Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam

Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504676/bmid_zlym-kralom-nezaspievam-Wok-504676.jpg 3 17 17

Pripomína mi zlého kráľa z rozprávky. Panovačného, tajomného, krutého i charizmatického. Takého, ktorý vám opantá myseľ sľubmi, pohladí dušu sladkými rečami a uväzní srdce do neľútostných dlaní. Takého, ktorý je plný sebeckých úmyslov a spraví všetko pre to, aby o vás nikdy neprišiel. Alebo sa mýlim?“ Emóciami nabitý moderný román so skrytým posolstvom, príbeh o sile priateľstva, vytrvalosti a lásky vás vtiahne do napínavého sveta hlavnej hrdinky Brooklyn, ktorá sa na vlastnej koži presvedčí, aký je život krehký a že sa dá zachrániť nielen po fyzickej stránke, ale i po tej duševnej. Brooklyn, poznačená rodinnou tragédiou, sa vydá zo strachu z chudoby po tŕnistej dráhe modelingu, vďaka čomu sa jej otvoria dvere do sveta blahobytu, no cena za prestíž je príliš vysoká…... celý text

Přidat komentář

recenzienika657
11.10.2023 3 z 5

#brooklyn @ronnie_eight

Dlho som pri čítaní nezažila takú širokú škálu emócií. Pocit šťastia, smútok zo zovreným hrdlom pri spomienkach z minulosti. Smutno by bolo veľmi pri opisovaní štvrte. Robíme všetko preto, aby nám bolo lepšie. Jedno nešťastie a veľmi rýchlo zistíme, že šťastie netkvie len v peniazoch. Prvá polovica pre mňa bola emočná bomba. Jao a aj Brooklyn si nesú ťažké a bolestivé spomienky. Prišiel happyand a ja som pozerala wau super a čo teraz? Som len v polovici. A prišlo tornádo. Jao akoby mal rozdvojenú osobnosť a som rada, že Brooklyn má pri sebe Ainslyn. Naj.kamka je naozaj naj. Všetko sa otočilo a Brook podľa mňa spravila dobre. Do rany jej vstúpil Alex a teraz čo? Presný opak a ja som mu fandila.
A na konci? Hnev a nenávisť k dvom mužským postavám. Ako? Rozhodla sa dobre. Presne som si hovorila, že to ma spraviť a oni? Mužské ego je väčšie ako rozum a keby bolo na mne v druhej časti by mali veľké problémy. Alex ma sklamal (či prekvapil?).
Som zvedavá ako sa autorka popasuje s pokračovaním. Veľa otázok, na ktoré chcem vedieť odpoveď.
Mne chýbalo viac toho tajomna. Toho som sa chytila, kedže nám autorka otvorila dvierka na začiatku a potom z toho upustila až na lístok nájdený v kabáte. Táto tajomná linka ma poháňala v čítaní a som sklamaná, že jej bolo tak málo. Brook si musí v sebe vyriešiť ešte veľa vecí, aby bola schopná rozoznať lásku, chtíč, potrebu a kam chce smerovať.

Príbeh je iný a ako som povedala som zvedavá kam bude smerovať a čo nám autorka chce povedať. Tento príbeh, táto kniha je úžasným projektom ARS, kde sú umiestnené a spomenuté produkty umelcov a iné. Zaslúžia si byť spomenuté aj v mojej recenzii. Baby, ktoré chránia planétu, recyklujú a vytvárajú krásne výrobky.

Hviezdičkovo hodnotiť teraz nebudem, lebo by som chcela vedieť kam sa posunie v druhej časti. Ak by som hodnotila túto časť je to priemer, vyššií priemer, ale verím, že v pokračovaní dostanem odpovede. A mne by úplne stačilo rozprávanie len hlavných postáv. Teta, ujo, kamoška atď. ma mýlili trošičku.

