Božští rivalové
Rebecca Ross
Začarované dopisy / Začarované listy série
1. díl >
Po staletích spánku rozpoutali bohové další válku. Osmnáctiletá Iris chce udržet svou rodinu pohromadě, jenže její bratr je na frontě a ona s matkou živoří čím dál víc. Proto se Iris rozhodne získat povýšení v novinách, o nějž bojuje s odměřeným, ale pohledným kolegou Romanem. Aby zahnala své strachy, píše bratrovi dopisy na starém psacím stroji a zasouvá je pod dvířka, kde záhadně mizí... a končí u Romana, který má stejný magický psací stroj. Přetrvá jejich pouto i v hrůzách božské války o osud lidstva?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Divine Rivals, 2023
Sednou vám knižní hity? Mně většinou ne, přesto mi tahle kniha vyrazila dech a já vysvětlím proč.
IRIS - Hlavní hrdinka, co jsem si zamilovala. Získala si mé srdce už tím, jak byla odvážná, citlivá, talentovaná a obyčejně neobyčejná. Trošku mě zamrzelo, jak byla vůči Romanovi chvíli slepá a myslela si to nejhorší, ale byl díky tomu vidět citlivý proces dovolit si věřit a riskovat zlomené srdce.
ROMAN - Druhý hrdina, který si také získal mé srdce. Zbožňovala jsem jeho citlivost a to, jaký byl mužem (odvážným, se srdcem na dlani, být s Iris bylo důležitější než on sám).
Jejich LÁSKA byla napsána k mé velké spokojenosti. Přes rivalitu po bezmeznou lásku v dobrém, ale hlavně zlém. Jejich vztah měl hloubku, důvěru, přirozené plynutí, které podtrhovalo jejich dopisování a otevírání se tomu druhému, popichování.
Autorky styl psaní je extra čtivý, poutavý, hlavně dokáže propojit citlivé s drsným (např. budování lásky v kontrastu s realitou a brutalitou války). Ještě jsem tolikrát u knihy neslzela, nedojímala se a neříkala si tak často, že to miluju. Že to má hlubší přesah a nechci, aby to končilo.
Prostředí války mě tu překvapilo, ať už tím, že byli hlavní hrdinové do ní poslání a zažijí něco tak strašného na vlastní kůži, nebo jak to zasáhne mě. Měla jsem pocit, že příběh žiju a fascinovalo mě, jak slzím, hltám to, je mi z toho úzko, mám strach o hrdiny a miluju to. Je to fantasy s nadpřirozenými prvky, ale válka tu je zobrazena dost realisticky a vám dochází, že tohle se kruci někde děje, že někdo trpí, umírají lidé, že to není rozhodně fantasy, ale realita našeho světa. A to za mě má dechberoucí přesah. Dotkne se vás to a zlobíte se. Že cokoliv je důležitější než lidský život.
Dopisování bylo krásné zpestření knihy. Sama miluju psaní, je mou přirozenou součástí. Ztotožňovala jsem se s hrdinami, že je o dost jednodušší se vypsat ze svých pocitů, otevřít se přes písmenka. I prostředí novinařiny mi bylo velmi příjemné.
Podtrženo sečteno - Tahle kniha mě učarovala a ještě teď při pomyšlení, co jsem to přečetla, mám slzy v očích, kniha se dotkla mého srdce. DOPORUČUJU, MILUJU!
Jsem opravdu ráda, že jsem se ke knize dostala, byla by totiž opravdu škoda, kdyby mě minula. Čtení mě velmi bavilo, moc se mi líbilo, že v příběhu se lehce objevuje magie, koncept začarovaných dopisů psaných na psacích strojích se mi velmi líbil, včetně příběhu týkajícího se právě těchto psacích strojů a jejich historie.
