Čajovna v Tokiu
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
Fiona je vášnivá fotografka a už dlouho se touží podívat do Japonska. Když vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen. Na místě s hrůzou zjistí, že jejím průvodcem je muž, který jí kdysi zlomil srdce. Popadněte cestovní pas a vydejte se do země mrakodrapů, tradičních chrámů, čajových rituálů a rozkvetlých sakur.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , CosmopolisOriginální název:
The Little Teashop in Tokyo, 2020
Interpreti: Veronika Lazorčáková
Nutně potřebuji navštívit Japonsko ... tentokrát i ta milostná zápletka nebyla tak křečovitá a krásně se to doplňovalo. Za mě její nejlepší knížka.
S koupí téhle knihy jsem váhala, protože Japonsko není můj šálek čaje, a moje intuice byla správná. K většímu prozkoumání japonské kultury mě autorka nepřitáhla. Nicméně musím dát 4 hvězdy, protože kniha je opět čtivá, pocity uvěřitelné (člověk umí sám sobě namluvit spoustu blbostí) a krom toho tam bylo jako téma moje oblíbené fotografování. No a ten konec opravdu napínavý :o)
Opětovné pohlazení po duši! Tři ženy v Japonsku jsou tak milé, moudré a klidné, že kniha měla nádhernou atmosféru. Samozřejmě čajovna a Gabe jsou skvělý! I samotná Fiona byla sympatická a milá. Všechno se mi na knize líbilo. Opět toužím doopravdy jet do země, do které mě Caplinová na chvilku vzala.
Tak tohle byl přesně můj šálek čaje :-) I když se musím přiznat, že japonská kuchyně není zrovna má oblíbená.
Příběh to byl nádherný, líbilo se mi, že tntokrát se to točilo okolo fotografování.
Už jsem jeden komentář vkládala, ale s ostupem času mi přišel stručný. Chtěla jsem ho doplnit, ale nemohla jsem ho najít :D A tak píši ještě jeden. V knížce se mi moc líbily reálie Japonska a nebyla jsem líná, abych si mnohá místa, zmiňovaná v knížce, potom nenašla na internetu. Knížka mě navnadila tak, že jsem si našla několik filmových dokumentů o Japonsku :-)
Moc pěkná odpočinková kniha odehrávající se v úžasné zemi. Na těchto knihách miluju, jak autorka dokáže popsat prostředí a člověk má pocit, jako by se na daném místě ocitl, z knihy naprosto sálal klid a pohoda čajovny. Akorát druhá polovina mi přišla v romantické zápletce trochu slabší, než ta první, která byla opravdu úžasná a kdyby v tomto tempu pokračovala celá kniha, řekla bych, že byla zatím od autorky nejlepší.
Tradičně moc pěkný román, který bude číst čtenář s úsměvem a u kterého si odpočine. Člověk se také dozví něco nového o pro nás exotické zemi. Nemůžu jinak než doporučit.
A máme tu další román z pera autorky, která snad píše pro mě. Přestože se jedná o ženský román, od kterého nemůžeme čekat děj plný zvratů, nepředvídatelností a hlubokých myšlenek, je tak krásně uklidňující, romanticky laděný, poklidný a beze sporu lákající k poznávání Japonska. Opět mi byly všechny postavy sympatické a opět jsem si čtení vychutnala a jsem natěšena na další autorčinu knihu.
Další kousek ze série Romantické útěky přečten! A opět to bylo moc milé, příjemné a odpočinkové :)
S hlavní hrdinkou tentokráte cestujeme do Tokia. Miluju, jak autorka dokáže vykreslit atmosféru daného místa - při čtení knížky jsem se ocitala postupně v čajovně, v zenových zahradách mezi rozkvetlými sakurami či v centru velkoměsta. Romantický vztah je samozřejmě součástí, to už tak nějak ke knihám Julie Caplinové patří a pro mě se jedná o příjemnou součást autorčina “cestopisu”. Ostatně kdyby se na takových příjemných místech, které autorka popisuje, odehrávala nějaká silná dramata, zřejmě by to odvracelo čtenářovu pozornost od toho, co je v knihách opravdu důležité, tedy detailní, avšak nenásilné popisy lokalit a míst.
