Čarodějnice Bordelína
Sandra Dražilová Zlámalová
Do poklidného lesa Bambručáku se jednoho dne nastěhuje čarodějnice Bordelína a začne pořádná mela! Téhle malé uličnici totiž nic v lese není po chuti. Ale protože přece není čarodějnicí jen tak pro nic za nic, brzy si vše přečaruje podle svého gusta. Zvířátka ani děti si s Bordelínou nevědí rady, vyvádí jim jednu lumpárnu za druhou. Celý les zaneřádí barevnými papírky, měkoučký mech ve zvířecích postýlkách vymění za žahavé kopřivy, a dokonce v noci létá na svém kouzelném deštníku dělat dětem do pokojíčků nepořádek. A co teprve když ji přiletí navštívit její bratr, čaroděj Puchonosodor! Jenže kdo jinému jámu kopá, sám do ní často zahučí…... celý text
My jsme si s Bordelínou zprvu moc nesedly, ale čím déle jsem četla, tím více jsem chápala autorčin úmysl a přiznávala jsem jí body. Takže jelikož jsem ve věku babičkovském, nehodnotím a dále nekomentuju, a počkám si na reakce našich malošků.
Skvělé jsme se s klukama bavili lumparnickami Bordelíny a ve finále její přeměny na kouzelníci.
Moje a dcery oblibena. Ctena uz asi dvacetkrat. Byly jsme i na hre v divadle pani autorkytez se nam velmi libilo
Já miluju čarodějnice!
A taková lesní čarodějnice Bordelína! To bylo občas jako o mně. No co Vás budu přesvědčovat, už obal od bonbónů nezahodím, i když je ze super rozložitelného papíru. Veverky po nikom v lese neuklízí!
Tato vtipná a naučná pohádka, kterou navštívil brácha Puchonosodor, je nádherným příkladem proměny od zla k dobru, a to mám prostě v pohádkách ráda. A i když tuto knížku dostal můj Kikinek od babi a musí trošku dorůst do výchovných praktik, kterých je zde inteligentní formou zakomponováno do děje, dnes si zatím užívá alespoň překrásné ilustrace. A maminka, i když padá únavou, písmenka přečte :-)
Sandra má na seznamu krásných pohádek více a mě svoji tvorbou velice zlákala.
DOPORUČUJI!
Nádherná dětská knížka, přečetli jsme už poněkolikáté, dětem se moc líbí jak příběh, tak ilustrace. Myslím, že se hodí i jako první čtení pro malé školáky, je psaná většími písmeny. Těším se, až vyjde pokračování.
Čarodějnice Bordelína a Neplechy čertíka Zbrklíka - názvy knih naprosto vystihovaly mé děti a tak jsem je musela koupit a dceru se synem obdarovat. Hned jsme si je zamilovali a určitě to nejsou poslední knihy od této autorky
Tak jsme si ji přečetly s kamarádkou, i když dávno nejsme děti. A dobře jsme udělaly. Já tímto skládám autorce hold, protože tohle bylo pro mne rozhodně milejší čtení než Kulíškovy neposedné příběhy. I výchovné momenty kolem nepořádku a úklidu, nechuti k mytí a voňavé koupeli, přemíry sladkého, z čehož bolí zub, který se však nemusí zrovna vytrhnout, ba i důkladné zamýšlení nad tím, kým vlastně chce Bordelína být, to vše je tu předloženo a hezky zasazeno do jednotlivých, na sebe navazujících situací, že to děti mohou vzít spíš, než když jim dospělí takové věci připomínají. Na mnoha místech to bylo i pro nás úsměvné a vtipné, takže to bylo pro nás příjemné čtení. Jen nás zarazila fialová chaloupka na ruby, která však, alespoň podle obrázku, nebyla naruby, ale stála na střeše.
(SPOILER)
Je to moc hezká knížka. Vystupuje tam čarodějnice Bordelína. Ta si v lese dělá všechno podle sebe: pohazuje tam papírky od bonbónů (ale pak je musela uklízet). Potom se chystala na masopust a to se měli převléknout. Veverka Drzečka se převlékla za Bordelínu a Bordelína se převlékla za vílu. Musela si hezky pročesat vlasy, pořádně se umýt...pomáhala jí s tím víla Vlasomilka. A pak už Bordelína nechtěla být Bordelínou a uklidila si celou chaloupku naruby. A její bratr čaroděj Puchonosodor se na ní za to zlobil. A pak si povzdechl a odletěl.
Je to hodně vtipná knížka a nejvtipnější je kapitola Bordelína a Puchonosodor. Tu jsem přečetla dvakrát.
Nápaditá kniha, která se jednoduše líbila. Poutavý příběh plný vtipu, ale i ponaučení a k tomu krásné ilustrace. Zdařilá kniha pro začínající čtenáře.
Kniha pohledem malého čtenáře: https://www.youtube.com/watch?v=FT_nzEaGlCc&t
Tuto krásně zpracovanou pohádku o malé čarodějnici, s nádhernými ilustracemi, si vaše děti zamilují na první pohled a určitě se budou chtít do lesa Bambručáku neustále vracet… Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách
2020 | Neplechy čerta Zbrklíka |
2019 | Čarodějnice Bordelína |
2021 | Řemeslné pohádky |
2017 | Kulíškovy neposedné příhody |
2022 | Zbrklík a čertidlo |
(SPOILER) Knížka čtená dceři. Od autorky jsme četly dvě knížky o čertu Zbrklíkovi, které se nám líbily, proto jsem byla mile překvapena, když jsem v knihovně objevila příběh o Bordelíně, která létá na duhovém deštníku, a s kterou jsme se setkaly už při čtení Zbrklíkových příběhů. Je to milé vyprávění o tom, jak se z čarodějnice, která bydlí v chaloupce naruby, a která chce škodit a dělat neplechy, stane hodná kouzelnice. V kapitolách najdete i poučení, které je ale podáváno nenásilnou formou (důležitost vody v přírodě, uklízení nepořádku, pomoc druhým, hygiena a čištění zubů/jezení sladkostí). Líbila se mi zmínka o tradici vynášení Moreny a přivolávání jara, a o příjezdu Martina na bílém koni. Škoda, že nebyla více rozvedena dějová linka s chlapečkem Vojtíškem a skřítkem Kulíškem, který se objevil v jedné kapitole. Kapitoly jsou trochu delší, ilustrace pěkné. Dávám plus za originální názvy postav: Puchonosodor, Drzečka, Mudrlice, Elvíra, talířek Šmíráček, Vlasomilka…Určitě si přečteme pokračování. Doporučuji, dceru to moc bavilo.
P.S. chtěla bych ovládat úklid domova pomocí tleskání jako Vlasomilka, a ta její kouzelná vana taky nebyla k zahození :)