Byl jsem Mengeleho asistentem
Miklós Nyiszli
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt. Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2009 , AcademiaOriginální název:
Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-I krematóriumban, 2007
Syrový popis hrůz prováděných v koncentračním táboře Osvětim. Svědectví lékaře zaměstnaného samotným Dr. Mengelem je mrazivé, šílené a hlavně plné šíleností, které si člověk nedokáže ani představit. Přesný popis fungování krematorií, téměř přesné počty zbitých nevinných lidí. Je to strašlivé a mrazivé, přesto bych tuto knihu doporučila všem. Jen aby se nezapomnělo, co za šílenosti Německo spáchalo. Při čtení mě doprovázel mrazivý pocit a husí kůže po celém těle. Z určitých pasáží mi bylo až špatně a slzy na krajíčku doprovázely téměř celou knihu. Nikdy úplně nebudeme schopni pochopit, co SSaci dokázali napáchat na jiných lidech. Jak moc šílený ve skutečnosti Mengele byl, když v jedné chvíli dokázal mluvit o Lásce, a v druhém páchal zvěrstva ať už na starých, mladých nebo dokonce dětech. V jakých depresích museli být vězni, kteří byli najmutí, jako právě lékař patolog, a museli plnit rozkazy, které měli usmrtit jejich druhý, rodiny nebo kamarády.
na štýle písania mi niečo vadilo, ale sám autor sa nepovažuje za spisovateľa, išlo o spomienky toho čo zažil a keďže bol doktor, tak aj tá terminológia tomu zodpovedala. A to čo zažil, sa čudujem, že sa z toho nezbláznil. Vidieť, zažiť tú hrôzu......
Ze všech knih s tématikou Osvětimi je tahle jednoznačně nejstrašnější. Syrový popis všech hrůz, výčet X způsobů usmrcování, podrobné líčení osvětimského pekla a konkrétních zážitků. Fyzicky mi z některých pasáží bylo blbě, je neskutečné jaký horor v té době byl skutečností a nejde mi na rozum, co člověk člověku dokázal provést. Jeden z nejsilnějších okamžiků byly když se v knize i samotní esesáci u jedné scény ozvali že "toto je možná už příliš", nebo jak Mengeleho naštvalo, že mu doktor umastil desky od spisu, který dával dohromady s LÁSKOU, zatímco byl schopen naprosto neuvěřitelných zvěrstev. Nejsilnější kniha co jsem kdy četla vůbec.
Dala bych 5 hvězd ale prostě nemůžu, kvůli tematice, promiňte mi to
Silně hlasuju pro to, aby se tahle kniha stala povinnou školní četbou. Jasně, Babička a Povídky Canterburské mají taky určitě velkou hodnotu, ale v kontextu doby je to, o čem se v knize píše, potřeba neustále připomínat. Syrová zpověď o hrůzách války v nejryzejší podobě.
Nelze než doporučit. Těžší kniha nejen emočně ale i stylem psaní, ale rozhodně stojí za přečtení. Už jen proto, abychom pochopili brutalitu války a toho, čeho je člověk schopný. Také mě fascinoval vztah mezi Mengelem a hl.hrdinou, židovským lékařem.
Kniha plná skutečného zvěrstva. Docela se divím Miklósovi, že sám nespáchal sebevraždu, ale alespoň s ním to dobře dopadlo. Vůbec se to nečetlo snadno, ale určitě stojí za přečtení.
Četla jsem po knize Dívka v pruhovaných šatech, která je napsaná podle skutečných postav, abych si doplnila další střípek.
Není to vůbec lehké čtení, co se týče toho, co se v Osvětimi dělo. Z hlediska svědectví považuju knihu za klenot.
V českém vydáni jsou sice korigovány některé autorovy výroky, ale určité nesrovnalosti s realitou nijak nesnižují výpovědní hodnotu díla. Čtení rozhodně není veselé, ale rozhodně nezbytné. Minimálně proto, aby se na historii nezapomnělo a pak také proto, aby si člověk uvědomil, že byť současný svět zdaleka není růžový, k osvětimskému peklu a spol. má daleko.
Vzpomínkovou literaturu této doby mám hodně načtenou, ale musím uznat, že tato byla zcela něco jiného. Kniha je psaná velmi naučným stylem, objevuje se zde mnoho odborných výrazů a hlavně je děj knihy popisován z lékařského prostředí, konkrétně z pitevny. To je taky důvod, proč je kniha velmi náročná a silná svým příběhem.
Velmi mě fascinoval vztah mezi autorem a Andělem smrti, kdy jej nazývá šílencem i géniem zároveň.
Rozhodně doporučuji přečíst, kdo hledá především dokumentární literaturu tohoto období.
O Osvětimi jsem toho přečetla spoustu. Jeden strasnejsi příběh než druhý, a přesto každý v něčem originální. Tato kniha pro mě byla zajímavá především z lékařského hlediska. Byt takhle blízko šílenci je opravdu fascinující, samozřejmě v negativním slova smyslu.
Bylo hodně náročné to číst, hlavně z toho důvodu, že to bylo podle pravdy, vše co se v knize píše se stalo a to je strašné.
Kniha plná hrůz. Asistent Miklós musel mít teda nervy ze železa. Aspon, že pro něj to dopadlo na konci dobře. Masakr. 5 *
Kniha velmi autentická,plná hrůz,ale tak to prostě bylo a bylo to příšerně.Hlavne aby se lidstvo poucilo.
(SPOILER) To, co prožil tento lékař, je pro mě nepředstavitelné a díky bohu aspoň lehce happy end v podobě shledání se s manželkou a dcerou. :(
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) vězni Josef Mengele pokusy na lidech holokaust, holocaust nacistické zločiny
Nemá smysl opakovat slova komentátorů, jen jsem si do bločku narychlo poznamenal: Neuvěřitelný příběh maďarského lékaře, který by si snad ani nikdo nemohl vymyslet, se stal v osvětimském lágru realitou. Doslova neuvěřitelné. Dokument par excelans. Překvapilo mne, že si i v takových podmínkách zachoval tvář profesionálního lékaře a zachovával si v rámci možností pozoruhodným způsobem lidskou důstojnost. Nyiszli měl i velký kus "štěstí". Štěstí v neštěstí. Kdo četl, ví, že není co dodávat. Dávám pět hvězd, ale upřímně - lze tento deprimující dokument vůbec kvantitativně zhodnotit? Nechávám na pováženou...