Hlavní hrdiny jsem si velmi oblíbila, oba dva byli velmi sympatičtí a moc jsem si užívala jejich vzájemné pošťuchování. Bavilo mě, že příběh je vyprávěn oběma hlavními hrdiny. Doufám, že v dalším díle se setkáme i s dalšími postavami, které se objevily ve druhé polovině knihy.
Konec knihy mě dost překvapil a po dočtení bych nejraději okamžitě sáhla po pokračování, tak snad se ho dočkáme co nejdříve, protože včera bylo pozdě. Jediný menší problém jsem měla ze začátku, kdy mi chvíli trvalo než jsem se do příběhu začetla a ponořila se na tolik, abych nebyla schopná knihu odložit. Ale ke konci už jsem knihu odložit opravdu nedokázala, dokud jsem nedočetla poslední stránku.
Hodnocení 4,25*/5*
Božští rivalové od Rebeccy Ross obletěli zahraniční sociální sítě!
Kdyby se ke mně náhodou nedostala reading copy, tak bych ji nejspíš kvůli velkému hypu vynechala. Přijde mi totiž, že young adult žánr už mě po těch letech nemá moc čím překvapit... V případě této knihy byl ale opak pravdou a byla by to obrovská škoda, kdybych si tuto novinku nepřečetla!
Hlavní hrdinové spolu za války soupeří o povýšení, jsou to novináři. Hlavní hrdinka ve volném čase píše na stroji dopisy svému bratrovi.. Ty záhadně mizí pode dveřmi a možná mají co dočinění s kouzelným psacím strojem, který vlastní náš druhý hlavní hrdina Roman.
Božští rivalové jsou takovým mixem historického románu ve stylu Ruty Sepetys s troškou magie.
Je to kouzelné, překrásně napsané a pokud se do postav nezamilujete... Tak já nevím. Hltala jsem každé slovo, tajila dech a nemohla přestat číst.
V rámci young adult žánru je tohle opravdu wow, skvělé čtení! (Ano, není to bezchybné, ale pro mě to byly jen drobnosti)
P. S. Honem, honem, ať už je tu druhý díl!
P. P. S. Byla jsem z knihy ta nadšená, že jsem si musela pořídit i finální verzi knihy, ta ořízka...
Kdybych Vám řekla, že si mě kniha získala už u prvních stránek, tak bych Vám lhala. Já si jak k samotnému ději knížky, tak postavám postupně ten vztah musela vybudovat.
Ústředním tématem knížky je válka bohů a dopisy. Musím říct, že autorka má talent na vyvolávání emocí. Já jsem ne jednou měla slzy na krajíčku. Vztah mezi Romanem a Iris, který se odehrává ve válečné době mi ukázal, že i v těch nejhorších chvílích si lidé zaslouží být šťastní a pocítit lásku. A ta korespondence, kterou si mezi sebou vyměňují byla světla!
Hodně děkuji autorce, že do knihy na doporučení Isabel přidala taky pohled Romana. Knížce to určitě pomohlo. Zároveň musím zmínit, že jsem se po dlouhé době setkala v knížce s vedlejšími postavami, které autorka vylíčila stejně podctivě, jako ty hlavní.
Mě samotnou postupně děj pohltil a i přes to, že ji nemám co vytknout ji nedokážu dát plný počet hvězd. Něco mi prostě v tom příběhu chybělo, u čeho bych si řekla, že tohle je rozhodně ta nejlepší kniha, kterou jsem za poslední rok četla.
Už se strašně těším na pokračování a Vám doporučuji si knížku přečíst.
Goodreads Choice Award - Vítěz za oblíbenou fantasy a sci-fi pro mladé dospělé (2023)
Překrásná obálka a nádherná ořízka už sama o sobě láká k přečtení. Tohle prostě chcete mít doma. Jedná se o začátek série ZAČAROVANÉ DOPISY. V zahraničí vyšly dva díly, tak snad se i my brzo dočkáme.
