Zlým kráľom nezaspievam přehled
Ronnie Eight

Pripomína mi zlého kráľa z rozprávky. Panovačného, tajomného, krutého i charizmatického. Takého, ktorý vám opantá myseľ sľubmi, pohladí dušu sladkými rečami a uväzní srdce do neľútostných dlaní. Takého, ktorý je plný sebeckých úmyslov a spraví všetko pre to, aby o vás nikdy neprišiel. Alebo sa mýlim?“ Emóciami nabitý moderný román so skrytým posolstvom, príbeh o sile priateľstva, vytrvalosti a lásky vás vtiahne do napínavého sveta hlavnej hrdinky Brooklyn, ktorá sa na vlastnej koži presvedčí, aký je život krehký a že sa dá zachrániť nielen po fyzickej stránke, ale i po tej duševnej. Brooklyn, poznačená rodinnou tragédiou, sa vydá zo strachu z chudoby po tŕnistej dráhe modelingu, vďaka čomu sa jej otvoria dvere do sveta blahobytu, no cena za prestíž je príliš vysoká…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlým kráľom nezaspievam. Přihlašte se a napište ho.

#brooklyn @ronnie_eight
Dlho som pri čítaní nezažila takú širokú škálu emócií. Pocit šťastia, smútok zo zovreným hrdlom pri spomienkach z minulosti. Smutno by bolo veľmi pri opisovaní štvrte. Robíme všetko preto, aby nám bolo lepšie. Jedno nešťastie a veľmi rýchlo zistíme, že šťastie netkvie len v peniazoch. Prvá polovica pre mňa bola emočná bomba. Jao a aj Brooklyn si nesú ťažké a bolestivé spomienky. Prišiel happyand a ja som pozerala wau super a čo teraz? Som len v polovici. A prišlo tornádo. Jao akoby mal rozdvojenú osobnosť a som rada, že Brooklyn má pri sebe Ainslyn. Naj.kamka je naozaj naj. Všetko sa otočilo a Brook podľa mňa spravila dobre. Do rany jej vstúpil Alex a teraz čo? Presný opak a ja som mu fandila.
A na konci? Hnev a nenávisť k dvom mužským postavám. Ako? Rozhodla sa dobre. Presne som si hovorila, že to ma spraviť a oni? Mužské ego je väčšie ako rozum a keby bolo na mne v druhej časti by mali veľké problémy. Alex ma sklamal (či prekvapil?).
Som zvedavá ako sa autorka popasuje s pokračovaním. Veľa otázok, na ktoré chcem vedieť odpoveď.
Mne chýbalo viac toho tajomna. Toho som sa chytila, kedže nám autorka otvorila dvierka na začiatku a potom z toho upustila až na lístok nájdený v kabáte. Táto tajomná linka ma poháňala v čítaní a som sklamaná, že jej bolo tak málo. Brook si musí v sebe vyriešiť ešte veľa vecí, aby bola schopná rozoznať lásku, chtíč, potrebu a kam chce smerovať.
Príbeh je iný a ako som povedala som zvedavá kam bude smerovať a čo nám autorka chce povedať. Tento príbeh, táto kniha je úžasným projektom ARS, kde sú umiestnené a spomenuté produkty umelcov a iné. Zaslúžia si byť spomenuté aj v mojej recenzii. Baby, ktoré chránia planétu, recyklujú a vytvárajú krásne výrobky.
Hviezdičkovo hodnotiť teraz nebudem, lebo by som chcela vedieť kam sa posunie v druhej časti. Ak by som hodnotila túto časť je to priemer, vyššií priemer, ale verím, že v pokračovaní dostanem odpovede. A mne by úplne stačilo rozprávanie len hlavných postáv. Teta, ujo, kamoška atď. ma mýlili trošičku.