Literarytwins
04.07.2023 3 z 5

První literární výkop slovenské autorky Ronnie Eight nám přináší romantický příběh zasazený do prostředí módního průmyslu. V čele s hlavní hrdinkou Brooklyn poznáváme, že profese modelky není zdaleka tak ideální, jak by se na první pohled mohlo zdát. Brooklyn je lapena nekonečnou smyčkou falše, velmi náročných kritérií a zhýralostí módního odvětví. Rozhodně to není práce, po které by její srdce nadále toužilo, jenže se bojí splnit si své skutečné sny. Nechce totiž přijít o tak pracně vydřený honorář, slíbila si, že už nikdy nechce znovu zažít chudobu. Jenže díky své vášni k fotografování a snaze splnit si byť jen částečně své sny, setkává se hned s několika zajímavými lidmi, kteří jejím světem otřesou do základů. Zvládne to Brooklyn a vyjde z toho se vztyčenou hlavou? Nebo se její cesta promění v boj o holý život?

Zpočátku jsem měla poměrně značný problém začíst se do děje, později jsem přišla na to, že to bylo samotnou Brooklyn, která mi jako hlavní hrdinka moc nesedla. Chvíli jsem ji i podezřívala z bipolární poruchy. Místy působila až hystericky a dost nevyrovnaně, vzápětí vše bylo zalité sluncem a poletovali kolem ní jednorožci. V některých pasážích na mě působila zase velmi "uvzdychaně". Další z věcí, které knize moc nepřidaly byly zdlouhavé popisy a přehnaná propagace lokálních tvůrců.

Ano, kniha rozhodně měla své mouchy a je na čem zapracovat, čímž se dostávám k samotné autorce, které si v tomto nesmírně vážím za její přístup a snahu se zdokonalovat. Co se mi na knize ale naopak velmi líbilo? Ta obálka! Velmi vydařená! Další, co připisuji Ronnie k dobru, je originalita samotného příběhu a s tím související zápletky (a že mě a mého Colomba jen tak něco v ději nepřekvapí). Líbily se mi moc i vedlejší postavy, především pánské zástoupení a také samotná Ainsley byla skvělá. V neposlední řadě oceňuji nápad problematiky plýtvání v dnešní době. Příště bych však i v tomto směru ubrala co se týče jejího zmiňování v samotné knize na úkor dějové linky.

Ano kniha měla své mouchy, ale rozhodně měla i své značné klady a věřím, že se v dalším díle máme rozhodně na co těšit.


kooala
20.02.2023 5 z 5

To byla jízda! Krásná obálka a příběh, který se na začátku rozvíjí pomaleji, pak nabere na obrátkách a já absolutně netuším co mám čekat od pokračování ..
Kde je druhý díííl??

Knihomolka97
20.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Když jsem začala číst, nemohla jsem se pořádně položit do příběhu. Bylo tam hodně popisů a děj takový nijaký. Naštěstí se to změnilo jistou událostí, po které příběh nabral zajímavý směr. Máme vyprávěno z pohledu několika postav, ale ta hlavní je Brooklyn. Ze začátku mě to střídání pohledů docela mátlo, nicméně jakmile jsem si zvykla, tak jsem si čtení začala užívat naplno.
Brook do života vstoupí ne jeden, ale rovnou dva osudoví muži, do kterých se hluboce zamiluje. Jeden lepší než druhý, to vám teda povím. :D Ne, musím se přiznat, že mě zaujali oba, brali mi dech a zároveň neuvěřitelně štvali. Pocity a názory se mi měnily jak na horské dráze. Brook se ocitla v opravdu nezáviděníhodné situaci.
Ten závěr byla jízda. Až takový zvrat událostí jsem teda nečekala. Doufám že se brzy dočkáme pokračování, protože mám tolik otázek, na které potřebuju znát odpověď, jinak se zblázním!
V příběhu samozřejmě velkou roli hraje móda, takže kdo má rád oblečení a podobně, pak by se tato kniha mohla líbit. Navíc tato šikovná slovenska autorka má vlastní značku oblečení a dokonce i kolekci přímo ke knize.
Dávám slabší 4⭐️/5⭐️ a moc se těším na pokračování

Ketfl
20.12.2022 3 z 5

Kniha vypráví příběh Brooklyn, která není ve svém životě úplně spokojená. Pracuje jako modelka, ale svět modelingu se jí už krutě zajídá. Potřebuje však v tomto zaměstnání ještě nějakou chvíli vydržet, aby se finančně zaopatřila a nemusela tak již nikdy řešit chudobu, jako tomu bylo v jejím dětství. Na svatbě její nejlepší přítelkyně se seznamuje s Joaem, nádherným fotbalistou, který jí ihned učaruje. Brooklyn pak na tohoto nádherného muže se zlatým pohledem neustále někde naráží, přesto se zdráhá jejich vztah někam posunout, protože jí připomíná zlého krále z pohádky. Takového, který když vás lapí do své pasti, tak už vás nikdy nepustí.