Měla jsem chuť přečíst si něco odpočinkového, něco pohádkového, ale nechtěla jsem fantasy, u které budu muset až příliš přemýšlet nebo ve které bude hodně bojů a erotiky.
BOŽŠTÍ RIVALOVÉ byla výborná volba. Příběh se četl velmi lehce, stránky utíkaly a ani mi nevadilo, že toho fantastična tam zas až tak moc není. Jedná se sice o YA, ale rozhodně to není čtení jen pro děti nebo pro mladší čtenáře. Naopak si myslím, že by se tohle mohlo líbit všem, kteří si chtějí na chvilku odskočit do jiného světa.
Romana a Iris nám autorka, hned na začátku knihy představí jako velké „rivaly „ v práci. Oba jsou novináři, kteří se snaží o ten nejlepší post v práci. Oba jsou ctižádostivý a o místo neskutečně stojí.
Ale pak se stane něco, co Iris přesvědčí, že je život krátký a, že to zkusí trochu jinak…
Celkově to byl moc pěkný příběh, který má nápad a úžasnou atmosféru. Otevřený konec si velmi rychle žádá pokračování. Děkuji za možnost utéct z reality.
Kniha Božští rivalové byla fajn. Nic víc, nic míň. Já z ní prostě nadšením neskáču. Iris a Roman byly fajn hlavní postavy, příběh měl spád a byl fajn.
Dívka a chlapec si díky psacím strojům svých babiček posílajídopisy a následně jdou jako váleční korespondenti do války. A co z toho bude si přečtete. Protože název “rivalové má svůj velký smysl.
Možná jsem čekala víc prvků fantasy, ale asi to takhle mělo být.
Velmi se mi potvrdilo to, že každá kniha má svého čtenáře a já nemám vůbec potřebu tuto knihu nějak “hanit.
Opět jdu proti davu. Měla jsem obrovská očekávání, a přestože kniha vůbec nebyla špatná, nadšení se u mě bohužel nekonalo. Kniha je velmi čtivá, vcelku originální, vnímala jsem, že se v nás autorka snaží vyvolat emoce, ale ke mně zkrátka nějak nedoputovaly a s postavami a jejich příběhem jsem se nezosobnila. Mohlo to být er-formou, překladem, nedostatečným popsáním emocí v daných situacích nebo někdy až poetickým jazykem, který jsem nebyla schopná docenit. I tak jsem ale knihu nebyla schopná odložit, stále jsem potřebovala číst dál a dál :-) Kniha mě začala opravdu bavit až od půlky a konec mě víc chytil za srdíčko než zbytek knihy. Vývoj vztahu mezi Iris a Romanem pro mě nebyl úplně uvěřitelný, na začátku mě štval Roman na konci zase spíš Iris :-). Hmatatelné jiskření ani žádnou dechberoucí romantiku tady spíš nečekejte, je to takové lehké pošťuchování, než „enemies to lovers“ tak jak ji běžně v knihách vídáme.
Je to milé, pro hodně z vás dojemné, čtení protknuté fantasy tak, že vás nebude rušit, ale zároveň osvěží příběh a dodá na originalitě. Kromě toho ta obálka a ořízka jsou nádherné, celé zpracování knihy se moc povedlo.
Nečekala jsem, že bych mohla nějaké knize ze sekce YA dát plný počet, ale mýlila jsem se. Tohle byla totiž úžasná a dechberoucí jízda plná skvěle popsaného násilí, lásky, potřeby a neustálého strachu z všudypřítomné smrti.
Skvělé postavy s ještě lepší chemií, které opravdu chytí za srdce (hlavní i vedlejší), úžasně vybudovaná minulost, která je ovlivňuje, a perfektní příběh, který má spád a rychlý děj, který ani na chvíli nepoleví.
Úžasný je také ten námět s kouzelnými dopisy (resp. psacím strojem), který celému příběhu dodává na magičnosti a svým způsobem celou válku "zjemňuje", také jí ale dodává na naléhavosti (navíc ty dopisy jsou prostě wau).
