Brodiova zpráva
Jorge Luis Borges
Soubor jedenácti povídek současného argentinského spisovatele sleduje rivalitu mezi příslušníky argentinských středních a nižších vrstev a zpodobuje i osudy lidí nejchudších, gaučů a obyvatel periférie Buenos Aires. Doslov „Východ z labyrintů“ napsal Josef Forbelský.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1978 , OdeonOriginální název:
El informe de Brodie, 1970

Mám ráda jeho myšlenky i knihy, tuhle mám ovšem nejraději. Dává nám prostřednictvím krátkých příběhů nahlédnout do argentinské společnosti, o níž vůbec nic nevím, tedy teď už ano. Doporučuji.

(SPOILER) Borges, jak má být. Já ho mám moc rád. Navzdory doslovu si ale nemyslím, že "návrat k realističtějším námětům mu tak prospěl. Kdyby nebylo titulní povídky, dám možná jen tři hvězdičky )a to mám tematiku jižní Ameriky rád). Ale rozhodně to za přečtení stojí.

Jedenáct krátkých povídek, na první pohled zachycujících každodennost, a to pro jistotu strohým stylem. Kromě titulní Brodiovy zprávy se zdají být na první pohled zcela realistické, přesto mnoho z nich obsahuje různá nečekaná bizarní pomrknutí, často kombinovaná s ukázkou lidské krutosti. A to silnější jejich účinek je. Texty, které se zdají být skoro až nudné svou obyčejností, dovádí Borges v překvapivé a často mrazive pointy, které čtenáře donutí se zastavit a zoetne po lecitin hloubku celého textu. Trojice povídek Vetřelkyně, Evangelium podle Marka a Brodiova zpráva na mě zapůsobily rozhodně nejsilněji, každá něčím jiným, každá však velmi výrazně.

Kniha je síce šikovne napísana, šla však akosi mimo mňa. Pokiaľ nemáte radi autorov ako Marquez a iných juhoamerických spisovateľov, či knihy odohrávajúce sa v týchto zemepisných šírkach, ani táto kniha Vám nevyhodí mozog z hlavy
Část díla
2009 | ![]() |
1990 | ![]() |
1999 | ![]() |
1978 | ![]() |
Objevila jsem a četla jsem že stejného důvodu jako Ohňovou zemi (F.Coloane) - ta se mi líbila. Borges není můj šálek kávy, nedočetla jsem, ty dvě * za první povídky.