Běh o život
Richard Bachman (p)
Richard Bachman série
Napsal Stephen King pod pseudonymem Richard Bachman Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl. reedice... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2020 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Running Man, 1982
Asi je to tím, že už jsem četl od Kinga hodně knih, ale tento krátký příběh z antiutopistických Spojených států mi celkem rychle zevšedněl, nijak nevybočoval z předpokládaného proudu a když se k závěru konečně začalo něco dít, bylo mi už celkem jedno, jak nesympatický Ben skončí. Jednoduše průměr, King napsal mnohem lepší...
Jedna ze dvou Bachmanovek, které jsem četl (druhá je Dlouhý pochod), obě podobné téma a obě v podstatě dokonalé. Kniha je o hodně lepší, než film, který inspirovala. Na to, jak je poměrně krátká, tak je v ní parádně vykreslen svět, postavy, je plná napětí. Velmi doporučuji všem, bez ohledu na literární preference.
Prečítané za jedno odpoludnie. V niečom mi pripomínalo knihy od Nothombovej. Blízka budúcnosť, pochmúrnosť, bahno, smrad a tiene, ale hlavne divné pocity, ktoré sa človeku vkrádajú pod kožu. Zatiaľ čo Nothombová sa v svojich knihách sústreďuje viac na opisy a dialógy, King pracuje cez akciu.
Popravde to ku koncu pre mňa začalo strácať šťavu. To, ako to skončí, si čitateľ uvedomí už niekde v polovičke príbehu. Zatiaľ čo prvá polovica je pomerne komplexná, druhá je samé bumtata ratata, tu máš hajzel, zabijem ťa, aj teba zabijem, fuj, visia mi z brucha črevá, výbuch, koniec. Typický King, dobrý začiatok, vynikajúci stred a koniec o ničom.
Ak máte radi brutálnu akciu, je to skvelá kniha. Ak chcete niečo na (trochu drsnejšie) zamyslenie, je to dobrá kniha. Ak chcete poriadne premyslenú víziu postapokalyptického sveta, hlboké úvahy a podrobné opisy, tak to zas taká dobrá kniha nebude. Z rovnakej „poličky” sa mi od Bachmana páčil viac Dlouhý pochod. Aj keď ani ten neprekonal majstrovský opis bezútešnosti sveta budúcnosti od McCarthyho.
Posloucháno jako audio. Ze začátku mi trochu vadil hlas, který knihu namluvil, ale zvykla jsem si. Velmi napínavý a zároveň (v dnešní době) strach nahánějící příběh. Problémy s nosními filtry bez kterých nelze přežít, vše sledující VV... Tak trochu jiný S.King.
knihu som prečítal na jeden zátah , výborná ! Tak ako si počas čítania vecí od Kinga uvedomujem že toto písal King , tak pri tých od "Bachmana" je to uplne opačne
Film mam hodně rád, ten mi bavil asi i díky Arnoldovi a je to docela prdel, což se o knížce říct teda nedá.
Film je o nějakej uťáplej soutěži (i když o život) z budoucnosti, tady tuto je docela děsivá dystopie. A vcelku beznadějná. Je to syrový až na kost, taky mi to bavilo, ale jinym způsobem než film.
Pozor!! Kniha nemá s filmem, kde hraje Arný Šwarný NIC společného. Rozhodně doporučuji si to přečíst!
Stačí pár stránek a už vás to nepustí :-) Ben je skvělý, ale není to superhrdina (jako ve filmu), což jen pozvedá knihu na kvalitě.
Kratší román (skoro novela), takže si nalejte sklenku vína, pohodlně se usaďte po práci do křesla a o půlnoci jdete spát obohaceni o skvělý příběh.
Kniha koupena v roce 1994 půjčena téhož roku.Vratila se mi před měsícem malej zázrak.Po 25 letech neztratila nic ze svého kouzla naopak nadčasová reality show
King si očividně chtěl odpočinout od hororu a psychologie a napsal docela přímočarý akčňák, s nahláškovaným a tvrdě vtipným hrdinou. Kniha se stala klasikou a co si pamatuji, tak filmové zpracování s Arnoldem určitě nemělo tak brutální konec plný střev, jako jeho předloha :-)
Poslouchal jsem jako audioknihu. Po delší době King. Film jsem neviděl a o knize jsem měl jen mlhavé informace. Příběh mně příjemně překvapil. Je to tak trochu "napínavá detektivka z druhé strany". Nepříjemně blízká, nepříjemná budoucnost (teda v roce vydání :) ), zobrazená stejně jako ve spoustě podobných příběhů, jen s Kingovým vtíravým důrazem na detail. Jako vždy u Kinga je to vše úžasně podané ( v jeho podání by byl i Slabikář děsivé dílo), jen tentokrát mi byl závěr od scény na letišti zcela jasný.
Skvělý dystopický román odehrávající se v budoucnosti, kde se lidé baví sledováním různých reality show. V některých účastníci dokonce bojují o holý život a stávají se doslova lovnou zvěří. Tento autor to prostě mluví a opět mě nezklamal, možná bych přidala více příběhu a ubrala akčnosti. Konec mi přišel jako jediné možné řešení situace.
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití zfilmováno reality show Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Příběh zachraňuje jeho čtivost a téma, které je takové "vděčné". Jinak jsem ale docela zklamaná, protože nic extra se vlastně nekoná. Potenciál dobrý, ale provedení pokulhává.