Krásně je tam vybudovaná mytologie a téma hudby, které doufám, že bude rozvinuto dál, a také některá pravidla jako noční zákaz vycházení, "monitoring" pohybu, bombardování, neutralita novinářů a podobně.
Ale co je za mě nejlepší...je ta "malost", celá kniha je protkaná bezmoctností malého člověka v boží válce. Neschopností zastavit či změnit běh událostí. Bezmocnost pomoc umírajícímu člověku či bezmocnost ovlivnit chování ostaních lidí.
Příběh je o přijetí o snaze přežít a opravdu doufám, že se druhý díl nezvrhne do overpower bitvy mezi postavami, do nichž se vtělí bohové (nebo podobný "anime move"), protože konec mi to tak trochu nastínil, ale tak doufám, že se pletu.
(SPOILER) Příjemné čtení, konec jsem poměrně zhltla. Bylo mi jasné, že ty ztracené věci budou hrát nějakou roli později, ale to s Forestem mě dostalo. A Roman? Jsem zvědavá jak se to s ním vyvine v druhém díle. Budu ho nadšeně očekávat.
Příběh, který mě upoutal svou krásnou obálkou, získal si mě anotací a naprosto si mě podmanil už na prvních stránkách.
Myslím, že už jen samotná myšlenka starého psacího stroje a vzkazů, které záhadně mizejí pod dvířky skříně a objevují se na podlaze u někoho jiného, je něčím, čemu se nedá odolat.
Moc se mi líbí, jakým stylem autorka píše, i to, že do určité části knihy nechává válku Bohů jen na pozadí příběhu, takže má čtenář čas, se ve světě, i jeho legendách zorientovat. Má čas se seznamit s hlavními postavami a zamilovat si je. (Coz vůbec nebylo těžké.)
Na konci knihy mi chyběly stránky (pomyslně samozřejmě ). Chtěla jsem číst dál... Potřebovala jsem číst dál!
Takže... Kdy že to vyjde ten další díl???
Za mě nádherná kniha, kterou bych doporučila všem.
Nečekejte lehké oddechové čtení. Zprvu je zápletka milá a nevinná. V půlce knihy se to zlomí a postavy které si už na začátku zamilujete si zamilujete ještě víc. Nakonec vás zasáhne těžké téma války, nervy drásající vyvrcholení - no a ten konec? Ach jo. Čekala jsem pohodové fantasy, místo toho jsem dostala drama, trauma a zhoršilo se mi astma a rozhodně na to budu nějaký ten čas myslet. Přes to všechno je tato kniha je SKORO 5* čtení. Čekání na další díl bude hodně dlouhé.
Musím přiznat, že tohle bylo velmi příjemné překvapení. Už delší dobu jsem opravdu skeptická na označení Humbook tip, poslední dva roky se mi nelíbil snad žádný, takže jsem do knihy šla s nulovým očekáváním.
Autorce se skvěle povedlo nastínit válečné prostředí společně s mnoha různými rolemi v ní, ať už se jedná o samotné vojáky, dezertéry, spravodaje nebo obyčejné lidi, co u sebe nechají někoho přespat.
S tím jde ruku v ruce to, že jsme dostali velkou škálu postav, které se s válkou vypořádávají různě a nebylo opomenuto ani absolutní zmrazení, i když daná osoba věděla, že na to není vhodná chvíle.
Jsem ráda za pohled obou hlavních hrdinů, bylo hezké sledovat jejich myšlenky a zároveň i to, jak vnímali dopisování. To bylo vážně hezky do příběhu zakomponované, i když kvůli němu jsem občas netušila, kdy je, kolik času uběhlo a tak, protože na jednu stranu si hrdinové odpovídají hned a zároveň máme dopisů pár a uběhly týdny, ne-li měsíce.
