Boss Babiš
Jaroslav Kmenta
Boss Babiš je reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Popisuje nejen jeho skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu, ale přibližuje i jeho roli ve polosvětě kolem kmotrů Františka Mrázka, Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Kniha je zčásti postavená na reportážích časopisu Reportér. Přináší však celou řadu novinek a dosud nepublikovaných informací, které tvoří zatím nejucelenější obraz oligarchy Babiše.... celý text
,,Nesporně pracovitý, ale prevít vyjebaný to je."
Skvělý i strašný zároveň. Skvělý širokým a podrobným záběrem, rešeršemi atd., strašný.. protože Babiš.
Nikdy jsem nebyla okouzlena Andrejem Babišem, nikdy jsem ho nevolila a nikdy jsem se s ním nesetkala. Ale to, že má jako představitel státu velký vliv na můj život, je fakt, a proto je dobré něco o něm vědět.
Velice se mi líbilo už motto knihy.
„Je možné klamat některé,
nebo občas klamat všechny,
ne však stále klamat všechny.“
Abraham Lincoln
Mám ráda jednání na rovinu a to, že Andrej Babiš klame, jsem věděla i z těch drobných zpráv z médií, která sleduju. Takže pro mě důvěryhodný nikdy nebyl. Ale na to, abych podrobně zjišťovala, kdy, jak a proč klame, nemám čas ani možnosti. Ještě že na to máme novináře, kteří tuhle práci udělají za nás a nás seznámí s jejími výsledky. Jaroslav Kmenta vychází především ze svých zjištění, ale zmiňuje i výsledky práce různých jiných novinářů.
Nabízí se nám tak poměrně komplexní pohled na osobnost Andreje Babiše a za ten jsem mu vděčná. Ano, nečte se to snadno. Jednak to není beletrie, takže to „neodsýpá“ s napětím, jednak se z četby slušnému člověku čas od času udělá nevolno – a v takových chvílích mi nezbývalo, než knihu na čas odložit. I přesto jsem se k ní vždy zase vrátila a dočetla ji a nelituju toho.
Polemizovala bych s větou, kterou v stručném obsahu knihy uvádí její nakladatel: „Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají.“ Myslím si, že „co všechno Andrej Babiš tají“, nevíme, nevím to ani já, ani Jaroslav Kmenta. Naštěstí. Pokud jde o mě, tak to ani nechci vědět. Ale jsem vděčná Jaroslavu Kmentovi, že pro mě odhalil aspoň podstatnou část z toho. Měli bychom vědět, kdo nám vládne (příp. budu-li optimista, kdo se uchází o naši přízeň ve volbách), a podle toho se chovat.
A na závěr krátká citace z knihy:
"K Babišovi přišla starší žena, něco mezi šedesáti a sedmdesáti lety. Podala mu ruku, začala si s ním vřele povídat. Zjevně mu vyjádřila podporu. Ale nakonec k němu přistoupila a pohladila ho po rameni a pak i po hlavě.
V té chvíli mě zamrazilo."
Ten náš Áda, pardon, Andy... to je panečku formát! Ten i kdyby v přímým přenosu prznil pětiletýho kluka, tak u toho bude československy vyřvávat, že je to kampaň, že každej přece musí vidět, že je to jeho Monča. A víte co by se stalo? Jeho elektorát by to řval s ním, navzdory tomu, co viděj na vlastní oči. A to je boss, se kterým máme tu čest. Ano, Kmenta popouští uzdu představivosti a sem tam si to pro větší impact dobarvuje, ale stejně tak se plně opírá o fakta, FAKTA (to je něco, co je pro voliče ANO nepřítel číslo jedna). Už když na začátku čtete, jak AB nastupuje do mediálního domu MAFRA, víte že to bude jízda. A taky že jo, jakmile se začnou rozkrývat vztahy, provázanost s minulou a současnou vládní garniturou, metody použitý v Andrejovo Mein kampf za lepší budoucnost, ve který bude líp (některým) a domyslíte si to, co už v knížce není, ale současnost Vám obraz dokresluje, dostanete precizní sondu do duše (no, nevím jestli tohle monstrum má duši) Bosse Babiše.
Nebude se Vám to líbit...
Boss Babiš je kvalitní kniha. Chtěla jsem se dozvědět něco o pozadí AB, jeho počátcích, působení, chování, podnikání i motivaci pro do politiky. Kniha je čtivá, ale co se týče postav a událostí, mám pocit, že se v tom plně bude orientovat jen člověk, který se o politiku hodně zajímá.