Autorka na mne atmosféru přenesla dokonce natolik, že jsem si při čtení musela koupit sushi :)
Byly jsme s dcerou zvědavé na další pokračování. Mě už tedy nezaujalo, nepřekvapilo, snad jen povzbudilo můj zájem o Japonsko. To je určitě přínos. Jinak oddech, spíš nuda. Je dobré, že po Čajovně můžete sáhnout i bez znalosti předchozích dílů - propojení s postavami nehraje roli.
Nechci být za chytráka, Všeználka a negativistu - uznávám, že knížky této klasifikace se v různých obdobích můžou hodit. Člověk potřebuje útěchu a tu jistotu, že nakonec všechno dobře dopadne. Takže - proč si ji nepřečíst, když máte čas (třeba při čekání na poště, u lékaře nebo na NĚCO)?
(SPOILER)
Kromě romantické linky v knize najdete několik odkazů na japonské památky a známá místa, a to od ulice Šibuji po horu Fudži. Autorka se také zaměřuje na japonskou kuchyni a vše je popsáno dost růžově. Fiona za celou dobu nenarazí téměř na žádnou překážku. Je ubytována u lidí, kteří mluví anglicky, hned si ji zamilují a chovají se k ní jako k jedné z nich. Japonsko je popsáno naprosto romanticky, výjimkou je zmíněná ulice Šibuji a přelidněnost hromadné dopravy. Ale i to ve vás vyvolá pocit, že se vlastně zas tolik nestalo.
Z knihy mne nejvíce zaujaly Fioniny úvahy a nápady nad jejím blogem a také popis čajovny a zahrady. Nějakou japonskou zenovou zahradu bych ráda někdy navštívila. Co se týče romantické zápletky, přišlo mi to jako jedno velké klišé, ovšem je pravda, že jsem v závěru byla napnutá, jak to tedy dopadne.
Ach ty Juliiny knihy.. to je taková potěcha pro duši, nejen pro tu romantickou část, ale hlavně taky pro tu cestovatelskou! Skrze stránky jejích románů člověk procestuje krásné kouty světa.
“Krása spočívá v okamžiku, kdy se na něj díváš.”
Yes yes a jeste jednou yes!!! Tuto knihu zarazuji mezi top 3 knihy od autorky. Cetla jsem jeji vsechny dily a po precteni hotylku na Islandu jsem byla trochu skepticka, protoze se mi nelibil. Zato tato kniha byla zase znama klasika - cestovani, jidlo a romantika. Skvele to fungovalo.... knihu jsem si uzila. Tesim se na dalsi dily.
Knihu můžete číst i přesto, že jste nečetli předchozí knihy. Jedná se o jednoduchý a nenáročný romantický příběh s příjemnou japonskou atmosférou.
Na knize se mi líbilo, že se při provádění Japonska dozvídáme různé věci o japonských věcech. Při čtení jsem měla otevřený google, abych si mohla japonské pojmy vyhledávat. Celou sérii doporučuji pro oddechové čtení.
Stejně dobrý únik jako všechny předchozí. Co ovšem oceňuji je, že hlavní hrdinka - blondýnka s nohama až do nebe - měla mindráky z toho, jak vypadá. Myslela jsem, že tohle se týká jen nás, spíš menších, podsaditých brunetek :D. A Gabe - fotograf, který je tak dobrý, až ho to samotného nudí, byl taky fajn. Ale co bylo úplně super byl popis Japonska a jeho kultury a kuchyně.
Příběh se mi líbil, romantický, celkem předvídatelný, milý, trošku drama mezi hlavními hrdiny než to dobře dopadne. V Tokiu jsem byla, popisy míst a atmosféry se mi moc líbily, hned bych se vrátila a také znovu fotila. Hezké nenáročné počtení do současných studených jarních dnů, kdy se v křesle s horkým čajem přesunete na jiný kontinent :)
Japonsko fotografování láska pro ženy milostné romány cestování romantika Tokio čajovnyAutorovy další knížky
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Byla to moje první kniha od této autorky a další si asi už nepořídím.
Jako odpočinkové, nenáročné čtení je to fajn, ale jinak mě kniha nějak zvlášť nezasáhla. Přišlo mi to tak nějak málo.....Přitom obálka je nádherná, téma ještě zajímavější.