Romantická linka bylo pohlazení po duši, i když na můj vkus hrozně rychlá. Ale tu rychlost jsem ochotna pominout, protože když nevíte, kdy můžete umřít, nač čekat.
Další díly si asi nenechám ujít, protože jsem romantik a chci se dočíst happyendu a taky mě zajímá, zda se dozvíme příběh bohů i z druhé strany.
Po staletích klidu rozpoutají bohové další válku a na frontu odchází i bratr hlavní hrdinky Iris. Ta zůstane doma sama s matkou, ale jejich život není vůbec jednoduchý. Iris se proto rozhodne získat místo sloupkařky v prestižních novinách. O tuto pozici usiluje i Roman, jenže místo může získat jen jeden z nich. Proto se mezi nimi rozhoří rivalita a nenávist, i když po sobě neustále po očku pokukují.
Ve volných chvílích píše Iris svému bratrovi dopisy na psacím stroji, který má po babičce. Dopis vždy záhadně zmizí. Až jednoho dne dostane Iris na svůj dopis odpověď. Jenže ta nepřichází od jejího bratra, nýbrž od někoho, kdo se podepisuje jako C. Iris netuší, že její rival Roman vlastní stejný magický psací stroj jako ona sama. Postupně se díky dopisování více seznamují a jejich pouto je čím dál silnější. Jenže válka se nezadržitelně blíží. Dokáže jejich vztah ustát všechny hrůzy, které na ně čekají?
Tohle bylo nádherné. Ano, od knihy jsem měla opravdu velká očekávání, ale i tak mě překvapila víc, než jsem sama čekala. Příběh se odehrává v zajímavě vystavěném světě, který je takovou kombinací našeho světa za 1. světové války a magického fantasy světa, kterému vládnou bohové.
Co se týče hlavních postav, ty se autorce povedly na jedničku. Iris i Roman byli absolutní miláčci. Jejich charaktery byly skvěle popsané. Oba dva také ve svém životě museli řešit řadu těžkostí. O to víc pak čtenář fandí jejich milostnému vztahu, který byl prostě wow. A to vzájemné dopisování tomu dodalo neskutečný šmrnc.
Celá kniha má takový zvláštně melancholický nádech, že jsem se od čtení vůbec nemohla odtrhnout. Kolikrát jsem měla slzy v očích, i když se tam zrovna nedělo nic dojemného. Autorce se povedlo vydolovat ze mě celou řadu emocí. Tento příběh jsem si neskutečně zamilovala a určitě se k němu někdy do budoucna vrátím. Teď už jen doufat, že druhý díl bude brzy. Moc doporučuji.
Hodnotím 5/5*
Velice mně to bavilo! Nebyly žádné pasáže u kterých bych si říkala, že jsou zdlouhavé či nudné. A ty dopisy!! Dále nevím jestli jsem milovala více pasáže, jak si dělali naschvály, a nebo pasáže kdy už si přiznali své city. Neváhejte a čtěte!! :-))
Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia
Věřila jsem, že tohle bude dobré, a proto jsem i očekávala hodně, možná až příliš. Jak mi tu ta kniha dlouho ležela, tak se má očekávání jen zvyšovala a já na moment zapochybovala, jestli tím pak zbytečně Božským rivalům neuškodím. Ale víte co? Tohle byl neskutečný zážitek, který předčil úplně všechno.
Iris Winnowová a Roman C. Kitt pracují v redakci a oba dva chtějí získat místo sloupkaře v prestižních novinách. Jenže válka se nemilosrdně blíží a před nimi leží nelehká rozhodnutí.
Knihu s tak nádhernou romantickou linkou už jsem dlouho nečetla. Dopisy mezi hlavními hrdiny hrály velkou roli a všechno to bylo tak kouzelně napsané, že jsem místy ani nedýchala.
Probudila ve mně neskutečně silné emoce a ne vždycky byly úsměvné.
