Běh o život
Richard Bachman (p)
Richard Bachman série
Sci-fi z nedaleké budoucnosti líčí temnými barvami industriální svět, nikoli nepodobný totalitě. Zábavu apatickým masám obstarává jediný televizní kanál, který vysílá obskurní zvrácené soutěže, z nichž nejdrsnější a nejpopulárnější je Běh o život. Vybraný jedinec, v tomto případě Ben Richards, je vypuštěn do ulic Ameriky jako lovná zvěř. Po dvanácti hodinách ho začnou pronásledovat profesionální Lovci, podporovaní mnoha udavači z řad televizních diváků. Prchající zoufalec sahá pod vidinou odměny ve výši milionu dolarů k těm nejkrutějším prostředkům, aby pronásledovatele setřásl.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2020 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Running Man, 1982
Toto je moje první knížka od Stephena Kinga a musím napsat že je to vinikající příběh s výborným koncem.Podle této knihy byl natočený aj film,který s touto knihou nemá vůbec nic společného snad jen název.
Pro mě jedna z nejlepších Kingových knih,parádní temnej příběh s hodně tvrdým koncem...zfilmovaná verze z Arnoldem knize nesahá ani po kotníky.
Na tuhle knížku jsem se strašně těšila a o to víc mě mrzí to zklamání z ní..Nevim, ale asi jsem prostě čekala něco víc.
Jak už tu bylo napsáno je to skvělá kniha s poutavým závěrem. Jenom by mě zajímalo, proč nebyla předmluva (Jak je důležité míti Ba chmana) zařazena až na konec, když je v ní prozrazeno vyústění příběhu. Opravdu mi to dojem z celé knihy zkazilo. NEČTĚTE SI PŘEDMLUVU.
Svižné čtení, osekané o Kingovskou zálibu v detailech charakterů jednotlivých postav, na čemž se hodně podílela také perspektiva, kterou si vypravěč zvolil. Styl vyprávění by se snesl i v ich formě, zaměření se na hlavního hrdinu Richardse tomu bylo velmi blízko. Ono tu o postavy vlastně tolik nejde. Hlavním záporákem je tu koneckonců celý zvrácený systém budoucnosti. King si po Bachmanovsku vybral dobře - hutná forma vyprávění by příběh patrně pohřbila. Nikterak dlouhý děj si udrží svého čtenáře do konce a lépe stráví i ty méně zajímavé upřesňovací pasáže, bez kterých se samozřejmě věrohodný příběh neobejde. Milovníci klasického Kinga se ale nemusejí bát, protože se všude nezapře. Pokud je potřeba prošťourat někomu vývody, autor vás o to zaručeně neochudí! Rozuzlení skvělé a konec uspokojivý, snad jen trochu váhám, co na ten předlouhý taneček střev soudruzi doktoři? Mnohem líp teď rozumím Kingovu nadšení z aktuálně populárních Hunger Games. Vždyť pro nenasytného čtenáře je pak k téhle knize i Dlouhému pochodu mnohem schůdnější cesta. Jedna z mála slabostí téhle knihy je ale fakt, že ji napsal už přibližně třicet let nazpět, a tak se jeho svět budoucnosti sem tam prolne s dobou, kterou jsme už zažili a pamatujeme si ji jinak, než nám King předpověděl. V některých dedukcích měl na druhou stranu znepokojivou pravdu.
Skvělá (ostatně jako každá kingovka) a tahle má i vydařený konec. Jen jsem možná čekala o něco víc, myslím, že námět knížky měl mnohem větší potenciál, který zůstal bohužel nevyužitý... Narozdíl třeba od Dlouhého pochodu, který je svým námětem podobný, ale pro mě mnohem poutavější.
Knižku jsem chtěla čist už před par lety, ale tenkrat mě odradil zmateny začatek a knižku jsem po par strankach odložila. Naštěsti, když jsem knižku teď zahlidla v knihovně, tak mě napadlo, že bych ji zkusila dat druhou šanci. Proto jsem se tentokrat tim začatkem odradit nenechala a četla jsem dal a to je dobře. Knižka je naprosto strhujici, ta vas chytne a nepusti. Stejně jako na většině jinych vizich budoucnosti je na ni nejděsivějši to, že se ta budoucnost nezda až tak vzdalena současne realitě. A konec ten je prostě dechberouci, jedno z nejlepšich Kingovych zakončeni.
Tak zvrhlé, až je to reálné. Příběh, který vás nepustí, dokud nezjistíte, jestli to Ben dokáže..
Distopická depresivní sci-fi světa kde televize dokonale vládne vymytým mozkům obyvatel pro mě byla mnohem strašidelnější než jakýkoliv horor. Kniha dokonale vykresluje beznaděj muže, který se snaží zachránit svoji rodinu a proto se propůjčí televizní show, ze které ještě nikdo nevyvázl živý. Zapomeňte na film s Arnoldem. Toto je stokrát opravdovější i lepší. Pro mě jedna z top 3 kingovek. Možná proto, že to není kingovka ale bachmanovka :-).
Všeobecně považuji reality show za docela stupidní záležitost, ale taky za záležitost mrazivou. Nejsem si totiž vůbec jistá, že by se davy k takové show, jakou líčí King, stavěly odmítavě. Spíš si myslím, že zájemců, kteří by ji sledovali, by se našlo docela dost. A to je na té knize strašné. Dala jsem sice jen čtyři hvězdičky, protože jsou knihy, které se mi líbily víc, ale i tak mne to docela vzalo.
Můj dojem z knihy zkazila předmluva, kterou jsem si přečetla jako první a v níž je prozrazeno, jak vše dopadne a co hlavní hrdina Ben provede s letadlem. Jinak skvělý akční příběh s poselstvím o lidské morálce.
Precízne zvládnuté dielo po všetkých smeroch, v podstate až na pár segmentov nemám čo vytknúť. Zaujme najmä originálny príbeh, svižný opis Kinga a non-stop akcia ktorá v druhej polovici graduje. Skvelé. Odporúčam. 95%
Tohle byla moje první Kingovka, takže nevím, jak autor píše, jestli je tohle lepší než jeho jiná díla, ale co vím určitě je jaké pocity jsem při čtení měla.
Hlavou mi běželo, že dnešní svět není až tak dalek od toho, ve kterém žije hlavní hrdina. A kolik krůčků nám zbývá k tomu, aby se fikce Stephena Kinga stala realitvou nás všech. Stačí zapnout televizi a není možnost, že by člověk nenarazil na nějakou reality show. Za jak dlouho se objeví popisované pořady v televizi a kdo si nebude chtít přividělat tím, že práskne soutěžícího?
Děsivá představa.
Druhé letošní zklamání,asi jsem čekal,že si opět sednu na zadek.Ovšem nestalo se tak.Zajímavý nápad,ale nic víc.
Film se mi líbil více.60%.
Na tehdejší dobu po skvělým filmu jsem knihu neustále odkládal a udělal jsem velkou chybu. Kniha je úplně jiná a 100x lepší než film. Dnes, když jsem si znovu pustil film, tak jsem nestačil žasnout co se mi na něm mohlo líbit. Z Bachmana se stal King.
Dokonalá ukážka prípadu o tom ako vás pohltí dobrý príbeh...som si sadol a čítal kým táto krásna a napínavá knižka nepadla....podľa mňa najlepší " Bachman " / King !!!
odporúčam vyhnúť sa filmovému spracovaniu !!!
antiutopie, dystopie, kakotopie boj o přežití zfilmováno reality show Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Tudle pecku radim mezi moje top 3 kingovky ;)