Buď mojí mamkou
Věra Řeháčková
Při autohavárii přišla Alena o manžela i o dcerku. Změnila bydliště, chce začít nový život. V domě však žije rodina, která holduje alkoholu a vede bujarý život. Jejich dcerka Adélka přilne k Aleně. Ráda by vlastnila mamku stejných povahových vlastností, jaké má Alena. Jenomže život jí přidělil matku, díky níž hrozí Adélce umístění v dětském domově.... celý text
Chytlavé čtení o tragicky ovdovělé zdravotní sestře, která se sblíží s holčičkou z problémové rodiny. Chudák Adélka vyrůstala ve strašném prostředí, bylo mi jí líto. Na druhou stranu jsem ráda, že se autorka ve své tvorbě dotýká i tak závažného společenského tématu - návykových látek a zneužívání dětí. Přesně takové téma nutí k zamyšlení. Lidé podobní Adélčiným rodičům by vůbec neměli existovat a už vůbec by neměli mít děti.
Moje první kniha od autorky. Líbila se mi, četla jsem ji skoro jedním dechem. Ráda si přečtu i další knihy této autorky.
Autorku jsem četla poprvé, nebude to můj šálek čaje. Na malý vzorek lidí příliš velká koncentrace největších rodinných problémů týkajících se dětí. Sentiment, naivita, nereálnost, převaha záporných činitelů, které se většinou v dobro obrátí, navíc mystika, pro mě to není.
Moc dojemný román. Čte se jedním dechem. Měla jsem ji přečtenou hned, protože kniha nejde odložit. ☺
Mám knihy od Věry Řeháčkové moc ráda. Asi nikdy nepochopím takové rodiče, kteří se chovají k dítěti takhle.. Ať už se jedná o Adélku, se kterou její matka a otčím jednali takovýmhle způsobem či o Jakuba, kterého se vlastně jeho otec zřekl. Někteří lidé si nezaslouží být rodiči a přece jimi jsou a opačně... Už jsem něco na podobný způsob četla, ale kniha se mi hodně líbila.
Moc se mi to líbilo. Je to sice smutný příběh a pokud máte děti, tak vás to asi trošku nutí přemýšlet. Já si pořád musela říkat co kdyby se to stalo mě? Každopádně to nebude jenom smutné. :-) Rozhodně doporučuji.
Knihu jsem přečetla během jednoho dne, nejde o nic náročného. Zápletka zajímavá, ale vývoj postav trochu naivní, romantický. Např. postava Jakuba a jeho svěřování cizí osobě - dost naivní. Příběh kolísá mezi dramatem, romantikou, tragédií, detektivkou, nakonec je z toho slabý pelmel.
Matka se rychleji vyrovnala s obtížnou životní situací než její dcera. Dcera si nechce rozhněvat matku, snaží se jí vyhovět ve všem to jde, takže se z ní už v dětském věku stává alkoholička, což se projevuje na jejím chování a prospěchu ve škole.
alkoholismus náhradní rodinná péče úmrtí v rodině
2004 | Adam a Erik – kluci z hor |
2013 | Prožila jsem něco neuvěřitelného |
2011 | Dívka s cizí tváří |
2007 | Hon na kluky |
1995 | Jsi jednička, Zuzko |
Dlouho jsem tuto spisovatelku zanedbavala a jsem rada ze jsem si opet nasla cetbu k ni a s radosti precetla dalsi peknou knihu.