Bomber
Jaromír 99 (p)
![Bomber Bomber](https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95847/bomber-95847.jpg?v=1321565535)
Lynchovský příběh o hledání kořenů života, zpracovaný formou komiksu. Mladý fotbalista, který v osmašedesátém roce s rodiči emigroval z Čech do Německa, se v devadesátých letech vrací na místa, kde prožil své dětství. Putování prostorem je i putováním v čase, na jeho cestě, v kontaktu s těmito místy, se mu začíná vybavovat jeho minulost. Zapomenutá, nebo vytěsněná ? Jaká dětská traumata číhají pod klidnou hladinou přítomnosti? Dějová linka současnosti je přerušována častými retrospektivami, skutečnost snem, střízlivost halucinací.... celý text
![LimedkaMikki LimedkaMikki](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126071/m_126071-AYB.png?v=1459855110)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Komiks byl zajímavý. Osobně mě spíš než kresba, zaujal příběh. Už tak nějak od začátku tušíte v čem je háček, ale vlastně si tím nejste pořádně jisti, dokud nepřijde poslední strana, která to rozlouskne.
![lencin lencin](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/117664/m_117664-I8F.png?v=1459855103)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Komiks. Prolínající se historie domu v česko-německém pohraničí (1945, 1968, 1998). Velmi smutné a bezútěšné, ale výborné.
(2008)
![Mijagi Mijagi](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51831/m_51831.jpg?v=1459854935)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Povedené kresby, ale už ne tak silný příběh a pohraniční atmosféra jako u trilogie s Aloisem Nebelem. Autorská dvojice Jaroslav Rudiš a Jaromír Švejdík fungovala lépe. V tomto je spíše zachycena melancholická poetika textů Švejdíkovy jesenické kapely Priessnitz, v nichž se děj až příliš rozplývá. Pořád ale komiks, který stojí za přečtení.
![Tomas@S Tomas@S](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/200959/m_200959-wym.jpg?v=1505299907)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mne se tenhle komiks docela libil, melo to tu podobnou atmosferu jako Alois Nebel, odehrava se to v Sudetech, graficka stranka je taky podobna. Jenom ten hlavni hrdina mne moc sympaticky nebyl. Ale beru to tak, ze ceskych komiksu neni moc a tenhle zarazuji spis k tem kvalitnejsim.
![evickakyticka evickakyticka](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/6449/evickakyticka-s49.jpg?v=1652156664)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Škoda, že jsem v minulosti zanedbala poslech skupiny The Priessnitz, určite by mohl napomoct k lepšímu pocitu z knihy. Je to jako u filmu Alois Nebel...........prostě nic...........
2006 | ![]() |
2020 | ![]() |
2022 | ![]() |
2007 | ![]() |
Když napíšu, že se mi Bomber líbil, musím zároveň s tím jedním dechem vznést sám vůči sobě námitku podjatosti. Protože autor knihy byl v čase mého dospívání mým velkým oblíbencem, tehdy jako textař i hlas pochmurně rockové kapely Priessnitz. Ale v mém souznění s příběhem byla víc než jen nostalgie, myslím. Náladu, která na mě v mládí tak působila jsem cítil i ze čtení Bombera a souběžného poslechu skladeb, které přímo k tomuto grafickému románu vznikly – písničky mě sice neoslovily tolik jako ranná či pozdní tvorba Priessnitz, ale atmosféru ke čtení navodily spolehlivě. Společně mi tak sluch i zrak připravily zajímavých pár desítek minut v dobré společnosti.