Berte len moj život přehled

Berte len moj život
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288696/bmid_berte-len-moj-zivot-Crv-288696.jpg 3 14 14

Tajemná hrdinka mnoha slavných filmů, svůdná kráska s dlouhýma štíhlýma nohama, pojištěnýma údajně na horentní částky, žena opředená mnoha legendami, šansoniérka dobývající Paříž, Londýn i Moskvu. Z řádků jejích pamětí však vystupuje někdo úplně jiný - skromná a svědomitá herečka, přičítající své obrovské úspěchy pouze režisérům a kolegům-hercům, s nimiž pracovala. Milující matka a oddaná přítelkyně mnoha slvaných osobností - jejím životem procházemi Hemingway, Remarque, Gabin, Orson Welles, Edith Piaf a mnozí další. Zvláštní kapitolu tvoří Marlenino působení u americké armády za 2. světové války, kdy dodávala odvahu a přinášela chvilkové zapomenutí na válečné hrůzy mnoha statečným vojákům, přestože tím denně riskovala vlastní život. Vzpomínky okouzlující filmové hvězdy jsou nejen poutavým svědectvím o jednom z nejzajímavějších období světové kinematografie, ale především svědectvím o duchovním světě ženy, která - obdivovaná, milovaná i nenáviděná - dokázala vždycky zůstat sama sebou: člověkem, léčícím bolavé rány, jež lidem způsobil život.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Smena
Originální název:

Nehmt nur mein Leben , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Berte len moj život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Helena0405
12.09.2022

Veľmi zaujímavý bol pre mňa opis života za 1. svetovej. Matka ako superspoľahlivá bašta a generál v jednej osobe. Totálna poslušnoť - Marlene sa učila hrať na husle, na klavír, chodila na rehabilitačný telocvik (ktorý neznášala), milovala Goetheho dielo ako všetci intelektuáli v tej dobe, spala s obľúbenou lutnou. Opisy ľudí - učiteliek, ich zvykov. Neuveriteľné vzťahy rodinných učiteliek a ich vianočné darčeky. Po stranu 65 ma to bavilo. Vždy ma na životopisoch baví najmä mladosť, spomienky na detstvo.
Som šokovaná, že úplne zamlčala, že mala staršiu sestru. Asi mala dôvod... Tiež spomína otca - a pritom to nebol jej otec. Zvláštne. Čím si to jej biologický otec zaslúžil, že ho zamlčala? Záhada.

Nočnípták
09.10.2018 3 z 5

Na konci šedesátých let se Marlen Dietrichová rozhodla napsat svojí autobiografii. V ní se věnuje svému dětství a dospívání, herecké kariéře. Též popisuje svojí činnost v době druhé světové války, kdy byla v americké armádě. Nezanedbatelná je také její role zpěvačky. V knize se objevují i některé texty písní a básní. Je doplněna o její filmografii.
Určitě si některé věci upravila tak, aby její obraz byl nahlížen z té lepší stránky. Nemyslím, že by si vymýšlela, ale nenapsat některé věci je také způsob úpravy.
přesto jsem si knihu přečetla s radostí, zrovna tak jako kdysi před lety. Je napsána zajímavě a její děj se odvíjí docela rychle, až mě mrzelo, že už je konec.


kadgam
28.02.2015 3 z 5

M.D. tvrdí, že to je jej jediný pravdivý životopis, no po porovnaní s wikipediou v ňom dosť zamlčala. Teda je to skór životopis, aký by sa jej bol páčil

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Berte len moj život v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených17x
v Doporučených2x
v Knihotéce23x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

herečky autobiografie

Autorovy další knížky

Marlene Dietrich
německá, 1901 - 1992
1991  62%To jsem já
1985  66%Berte len môj život
2007  100%Francouzská výslovnost