Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Achjo, kniha je nereálná... styl psaní celkem čtivý, ale dost povrchní. Asi jako v její předešlé knize To prší moře. Chytí masy lidí, protože je to jednoduché čtení... Moudrost, ani hloubku v ní nehledejte. Tomu, kdo moc nečte, se líbit bude. Nebo těm, kteří spíše čtou jen tuhle brakovou literaturu. Opravdu nechápu blázinec kolem téhle knihy, vyšly daleko lepší české knihy...
Tato kniha vo mne niečo zanechala. Príbeh, ktorý si musíte poskladať z rozprávania od rôznych žien. Žien, chudiniek, ktorých vám bude ľúto alebo žien mŕch, na ktoré budete nadávať. Ale keď si prečítate jednotlivé príbehy, pohľad na nich sa vám zmení. Mňa osobne tá kniha nadchla a chytila za srdce. I keď som mala iné predstavy o tej knihe. Tak som sa dokázala do nej začítať až tak, že som prestala vnímať realitu. Je napísaná vážne pútavo a realisticky. Odporúčam si prečítať.
Zaskočily mi drobky z bábovky v duši, jsem plná a sytá z příběhů žen, které se tváří jako obyčejné a normální, ale tím, co prožívají a jak se vypořádají se svým osudem, jsou královny svých životů. Moc pěkné, čtivé, ne(uvěřitelné) pointy, prolínání takové, že jdu číst ještě jednou, abych opravdu porozuměla a znovu si vychutnala život v podobě čerstvě upečené bábovky.
Kniha se čte lehce, splnila mé očekávání. Hledala jsem nějakou oddechovku na brigádu a to kniha splnila. Na to, jakou mají Bábovky reklamu jsem čekala něco víc. Příběhy jsou zajímavé, krásně se prolínají, ale stejně si po dočtení připadám jako bych sledovala seriál typu Ulice, Ordinace atd.
Kniha je hodně medializovaná, ale popravdě mě vůbec nebavila. Souvětí jsou dlouhá a často jsem se v ději ztrácela. Konec jsem tedy nepochopila. Měla jsem v plánu, přečíst si od autorky její další knihy, ale po Bábovkách jsem ztratila zájem..
Z knihy mám smíšené pocity. Na jednu stranu pěkně propracované osudy a příběhy, ale na druhou moc náhod najednou. Říká se, že svět je malej, ale tady je menší než by se dalo čekat. Potřebuju příběhu aspoň trochu věřit, ale tady se mi to nepovedlo.
Začátek super, zaujalo mě to, přiběhy ze života, příjemná oddechovka. Ale jakmile se začínaly příběhy a postavy čim dál víc propojovat, tim míň mě knížka bavila. Dočetla jsem to spíš jen proto, že knihy neodkládam a dočítám téměř vždy.
Příběhy obyčejných žen, v celku čtivá knížka. Bohužel jsem se ale jako většina ostatních v hromadě postav ztrácela a musela přemýšlet, kam vlastně onu postavu zařadit. Ke konci jsem litovala, že jsem si na začátku nekreslila vztahovou mapu :)
Na Bábovky jsem byla dosti zvědavá. A líbí se mi. Moc.
Pestrý kaleidoskop osudů žen, mladých i starších, jejich dětí i partnerů, a to vše je spojeno
průsvitnou nití v jeden románový celek. V každém z příběhů jsem čekala a hledala, kdy narazím na známou postavu se kterou jsem se při čtení již setkala.
Velice nápadité, barvité, krásně zpracované.
Na bábovkách jsem si fakt pomlsala :-)
Kniha mě velmi zaujala, od Radky Třeštíkové jsem zatím neměla možnost číst něco jiného, ale jsem si jistá, že zkusím i další díla od autorky. Kniha byla čtivá, ke konci jsem sice měla maličko občas problém zařadit si postavy, ale líbilo se mi propojení všech. Jen možná trochu škoda, že jsme se nedozvěděli, jak hrdinové dopadli, ale to je zkrátka život :-)
Takové správné "babské" čtení. Za pár večerů jí máte přečtenou. Neuškodí si psát malý tahák se jmény ženských hrdinek, snadněji se pak v knize zorientujete (i já jsem si myslela, že si je budu všechny patamovat:-)). Jediné, co snad mohu vytknout je až neuvěřitelné neštěstí některých hrdinek, ovšem i zde platí, že všechno zlé je k něčemu dobré:-).
Kniha mi připomněla rčení: Všichni se všemi, nikdo s nikým. Ale takový je skutečný život. Byla jsem mile překvapená prolínajícími se dějovými liniemi. Vzhledem k tomu, že jsme knihu hltala jen v průběhu 24 hodin všechny postavy jsme si pamatovala a nečinilo mi problém se orientovat. Úžasná kniha!!!!!
Příjemná oddechovka pro ženy s celkem zajímavými příběhy navzájem se prolínajícími. V druhé polovině jsem tedy často přemýšlela, zda si nemám nakreslit strom vztahů, abych si ujasnila vztahy. Ale nakonec jsem to zvládla bez toho. Knížku bych ke čtení doporučila, líbila se mi, hvězdičku odebírám za to, že mě mrzí, že spousta dějových linií zůstala neuzavřena, nějak jsem doufala, že se ty příběhy na konci propojí a ujasní se.
Oddychové čtení. Však u pátého příběhu jsem měla co dělat, abych si pamatovala jaká postava je kdo a s kým je spojená.
Upřímně to pro mě bylo docela milé překvapení. Ženské romány čtu jen sem tam, abych nějak rozředila detektivky. :-) Nečekala jsem od toho moc, takže jsem byla příjemně překvapená některými velmi pěknými slovními obraty, přirovnáním a způsobem uvažování, do kterého se mnohé ženy velmi dobře vcítí. Ve druhé polovině jsem se malinko začala ztrácet v nitkách vztahů, ale hvězdičku dolů nakonec dávám za konec, který pro mě osobně vlastně žádným koncem nebyl - i když to je velmi subjektivní. Ale celkově hodnotím kladně, jako oddechovka je to moc fajn.
Ze začátku mě kniha bavila. První dvě tři kapitoly super. Potom se to začíná hodně zamotávat. Nikdy jsem s tím neměla problém, ale tady se mi postavy opravdu začínaly plést. Možná je to tím, že jsem knihu četla týden, takže jsem se musela v knížce vracet zpátky, abych se utvrdila, že ta postava je opravdu ta, která si myslím. Myslím si, že nápad a styl knihy byl dobrý, ale nedotažený do konce. Mrzí mě, že u některých příběhů nevím, jak vůbec dopadly.
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
První co mě napadá z hlediska hodnocení je neurazí-nenadchne. Chápu, čeho chtěla autorka docílit, když zvolila tolik osob a příběhů, ale.... Orientovala jsem se vcelku dobře, to mi problém nedělalo. Ale vadí mi, že ani jeden z příběhů nebyl pořádně rozpracovaný. Spíš jsme kolem všech projeli z rychlíku. V jedné kapitole to bylo tak a ve druhé najednou jinak, ale jak se k tomu ta postava dopracovala... Přitom by se z každého příběhu dala celkem jistě napsat samostatná kniha (témata to byla mnohdy zajímavá). Autorka navíc dává slovu ,,náhoda" úplně jiný rozměr.