Boss Babiš
Jaroslav Kmenta
Boss Babiš je reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Popisuje nejen jeho skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu, ale přibližuje i jeho roli ve polosvětě kolem kmotrů Františka Mrázka, Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Kniha je zčásti postavená na reportážích časopisu Reportér. Přináší však celou řadu novinek a dosud nepublikovaných informací, které tvoří zatím nejucelenější obraz oligarchy Babiše.... celý text

Tady nejde jít níž než na plný počet. To je popis čistého zla ve společnosti, na kterém není ani špetka ničeho, co by se dalo lidsky pochopit. A to se autor nijak nevěnuje Čapímu hnízdu, korunovým dluhopisům nebo zajišťovacím příkazům, "jen" vyvrací burešovu největší lež o tom, že všichni tady kradou a on jediný poctivý nás přišel zachránit, ať je nám líp. Jeho provázanost s podsvětím, ne-li přímá účast v něm, aktivní kontakty s politiky a závislost na státních penězích je neukojitelná. A evidentně jemu samotnému asi nikdy nebude líp, dokud všechno nebude žluté a jeho. Přesto věřím, že státem v důležitých chvílích vždy hýbali vzdělaní a uvědomělí lidé, ne lhostejná normalizační masa, takže i když se za pár týdnů tento estébák stane asi naším premiérem, čas a minulost ho jednou semelou a naši potomci se jen s úsměvem budou divit, jak jsme mohli být tak hloupí a nechat se opít koblihou... Nejvíc mě ale baví závěr knihy, kde jsou předešlá Kmentova díla - Mrázek, Krejčíř a teď Babiš... Kdo ho asi bude hrát, až se bude točit film? Krajčo?

Burešova neutorizovaná biografie :) a Kmentův slušný standard. Je třeba Jardu podpořit za to, co dělá a proto dávám čtvrtou hvězdu navíc, obzvlášť teď před volbama, kdy je políčení na obratného hospodářského drevokocúra známkou punku.
Po přečtení knihy mě víc otazníků přibylo, než bylo zodpovězeno. Pointa s bývalými exponenty východního bloku, ulejvajícími obrovské státní prostředky na čas do bezpečí, aby mohlo posléze dojít k resuscitaci ekonomické moci mě přivádí na myšlenku, že i Babiš je jen loutka a velcí kluci s námi hrajou hru ještě o level výše. Bohužel na tohle už se výpovědi píšou vlastní krví, takže plné rozklíčování toho, co se kolem děje, zůstane napořád jen v oblasti fantazie.
kriminální podsvětí osobnosti Státní bezpečnost (StB) korupce podnikatelé politici zločiny komunismu organizovaný zločin Andrej Babiš, 1954– demagogieAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2007 | ![]() |
2019 | ![]() |
2010 | ![]() |
2015 | ![]() |
5* za odvahu pro Kmentu - že měl gule takovou knížku napsat a publikovat
4* za obsah - který pro mě byl ve velké většině novými informacemi (doměnkami) o Babišovi a jeho okolí, ze kterých až mrazí