Skvělá kniha, čtivá, má spád, vše přehledně vysvětlené, mozaika poskládaná, člověk hltá stránky, na konci knihu s hlasitým 'žuch' zaklapne a pak už mu je jen nějakou dobu zatraceně zle od žaludku.
Tak vzhledem k situaci bylo třeba přikročit k náročnější četbě, ať víme, kdo že nám tady teď vlastně téměř neomezeně velí. A jde z toho strach, protože ten člověk je evidentně všehoschopný a velmi schopný manipulátor. Obávám se, že koronavirus mu hraje velmi do karet a jeho marketingová sebranka je u vytržení. Kdeže je teď Unipetrol a Čapí hnízdo... Pro neekonomy je to náročné čtení, podle mě je celková náročnost popsaných machinací též důvodem, proč to AB vždy procházelo. Nedovedu si představit tým policajtů a státních zástupců, který by byl schopen kauzy zpracovat tak, aby se vůbec dostaly k soudu a tam to ustát proti armádě právníků Agrofertu. Koneckonců Čapí hnízdo to jasně ukazuje. Stále nepřestávám věřit, že se český národ probere a zažene AB a všechny jemu podobné do horoucích pekel. A že to bude brzo, aby nám tady vůbec ještě něco zbylo...
Je to asi tak "hrozné", jak tušíte. Na rozdíl od třeba slavného Klusákova dokumentu Matrix AB se Kmenta snaží hlavně zmapovat Babišovu podnikatelskou a později politickou minulost (i když u něho je oboje provázané). Postupuje dost systematicky a vysvětluje čtenáři, na co všechno přišel. Velmi často se zdá, že má Kmenta hromadu nepřímých důkazů, podle kterých si můžeme tzv. selským rozumem dovodit "jo, takhle to bude". Ale u soudu by to nestačilo.
Kmenta fakta také různě komentuje a dodává jim ten lidský rozměr, kde vidíme, kolik času nad tím strávil a jak to pro něho muselo být těžké, když třeba viděl, jak se před jeho očima mění jeho oblíbené noviny MF Dnes nebo jak lidi skáčou na špek někomu tak bezohlednému. Blbý je, že díky rozklíženosti dnešní doby může Babišův fanoušek jednoduše říct, že si prostě Kmenta domýšlí nebo úplně vymýšlí...
Místy se Boss Babiš čte jako strhující thriller, ale občas, zvlášť v druhé půlce knihy, je důkladné rozkrývání Babišova byznysu dost náročné na čtení. Dostavila se u mě i nuda. Za to ale asi kniha tolik nemůže, jen je někdy těžké se v tom všem zorientovat. Ale možná může Boss Babiš sloužit jako referenční materiál. Možná by také pomohlo, kdyby byly občas přímo v textu fotografie, aby si čtenář mohl dosadit tváře ke jménům (je jich občas opravdu hodně a strohé popisy nestačí).
Celkově však působivá kniha, za kterou stojí obdivuhodná práce. Jo a kdo je teda Babiš? Podle Kmenty (a jeho mravenčí práce) kariérista posedlý byznysem, který zbohatl a vypracoval se díky nemorálním taktikám (kličky v zákoně, nefér konexe s nejvyšší politikou, zneužívání různých fondů...) a který se nejen že paktoval s komunistickou sebrankou před revolucí, ale který i nadále využívá všemožné bývalé STBáky a komunistické pohlaváry dnes ve svém byznysu, například ve své politické straně ANO.
Osm amorálních hovad z deseti.
Pro lajka v politice těžké čtení, ale i tak rozhodně doporučiji. Je potřeba vědět, co se "tam" děje! Děkujeme panu Kmentovi a lidem, kteří se o to do podrobna zajímají a můžou pak dát šanci nahlédnout pod pokličku lidem, kteří nemají ani páru..
Musím konstatovat, že to pan Kmenta napsal moc hezky. Ovšem v mém případě se asi kniha trochu minula účinkem. Myslím, že pokud je pravda jenom polovina z toho co se o AB tvrdí, je to naprosto neuvěřitelně schopný člověk a v kontextu toho mi vůbec nedává smysl, proč vstoupil do politiky. Ovšem je tam spousta jiných postav, které mě naprosto neuvěřitelně pobavily tím, co všechno jim prošlo. Například jedna paní z FNM. Opravdu to stojí za přečtení, část jsem poslouchal jako audioknihu, ta je taky moc dobrá.
