Běh o život
Richard Bachman (p)
Richard Bachman série
Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2020 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Running Man, 1982
Kniha má velice slušný spád. Z počátku mi sice trochu vadilo, že pronásledovatelé neměli tvář tak jak tomu bylo ve filmu. Kdy hlavního hrdinu pronásledovali konkrétní lovci, ale nakonec se ukázalo, že je to dobře. Kniha je někde jinde a tohle by jen odvádělo pozornost od podstatně důležitějších věcí jako je vyobrazení budoucnosti.
Toto byla moje tak říkajíc první Kingovka. Chtěla jsem pro začátek něco krátkého, proto jsem záměrně sáhla po tomto příběhu. Nic jsem od čtení neočekávala a celkem se těšila, až začnu. I přesto jsem ale byla mírně zklamaná. King píše velmi poutavě a občas z toho, co vymýšlí běhá mráz po zádech. Nevím proč, ale Running Man mi připoměl ságu Hunger Games. První část knihy se mi líbila více, zbytek se už tak trochu nezajímavě táhl a nakonec jsem byla šťastná, že je konec. Příběh to byl ale velmi zajímavý a originální, proto tuto knihu hodnotím zlatou střední cestou. Od pana Kinga si určitě přečtu i jiná díla a tentokrát sáhnu po nějakě bichli.
Parádní a napínavá kniha. 4* dávám jen pro to, že jsem již od Kinga četl lepší a z důvodu, že mám u něj trochu jiné měřítko. Být to někdo jiný dával bych 5*.
Četl jsem dvakrát. Poprvé sem to považoval za parádní nářez a podruhé už to nějak nemělo ten tah. Ale slušná práce. Doufám, že dnešní stupidní tv reality show + internet nenaznačuje možnosti totálního vypatlání mozků a dekadenci mravnosti někam do reality podobné s Běžícím mužem.
Perfektní kniha se skvělým zakončením.
@DennisMoore: Pod to bych se podepsal. Já si ještě v živých barvách představuji ten šílený Arnoldův škleb, když z pilotní kabiny ukazuje vztyčený prostředníček :-) Škoda, že ten film tak zmršili - to by mělo být snad trestné.
Tentokrát o hvězdičku méně. Pro mně spíš jsou to spíše body za upozornění na to, kam až jsme možná schopni zajít v různých zvrácených reality kravinách. Autora mám ráda, ale k tomuto kousku už se vracet myslím nebudu.
Tuto knížku mi doporučila kamarádka a měla pravdu je to skvělá knížka. Doufám že ji pak někdy ještě jednou přečtu.
King prostě umí psát. Dokáže v krátkých větách přesně vystihnout atmosféru, popsat charakter a chování postav i bez příslovců, které tak nenávidí (viz. Stephne King: O psaní) a umí stavět dialogy.
Příběh je dobře vystavěný, dramatický a má v sobě i námět k zamyšlení.
4/5
Nevím, jak vás, ale mě závěr Běžícího muže (ano, té knize tak říkám pořád, českým názvům navzdory) děsně baví. Nutno ale přiznat, že mě baví hlavně díky představě, že ho vidím i v onom filmu s Arnoldem Schwarzeneggerem. /SPOILER/ Schwarzenegger kráčí letadlem, střevo vyhřezlé z břicha vláčí za sebou, drsný pohled upřený na dveře do pilotní kabiny. Pak popadne jednou rukou padoucha, druhou rukou onu vyhřezlou část vlastních vnitřností, padoucha jí uškrtí a přes zuby procedí něco jako "Na tohle vážně nemám žaludek!" nebo "Ty střevo!". To by byl (za)biják.
Moc surové a moc zbytečně popisována šeď k vytvoření iluze. To je první dojem, zatím ji ještě čtu.
Z některých částí až mrazí v zádech, jak se King trefil do toho, jak bude vypadat budoucnost. První Kingovka, kterou jsem četl a rozhodně nezklamala.
První polovina knihy mě naprosto ohromila, ale další vývoj příběhu a konec mě dost zklamal.
Člověk doslova s knihou a hlavně hrdinou knihy běží o život...nářez
Názorný příklad toho, jak jsou lidé závislí na druhých neštěstích a trapasích atd.. a přilnou k reality show jako...prd...
, jen filmové zpracování(když už bylo zmíněno) je katastrofální "Šváca" ? ach jo...
Tyhle témata mi připomínají největší díla jako je 1984 nebo 451 stupňů Fahrenheita, opravdu nadčasové dílo... Kdo ví, třeba takhle opravdu jednou skončíme, jinak psané prostě Kingovským stylem, King je opravdu Mistr hororu, je to sice omílané téma, ale proč to nepřipomínat. V jeho knihách mě vždy překvapí konec a u téhle je to stejně tak .... Doporučuji všem, kdo se dal na dráhu čtecí mánie....
Nadčasové dílo plné neočekávaných zvratů. Ukazuje, jak jsme vlastně blbí, což pan King vystihl zcela přesně! :)
Stephen King je úžasný spisovatel. Nechápu, jak dokáže stále produkovat desítky tak výjimečných děl jako je Běh o život. Jakožto věrná fanynka jsem měla poprvé příležitost poznat také Richarda Bachmana a... Jsem nadšená! Všemi deseti doporučuji každému toto dílo plné napětí a hororu. Jsem si jistá, že tuto knihu slupnete bez mrknutí oka, stejně jako já.
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití zfilmováno reality show Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
King je prostě King. Opět nezklamal svým dokonalým dílem. Kdo ví, pochopí ;-)