Blbec z Xenemünde / Erosomy
Josef Nesvadba
Speciální vydání u příležitosti 75. narozenin Josefa Nesvadby Povídky českého autora sci-fi. Nejen astronomie, fyzika, chemie, ale i psychologie a psychiatrie jako vědní obory vstoupily do hájemství české science fiction. Dokonce tyto „měkké vědy“ hrají v sedmi desetiletích dějin české větve žánru prim – a na tomto poli se mimořádně výrazně vepsal Josef Nesvadba, srdcem spisovatel, povoláním a také srdcem psychiatr. V tomto cyklu prezentujícím výběr fantazijní literatury dvacátého století tvoří Nesvadbovy povídky roli vrcholu klenby. Nesvadba navazoval – zejména na Čapka a Weisse, a předal poselství dál, autorům, kteří přišli po něm. Měli se od něho co učit.... celý text
![Paulus.1987 Paulus.1987](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Je mi líto, tuhle sbírku sci-fi povídek nedokážu náležitě ocenit. Ačkoliv byly některé povídky velmi povedené (např. titulní Blbec z Xeenemünde), u některých jsem měl pocit, že čtu slohový mišmaš žáka základní školy. Ve srovnání např. s povídkami Isaaca Asimova tohle prostě neobstojí.
![Radous Radous](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/114137/m_114137-0Kl.jpg?v=1465840485)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Všechno svým způsobem zajímavé povídky, některé lepší než jiné, ale jinak kvalita. Rozhodně se vyplatí si přečíst tento vzorek české sci-fi.
Část díla
1987 | ![]() |
1960 | ![]() |
1964 | ![]() |
1986 | ![]() |
Povídka je vynikající a vynikající byl také film na toto téma, bohužel se asi nedochoval.