První literární výkop slovenské autorky Ronnie Eight nám přináší romantický příběh zasazený do prostředí módního průmyslu. V čele s hlavní hrdinkou Brooklyn poznáváme, že profese modelky není zdaleka tak ideální, jak by se na první pohled mohlo zdát. Brooklyn je lapena nekonečnou smyčkou falše, velmi náročných kritérií a zhýralostí módního odvětví. Rozhodně to není práce, po které by její srdce nadále toužilo, jenže se bojí splnit si své skutečné sny. Nechce totiž přijít o tak pracně vydřený honorář, slíbila si, že už nikdy nechce znovu zažít chudobu. Jenže díky své vášni k fotografování a snaze splnit si byť jen částečně své sny, setkává se hned s několika zajímavými lidmi, kteří jejím světem otřesou do základů. Zvládne to Brooklyn a vyjde z toho se vztyčenou hlavou? Nebo se její cesta promění v boj o holý život?
Zpočátku jsem měla poměrně značný problém začíst se do děje, později jsem přišla na to, že to bylo samotnou Brooklyn, která mi jako hlavní hrdinka moc nesedla. Chvíli jsem ji i podezřívala z bipolární poruchy. Místy působila až hystericky a dost nevyrovnaně, vzápětí vše bylo zalité sluncem a poletovali kolem ní jednorožci. V některých pasážích na mě působila zase velmi "uvzdychaně". Další z věcí, které knize moc nepřidaly byly zdlouhavé popisy a přehnaná propagace lokálních tvůrců.
Ano, kniha rozhodně měla své mouchy a je na čem zapracovat, čímž se dostávám k samotné autorce, které si v tomto nesmírně vážím za její přístup a snahu se zdokonalovat. Co se mi na knize ale naopak velmi líbilo? Ta obálka! Velmi vydařená! Další, co připisuji Ronnie k dobru, je originalita samotného příběhu a s tím související zápletky (a že mě a mého Colomba jen tak něco v ději nepřekvapí). Líbily se mi moc i vedlejší postavy, především pánské zástoupení a také samotná Ainsley byla skvělá. V neposlední řadě oceňuji nápad problematiky plýtvání v dnešní době. Příště bych však i v tomto směru ubrala co se týče jejího zmiňování v samotné knize na úkor dějové linky.
Ano kniha měla své mouchy, ale rozhodně měla i své značné klady a věřím, že se v dalším díle máme rozhodně na co těšit.
Kniha Zlým kráľom nezaspievam v seznamech
v Mé knihovně | 71x |
Při čtení tohohle debutu slovenské autorky Ronnie Eight budete mít zamotanou hlavu.
„Verila som, že sila našej lásky je nedotknteľná, ale bol to klám. Láska je krehká a zraniteľná ako krídla malých víl.“
Já ji zamotanou měla rovnou dvakrát. Četla jsem ji totiž dvakrát a stejně jako u prvního přečtení, jsem z knihy (hlavně z jejího konce) byla paf.
Hlavní hrdinka Brooklyn, po které je kniha pojmenovaná, dostává v celém ději nejvíce prostoru, ale na začátek se hodí říct, že není jediná. Dočkáme se pohledů i od nejlepší kamarádky Ainsley, Brook tety, a samozřejmě i pohledů mužských hrdinů - množné číslo. Ti hlavní jsou totiž dva, a myslím nebude vadit, když je popíšu slovy samotné Brooklyn - Zlý král a Hodný král.
Oba hlavní muži jsou teda něco… chvílemi jednoho či druhého zbožňujete, abyste je o chvíli zlostně proklínali. Nejen v tomhle se dá na Brooklyn a na její zmatek lehce napojit. Celým dějem nás provází její těžký životní osud a jak ji, i v dospělém životě, ovlivňuje.
Brooklyn je nádherná, mladá modelka, která by si měla užívat života, ale přes to všechno pozlátko není šťastná.
Kniha v sobě nese spoustu malých příběhů a vyprávění o osudech různých lidí. Je to něco, co celou myšlenku knihy za mě posouvá o level výš, ale zase na druhou stranu, v jistou chvíli jsem chtěla číst jen o Brook a jejich králích. V některých pasážích si to neskutečně sedlo a v některých to odvádělo pozornost a rušilo. To se dá říct i o samostatném projektu ARS, jehož myšlenka se mi moc líbí - má čtenáři přiblížit práci lokálních (slovenských) tvůrců a autorka tak v ději pracuje s reálnými značkami oblečení, kosmetiky a doplňků. Je to krásné ozvláštnění, ale chvílemi toho bylo až moc. Tohle se však zmiňuje už i v recenzích jiných tvůrců, a tak já nebudu další, místo toho vám prozradím, že si z toho autorka vzala zpětnou vazbu a ve druhém dílu už popisů ubylo. A absolutně tam neruší.
A panebože, pokračování určitě potřebujete!!!Kniha končí otevřeně a jak už jsem na začátku psala, budete mít zamotanou hlavu.
Hodnotím 3,5-4 hvězdičky z 5
New York / Portugalsko