Berte len moj život

Berte len moj život
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288696/bmid_berte-len-moj-zivot-Crv-288696.jpg 3 14 14

Tajemná hrdinka mnoha slavných filmů, svůdná kráska s dlouhýma štíhlýma nohama, pojištěnýma údajně na horentní částky, žena opředená mnoha legendami, šansoniérka dobývající Paříž, Londýn i Moskvu. Z řádků jejích pamětí však vystupuje někdo úplně jiný - skromná a svědomitá herečka, přičítající své obrovské úspěchy pouze režisérům a kolegům-hercům, s nimiž pracovala. Milující matka a oddaná přítelkyně mnoha slvaných osobností - jejím životem procházemi Hemingway, Remarque, Gabin, Orson Welles, Edith Piaf a mnozí další. Zvláštní kapitolu tvoří Marlenino působení u americké armády za 2. světové války, kdy dodávala odvahu a přinášela chvilkové zapomenutí na válečné hrůzy mnoha statečným vojákům, přestože tím denně riskovala vlastní život. Vzpomínky okouzlující filmové hvězdy jsou nejen poutavým svědectvím o jednom z nejzajímavějších období světové kinematografie, ale především svědectvím o duchovním světě ženy, která - obdivovaná, milovaná i nenáviděná - dokázala vždycky zůstat sama sebou: člověkem, léčícím bolavé rány, jež lidem způsobil život.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Smena
Originální název:

Nehmt nur mein Leben, 1979


více info...

Přidat komentář

Helena0405
12.09.2022

Veľmi zaujímavý bol pre mňa opis života za 1. svetovej. Matka ako superspoľahlivá bašta a generál v jednej osobe. Totálna poslušnoť - Marlene sa učila hrať na husle, na klavír, chodila na rehabilitačný telocvik (ktorý neznášala), milovala Goetheho dielo ako všetci intelektuáli v tej dobe, spala s obľúbenou lutnou. Opisy ľudí - učiteliek, ich zvykov. Neuveriteľné vzťahy rodinných učiteliek a ich vianočné darčeky. Po stranu 65 ma to bavilo. Vždy ma na životopisoch baví najmä mladosť, spomienky na detstvo.
Som šokovaná, že úplne zamlčala, že mala staršiu sestru. Asi mala dôvod... Tiež spomína otca - a pritom to nebol jej otec. Zvláštne. Čím si to jej biologický otec zaslúžil, že ho zamlčala? Záhada.

Nočnípták
09.10.2018 3 z 5

Na konci šedesátých let se Marlen Dietrichová rozhodla napsat svojí autobiografii. V ní se věnuje svému dětství a dospívání, herecké kariéře. Též popisuje svojí činnost v době druhé světové války, kdy byla v americké armádě. Nezanedbatelná je také její role zpěvačky. V knize se objevují i některé texty písní a básní. Je doplněna o její filmografii.
Určitě si některé věci upravila tak, aby její obraz byl nahlížen z té lepší stránky. Nemyslím, že by si vymýšlela, ale nenapsat některé věci je také způsob úpravy.
přesto jsem si knihu přečetla s radostí, zrovna tak jako kdysi před lety. Je napsána zajímavě a její děj se odvíjí docela rychle, až mě mrzelo, že už je konec.


kadgam
28.02.2015 3 z 5

M.D. tvrdí, že to je jej jediný pravdivý životopis, no po porovnaní s wikipediou v ňom dosť zamlčala. Teda je to skór životopis, aký by sa jej bol páčil

Koka
10.07.2014 4 z 5

Legenda. Ona ako osobnosť i jej príbeh, ktorý si pre túto knihu upravila, ako potrebovala. Patrila ešte k tej generácii slávnych herečiek, ktorým nebolo úplne jedno, čo sa o nich píše, a preto to vzala do vlastných rúk. Navyše - jej konzervatívna výchova a potom samotný priebeh života nešli spolu celkom v súlade, a tak na sklonku života chcela svoj obraz vylepšiť a aspoň dačo vysvetliť. Čo sa jej nehodilo, zamlčala, ale aj tak je toho dosť, čo povedala ani nie tak o sebe, ako o ľuďoch, ktorí ju obklopovali, mali radi i neznášali, pomohli jej na ceste za slávou. Je paradoxné, že hoci svet ju uznával hlavne ako herečku, to, čo ju prežilo a asi natrvalo prežije, sú jej spevácke výkony. Vidieť ktorýkoľvek film s M.D. mi nikdy neprinieslo toľko zimomriavok, ako počuť jej nahrávky. Kniha je aj zaujímavým svedectvom o filmových praktikách v 30. - 40. rokoch minulého stor. v Európe i v Hollywoode, cenné sú časti pojednávajúce o nasadení amerických umelcov k zábave vojakov bojujúcich na európskych a pacifických bojiskách. Odporúčam.

deuce
11.11.2012 3 z 5

Páčilo sa mi ako autorka opísala svoju časť života. Dobrá kniha :)