V první řadě bych autorku chtěla pochválit. Na to, že se jedná o její první literární pokus, tak je kniha opravdu hezky napsaná. Příběh je originální, děj se lehce čte a pěkně ubíhá. Střídání postav tomu také dodalo na zajímavosti. Také chválím námět a koncept knihy. Na jednu stranu je moc fajn, že kniha podporuje místní (slovenskou) produkci a řeší témata, jako je masová a nesmyslná výroba v módním průmyslu, bizarní móda, ekologicky šetrné produkty apod.

Na druhou stranu mi ale na knize vadilo, že té reklamy na producenty je tam až moc na úkor samotného textu. Do příště bych určitě ubrala a každého výrobce zmínila pouze jednou a krátce. Také jsem měla kolikrát problém se plně vžít do postav. Přišlo mi, že tam scházel popis toho, co dělají v běžném životě. Také chování některých postav nebylo úplně řádně dopracované. Čtenář je pak kolikrát zmatený, kde v příběhu nastal teda ten zvrat? Autorka má přitom krásný a barvitý styl psaní, nicméně já osobně bych ubrala na popisu toho, co má hlavní hrdinka na sobě včetně doplňků a uvítala bych více myšlenkových pochodů hlavních hrdinů. Závěr knihy mě totiž doslova šokoval a vůbec jsem něco takového nečekala. Upřímně jsem zvědavá, jak se celý příběh dále vyvine a doufám, že budou zodpovězeny otázky, které první díl nezodpověděl. Na závěr bych ale chtěla pochválit nádhernou obálku knihy, ta se opravdu povedla. Hodnocení 3/5

@vnimej_svet_knih

kristyna1301
21.11.2022 5 z 5

Skvělý příběh plný překvapení, emocí i napětí.

Rozhodla jsem se, že v této recenzi začnu od konce, protože ten ve mně rezonuje ještě teď.

Při posledních kapitolách této knihy jsem zůstala v šoku. Celou dobu jsem myslela, že mám postavy dokonale přečtené a přesně vím, kam se to bude celé ubírat.

ALE...! Pak jsem měla pocit, že jsem se ocitla úplně v jiném příběhu. Ronnie se podařilo něco, na co jsem nebyla připravená! Totálně mě tím koncem odrovnala a naprosto setřela moje pochybnosti o názvu i obálce, které jsem během čtení měla. Nic nebylo, jak se zdálo, že bude a všechno do sebe dokonale zapadlo.

V příběhu Brooklyn, se kterou se život rozhodně nemazlil, najdete hluboké myšlenky, světlé i temnější momenty a situace, při kterých se vám zatají dech.

Výborné je střídání pohledů postav, a to i těch vedlejší, které přidávají příběhu něco navíc, ale zároveň je jich tak akorát, aby se v nich čtenář neztrácel.

Osobně jsem se s podobným příběhem a celým projektem, který s knihou souvisí nikdy předtím nesetkala. Takže pokud se nebojíte zkusit něco nového, rozhodně dejte příběhu Brooklyn šanci.

Klasické klišé od příběhu (zejména v jeho závěru), ale rozhodně nečekejte.

Co bych ještě chtěla vyzdvihnout je vlastní kolekce oblečení, která se s knihou pojí a zakomponování skutečných tvůrců do děje příběhu. Je to originální a mně se moc líbí, jak se autorce podařilo touto pro mě novou, nenásilnou formou podpořit další šikovné lidi, o kterých bych se bez knihy pravděpodobně nikdy nedozvěděla.

Autorovy knížky

Ronnie Eight
slovenská
2022  65%Brooklyn: Zlým kráľom nezaspievam