Chtěla jsem pochopit souvislosti a počátky zrodu ikony A. B. Jelikož jsem z generace, která zrod demokracie prožila v dětském věku a politické kauzy mne do roku 2007 skutečně nezajímaly. Po přečtení knihy se mi jeví alegorie s trojským koněm zcela vystihující. Schopnost manipulace se nedá A. B. upřít. Kniha je skvělá, to bez sebemenších pochyb. Bohužel je psaná složitěji a kontext v politických "čachrech" pochopí asi jen jedinci, kteří se politikou zabývají a mají o kauzách přehled. A těm, kterým by kniha mohla otevřít oči, tuto knihu bohužel nikdy neotevřou.
Knížky Jaroslava Kmenty jsou zárukou kvality.
Věděla jsem většinu toho, kdo je a byl AB, ale šokující pro mě bylo zjištění, jak mnoho a jak dlouhých chapadel ta jeho chobotnice má. Nevím, jestli se dožiji, že celá tato chobotnice zmizí. Moc bych si to přála!
Knížka se musí číst pomalu a pečlivě, jinak se čtenář může v tom množství jmen a názvů lehce ztratit. Ale udělejte si čas a čtěte.
Opravdu úžasná kniha, kterou by si měl přečíst každý, aby pochopil skutečné principy fungování současné a minulé politiky. Klobouk dolů, pane Kmento. O panu Babišovi jsem něco již věděla, ale zdaleka ne vše. Tato kniha to vzala doslova od podlahy. Takže se mi mé znalosti krásně sesumírovaly, doplnily a seřadily dle časové osy. Díky tomu mám konečně pocit, že se ve věcech ohledně Andreje Babiše orientuji.
Moc doporučuji 5/5
Díky bohu dočteno! Komentářů tady bylo řečeno již dost, takže snad jen malá poznámečka: politika byla, je a vždy bude špinavá a hlavně v každém ohledu nespravedlivá.
Velmi hutné čtení narvané informacemi a souvislostmi. Trpělivé skládání mozaiky Babišovy minulosti, která má vliv na současnost a mnoho vysvětluje, působilo chvílemi velmi tísnivě. Zásadní v knize jsou právě ty kontexty, které pomáhají pochopit provázanost minulého a nynějšího. Píděním se po Babišově minulosti autor předkládá čtenáři mrazivé počteníčko o divoké polistopadové "demokracii po česku", okolnostech privatizace, machinacích se státními zakázkami, přeměně rudých komoušů na velké "podnikatele", či domluvách v politických kuloárech, kde bylo možné dohodnout téměř cokoli. Na pozadí toho všeho autor ukazuje Babiše jako člověka, co za těchto podmínek prostřednictvím svých kontaktů postupně rozšiřoval svůj majetek, moc i vliv. Kmenta se snaží držet doložitelných faktů, informace ověřovat z více zdrojů, za knihou je nepochybně obrovský kus práce. Z mého pohledu precizní investigativní dílo se sociologickým přesahem.
Další kniha od Kmenty. A další nářez. že Babiš není neviňátko, ale (jak to napsat slušně?), jsem věděla. Přesto mě dost věcí překvapilo. Oceňuji, že pan Kmenta "neplácá", vše má podloženo, většinou z více zdrojů.
Jen stále nechápu, proč Babiše někdo volí. To jsme slepí a hluší i v době, kdy se k informacím dá dostat. Docela se bojím, co bude dál. A těším- i netěším se na Rudého Zemana.
kriminální podsvětí osobnosti Státní bezpečnost (StB) korupce podnikatelé politici zločiny komunismu organizovaný zločin Andrej Babiš, 1954– demagogie
2017 | Boss Babiš |
2007 | Kmotr Mrázek |
2019 | Rudý Zeman |
2010 | Svědek na zabití |
2015 | Padrino Krejčíř - Gangster |
Není to sice pro mě úplně čtivý a jazykový klenot, avšak podává komplexní obrázek o našem premiérovi. Je fajn, že Kmenta kromě svých zkušeností s tímhle lotrem zmiňuje i práci jiných novinářů. Hlavně se celá kniha opírá o holá fakta. Rozhodně to není čtení na dobrou noc a chce se to hodně soustředit, ale rozhodně knihu doporučuji přečíst všem.