Tenhle příběh s vámi zamává, protože když si odmyslíte bohy, ocitáte se v zákopech v 1. světové válce. Do toho dva mladí lidé, magické psací stroje, milostné dopisy, vyprávěné pomalu, ale čtivě, a to vše v krásném vydání s barevnou ořízkou.
Zřejmě budu svým hodnocením vybočovat. Kniha mi hodně, stylem, tempem, postavami, připomínala Kroniky prachu. Což je pro mnoho čtenářů kniha, kterou čtou opakovaně, milují ji a cení si ji velmi vysoko. No a mně se nelíbila. Božští rivalové jsou na tom stejně. Nenašla jsem tam nic mimořádného, nic nepředvídaného, nepřipadá mi, že si zaslouží tolik pozornosti. Ale jsem si jistá, že pokud se vám líbily Kroniky prachu, tak ji budete milovat.
Tahle kniha mě hodně vzala za srdce a dlouho jsem přemýšlela, co k ní vlastně napsat. A doteď pocity z ní nejsem schopná pořádně vyjádřit.
Pokud hledáte knihu, která je melancholická, smutná, ale zároveň pohlazením, pak je to kniha pro vás. Iris i Romam mi strašně přirostli k srdci, jsou to skvěle napsané a propracované charaktery. Romantická linka byla vážně velmi krásná a nepřeslazená. Troufám si říct, že byla jednou z nejhezčích, jakou jsem kdy četla.
Kniha plyne v poklidnějším tempu, ale jak se blíží k závěru, začne gradovat a já četla a ani nedýchala. A jelikož jsem se do postav opravdu neskutečně vžila, závěr mě naprosto rozložil. A jen čekám, až vyjde další díl, jestli mě zase složí dohromady.
V knize zpočátku svět není příliš popsán a nebýt magických psacích strojů, máte pocit, že by to klidně mohl být příběh z první světové války. Ovšem to se ke konci změní a fantasy stránka příběhu udeří a vy víte, že v druhém díle to bude už vše jinak.
U Božských rivalů mi i slza ukápla...a to se mi stává jen zřídka. Takže si zaslouží plný počet hvězd.
Ze začátku jsem si myslela že kniha nebude nic pro mě ale opak byl pravdou. Styl trochu připomíná Lin Rinu. Tohle vyloženě chytlo za srdce. Kniha se mi velmi líbila především hlavní postavy které byli skvěle propracované a do toho fantasy na pozadí i zajímavé doplnění příběhu. Těším se na druhý díl
dopisy láska novináři války romantika bohové přátelé rivalita
2021 | Sestry ve zbrani a písni |
2024 | Božští rivalové |
2025 | Nemilosrdné sľuby |
O knize jsem dopředu nevěděla vůbec nic, četly jsme ji v knižním klubu, tak jsem se do ní hned pustila. Ze začátku mě moc nezaujala, hlavně teda ta myšlenka bohů, moc jsem nevěděla, jak si je představit . Vypadají jako normální lidi nebo jsou vysocí deset metrů nebo co se děje, jak vypadají? A na tom světě mi taky něco nesedělo (ale nevím co). Co se mi ale líbilo, byly ty magický obchody (aby se mi v obchodě ukazovalo jenom to, na co mám peníze, bych někdy potřebovala )
Začátek knížky byl pomalejší, chvilku mi trvalo než jsem se začetla, ale od odjezdu Iris do války se knížka rozjela a až do konce mě nepustila.
Co se týče postav, tak Iris i Roman byli zlatíčka. Hodní, naivní, silní, měli svoje chyby. Líbilo se mi, že tu nebyly žádný erotický pasáže, nějak by se mi to do téhle knížky nehodilo.
A prosím, znormalizujme už, že každá knížka, odehrávající se v jiném světě, než v tom našem, musí mít mapu! Ta mi tady moc chyběla.