Marco
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Patnáctiletý Marco netouží po ničem jiném než získat dánské občanství a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou a nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Náhodou však při útěku odhalí nebezpečné rodinné tajemství — a hra o život začíná. Podaří se mu získat důkazy? Měl by se obrátit na policii? Prozatím netuší, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další. Kriminální komisař Carl Mørck se rozhodne záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl se svými kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo zahraničí až do hloubi afrického pralesa. Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
Marco Effekten, 2012
Další ze skvěle rozjeté série, autorova erudice v novinářské branži dává jeho knihám širší rozhled na soudobé problémy v celosvětovém měřítku. Humanitární pomoc a její reálná nekontrolovatelnost v těžko přístupných a signálně nedosažitelných oblastech Afriky, jsou zdrojem rozvoje dalších možností rozšíření v oboru zločinnosti, na první pohled nezáludně čistým, ale jen do té doby než dojde na první kiks, pak už krvavou smršť nejde zastavit.
Načtená, má v sobě opět avízo, fajn.
Když jsem začala číst, tak se o mě pokoušely mrákoty, co to bude za blbé téma. Afrika, černoši, pomoc chudým afričanům... Nakonec jsem byla mile překvapená. Kniha super, čtivá, akční. Víc než vyšetřovatelé zabíral místo Marco, ale nějak mi to nevadilo. Konec takový zvláštně rychle uťatý na to, jak je kniha jinak obsáhlá. Tomu konci něco chybí prostě. Asi odhalení podrobností podvodu atd. Přiznávám, že váhám jestli dát 4 nebo 5 hvězd. Myslím, že taky pomohlo, že jsem si dala od Olsena pár měsíců oraz, než jsem začala číst dál. Pokračuji knihou Nesmírný a už se těším.
Oproti předchozím dílům mi to přišlo trochu slabší. Vyšetřovatelé tam byli v podstatě zbyteční, plnili jen funkci jakýchsi prostředníků mezi Marcem a zločinci. Občas mě Carl rozčiloval tím, že během řešení případu myslel pouze na randění, ale aspoň měla tato kniha, nabitá téměř nadpřirozenými schopnostmi hlavních hrdinů, nějaké prvky reality...
Nesmyslný podvod jako základ celého příběhu...autor si a inteligencí čtenáře hlavu zjevně neláme.
[audiokniha]
Svižně napsaná detektivka, která je pro mě ale slabší než Složka 64, kterou jsem doposlouchala o pár týdnů dřív. Již zde vidím opakující se prvky jako týraný dětský hrdina (nejedná se o spolier, tuto informaci se dozvíme už z anotace). Emocionálně se mě to moc nedotklo a závěr vyšuměl do ztracena. Pořád se ale jedná o povedený příběh, který ale nenadchne, neurazí.
Celkem čtivá kniha, nenudila jsem se, ale klidně mohla mít méně stránek, Marcův útěk a schovávání se bylo zbytečně rozvleklé. Jinak dobré.
Po Složce 64 spíš zklamání; stále dokola se opakující dobrodružné úniky Marca mě nijak zvlášť nebavily, na jednu stranu moc akce, na druhou stranu více roztříštěných zápletek, snad až poslední čtvrtina byla zajímavá. Tentokrát mi nesedly ani pokračující milostné patálie Carla, zvláštnosti a vtípky okolo Rose a Asada a Carlova prapodivná tchýně.
Na další díly se už nechystám, už jsem se smířila s tím, že se nedozvím nic o tajemnostech okolo Asada a Rose, ani jak vlastně dopadne vše okolo Hardyho a stále jen naťukávaného případu z doby před založením oddělení Q. Snad se dočkám u posledního dílu nějakého komentáře s podrobným spoilerem… :)
Přemýšlela jsem na 3 nebo 4 hvězdičkami. Příběh se mi celkově moc líbil. Byl to dobrý nápad a vykreslení je hodně realistické, ale přebývalo mi v knize tak cca 100 stran Marcova útěku. Čím víc aktivně utíkal, tím víc se to stávalo až nereálným, což byla škoda. Větší počet hvězd jsem dala za dobrý konec a za to, že policie nepřišla úplně na vše, jak jsme se v knize dočetli. Jinak je to klasika jako předchozí díly. Skvělý Carl a jeho prupovídky, Asad s velbloudy a prostě Rose. Určitě nevynechám další díl.
Všechny knihy Adlera Olsena se mi líbí, nechybí při tom napětí ani humor a v této knize je toho napětí opravdu hodně.
Slabé, ale dobré. Slabé pro nesmyslnou délku téhle novodobé parafráze Olivera Twista a především pro nevyužité role oblíbených vyšetřovatelů. Ti zde slouží jen k uzavření samotného případu, jinak se románem plouží zleva doprava, aniž by do událostí nějak významně zasáhli. Navíc se mi způsob, jakým se Jussi Adler-Olsen nakonec vypořádal s dvojicí hlavních padouchů, zdál poněkud nešťastný.
Jinak ale tým Oddělení Q opět válí, s komisařem Carlem Mørckem na špici pelotonu. Já tohohle líného bručouna prostě můžu. V ději se povedeně mísí komika s tragédií, aniž by jedno rušilo druhé, přičemž tentokrát autor přidal na optimismu, takže důvodů ke chmurám mají hrdinové méně než obvykle. Je však otázkou, jak dlouho jim tohle ticho před bouří vydrží. Přiznat musím i čím dál lepší stylistiku, kdy už prakticky vymizely strojené dialogy, vytratila se stylizovaná póza a postavy se začaly chovat čím dál realističtěji (neberu ovšem v potaz Asada a Rose). A velbloudí průpovídky jsou jednoduše geniální.
Tato byla slabsi. Nebavila me tolik jako ostatni dily. Tech honicek a schovavani tam bylo az moc.
Opět se nejedná a o klasickou detektivku. Bohužel tentokrát mi příběh připadal trochu rozvláčný. Podle mě se až moc věnoval životu samotného Marca, i když to bylo zajímavé, bylo toho zbytečně moc. Taky finanční machinace a zpronevěry nejsou mé oblíbené téma. Vyšetřování hlavního případu se rozjíždí velmi pomalu. V knížce mi chybělo více napětí. Za mě je to zatím nejslabší knížka této série. Možná je to i tím, že jsem už oddělením Q docela přesycená.
Opět výborný příběh od výborného autora, nejedná se o klasickou detektivku, ale to vůbec nevadí, napětí dost, má to spád, žádné hluché místo. Těším se na Nesmírného.
Kniha Marco pro mě nebyla tak překvapující jako ostatní autorovy knihy, člověk tušil jak kniha skončí, takže mi tam asi chyběl takový ten klasický šok, když člověk narazí na zvrat, ale i tak mě kniha bavila jako všechny, příběh byl moc hezký, bylo to zase něco jiného :) Těším se na další autorovo dílo.
Nevím proč, ale tahle kniha na mě zapůsobila nejvíc z celé série. Kdyby to šlo, dám 6 hvězd...
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Dobrá zápletka, ale Marco se občas choval jako marvelácký superhrdina nebo alespoň jako James Bond :) Ne, to přeháním, ale pochybuji, že by měl klučina v reálném světě tolik "štěstí" a dokázal tak dlouho unikat. Ale od toho jsou knihy, ne?
Za mě 4/5, dobré pokračování série oddělení Q.