Marco
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Patnáctiletý Marco netouží po ničem jiném než získat dánské občanství a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou a nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Náhodou však při útěku odhalí nebezpečné rodinné tajemství — a hra o život začíná. Podaří se mu získat důkazy? Měl by se obrátit na policii? Prozatím netuší, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další. Kriminální komisař Carl Mørck se rozhodne záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl se svými kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo zahraničí až do hloubi afrického pralesa. Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
Marco Effekten, 2012
Tato kniha z této série byla zatím nejslabší až jsem myslela,že ji ani nedočtu. Zdlouhavé a místy hodně nudné.
Zatím pro mě nejslabší díl, ale přesto mě knížka moc bavila, místy jsem se smála, místy jsem čekala jak to všechno dopadne, určitě stojí za přečtení
Asad a jeho stádo velbloudů je prostě top! Z této série řádím Marca mezi ty nejlepší (prozatím). Je to možná ale tím, že knihu nemám "zkaženou" filmem. Samozřejmě by se našli nějaké drobnosti, které by se dali autorovi vytknout (Marcovi supermanovské schopnosti), ale ve výsledku mi to vlastně ani zas tak moc nevadilo. Baví mě také Hardyho linka, hodně jsem jeho pokrok prožívala s ním, stejně jako Carl. Teď chvíli pauza a pak hurá na Nesmírného.
Tento autor se mi neskutečně líbil, ale bohužel tato jeho kniha mě vůbec nenadchla a přišla mi nejslabší.
Další čtivá příjemná detektivka od Olsena. Perfektní bylo to střídání adrenalinové jízdy s Marcem a volnější pasáže s hláškující vyšetřovací trojicí (vlastně teď již čtveřicí). Jen ten poněkud komiksový závěr s všemožnými padouchy na každém rohu si možná mohl autor odpustit.
Olsen je prostě sázka na jistotu. Kniha Marco je jiná než předchozí díly, ale na kvalitě jí to rozhodně neubírá. Největším rozdílem je to, že ústřední postavou je chlapec Marco a naši vyšetřovatelé jsou trochu odsunuti do pozadí. Marcovi jsem fandila, a těším se, až nám autor konečně odhalí celé pozadí Asadovy minulosti. Za mě spolu se Složkou 64 zatím nelepší díl.
Tento případ vyšteřovaný oddělením Q byl trochu jiný, než ty ostatní. Hlavní roli zde totiž nehraje Carl a jeho vyšetřovací tým, nýbrž patnáctiletý chlapec Marco. Marco je členem rodinného klanu vedeného jistým Zolou, který nutí děti děti krást a žebrat pod slupkou slušného podnikání. Jednoho dne se však Marco pokusí utéct, při tom ale odhalí děsivé tajemství. Zolovi lidé totiž nejenom, že kradou, oni se neštítí ani zabít. S tímto zjištěním Marco utíká před Zolou a jeho lidmi, kteří se ho snaží za každou cenu najít. Najít se ho však nesnaží jenom jeho bývalý chlebodárce, ale i policie, neboť Carl s týmem postupně rozplétají nitky korupční aféry vedoucí přes bankovní instituce, ministerstvo, až do afrického pralesa. A ač se to zdá nepravděpodobné, Marco k tomu má rozhodně co říct.
Tady mě autor hodně překvapil jak ulítl oproti předchozím knihám a tohle byla jedna velká nuda..
Poslouchala jsem jako audio knihu, což u mě není stejné jako knihu číst. A navíc to bylo moje první setkání s touto sérií. Jiný styl, rozhodně se nepodbízí, řádky neběží samy od sebe, čtenář se musí trochu snažit, a o to víc, když knihu poslouchá. Ano, stálo to za to, další díly rozhodně přijdou na řadu. Tři a půl*.
Kniha je postavená trochu jinak než předchozí díly. Není tam tolik oddělení Q a naši 3 známí vyšetřovatelé (Carl, Asad, Rose) jsou trochu stranou příběhu. Nic ale nemění na tom, že je příběh napínavý, kniha velmi čtivá. Za mě další výborný díl!
Po Složce 64, která se mi vůbec nelíbila, jsem si myslela, že už se k Adler-Olsenovi nevrátím. Ale pak jednoho dne přišla nálada na temnou severskou detektivku a já jsem se rozhodla dát mu ještě jednu šanci. Bylo to sice trochu zdlouhavé, ale výborné, napínavé a Karl tolik nelezl na nervy jako v předešlých dílech.
Já nevím, mě tahle série dost baví. Je fakt, že jsem si při čtení říkal "sakra ten Marco má ale štěstí" To ale nic nemění na tom, že jsem byl napjatý jak to dopadne a jak se z té, či oné situace dostane... No a pak je tu ta část s životy aktérů a tu mne také baví sledovat. Takže se těším na další díl...
Zatím moje poslední v sérii a musím říct, že je opravdu o něco slabší než předchozí knihy. Téma mě moc nechytlo. Teším se ale na další, snad si spravím chuť :-)
Tento díl nezastihl postavy z oddělení Q v nejlepší formě. Asad se s velbloudy opakuje tolik, že ho, a to jako svého oblíbence, mám sto chutí vyslat na poušť i se všemi těmi dromedáry.
S Carlem je tentokrát vyloženě nuda. Rose mě zase nepotěšila svým vkusem...
Nicméně není to tak zlé. Vypravěčský styl je stále takový, na jaký jsme zvyklí a do jisté míry celou situaci zachránil Marco, William Stark a negoušové. Kodaň ve své temné stránce připomíná tajemná a špinavá zákoutí Prahy.
Kdybych tímto případem začal, asi bych v dalších nepokračoval, ale jako fanouška mě od pokračování neodradil.
Tak tenhle díl mě bavil zatím nejméně. Způsob vyšetřování Oddělení Q mě neskutečně chytil a baví mě, ovšem v tomto díle, ho víceméně postrádám. Děj se pořád točí kolem toho, jak Marco utíká svým pronásledovatelům a u stránky č. 326 jsem si uvědomila, že se tam vlastně ještě nic pořádného nedělo. Ani konec není překvapivý, jelikož vlastně už od začátku víte, o co se bude jednat. Za mě tedy nejslabší díl, ovšem Adlera neodložím a sérii určitě dočtu.
2012 | Vzkaz v láhvi |
2012 | Žena v kleci |
2013 | Složka 64 |
2012 | Zabijáci |
2015 | Nesmírný |
Navzdory slabšímu hodnocení oproti prvním dílům Příběhů oddělení Q jsem pokles čtivosti nezaznamenala. Nenašla jsem hluchá místa a Asad se svými hláškami nezklamal ani tentokrát. Kniha mě bavila a těším se, až si přečtu další pokračování série.