Cejch
Zdeněk Šmíd
Kniha mapuje historii německého rodu na české straně Krušných hor, od prvních generací, které se v tomto drsném kraji usadily, přes násilnosti války a poválečného odsunu až po chmurný návrat dávno poté, co opuštěnou vesnici pohltí les. S rodem Schmelzerů se táhne cejch určité rodové viny, s níž se v různých generacích neustále střetávají s rodem Vogelů. Historické události ale nakonec zamávají se všemi stejně.... celý text
Pro mě byla ta knížka zjevením. Poslouchala jsem Jana Vlasáka a říkala si, propána, co já k tomu napíšu? Tohle přece komentovat nejde...
Protože pro pocity, které tak přesně postihovaly sebemenší detail vyprávění, pro obrazy a údery srdce, pro všechnu tu dávnou pravdu světa, které se úplně marně odříkáme, hledajíce nové pravdy ve jménu ospravedlnění našeho počínání, bych nenašla jediné slovo, které by za něco stálo a Zdeněk Šmíd by je už nenapsal.
Nesklíčilo mě to, jen trochu rozesmutnilo, co jsme... Topila jsem se v té nevídané kráse jazyka, užívala si obratnost, s jakou autor vplétal do hořkosti vtip, drápky sarkasmu, vlákénka shovívavé ironie. Ale i facky odrazů v potměšilých zrcátkách, ve kterých bychom se raději neviděli.
Byla to nádhera.
Román z Krušnohoří, který jsem objevil náhodou v knihovně. Román o horách, generacích lidí v nich a o všech věcech co život přináší i odnáší. Nepostřehl jsem, že takový román existuje a dostal jsem nádherný příběh. Za mě obrovské překvapení a kniha, kterou nadšeně doporučuji. Dál nechci obsah komentovat, ale uchovat si to kouzlo ze čtenářského zážitku, kdy je lepší vychutnat si ten pocit po dočtení.
Zajímavý, čtivý příběh z Krušnohoří. Musíte si zvyknout na styl a způsob vyprávění, s čímž jsem občas měla problémy. Současně i množství postav, možná by se i na obal dovnitř hodil rodokmen. Nicméně za přečtení stojí. Doporučuji.
Nejlepší kniha , teda jedna z nejlepších . co jsem četla. Má to kouzlo přírody, lásku k rodné hroudě, radost i strach , všechny emoci a má to spád. Jednu jsem si koupila a jednu našla v knihobudce. Nebudu číst obě naráz ale ráda si přečtu znovu, až bude ta hora knih na přečtení malá- doporučuji pro lidí co rádi čtou a vzdělávají se.
Napsáno osobitým stylem, který mi neskutečně sedl. Na téma Sudet jsem toho přečetla vícero a možná proto mě tato knížka oslovila a já se skvěle bavila. Napsáno bez patosu, leckdy i s kapičkou humoru. Moc chválím a doporučuji.
No, začátek krkolomný, konec pěkný, a mezi tím chyba, a to: Jestliže někdy v r. 1967 za nimi přijeli příbuzní ze západního Německa, tak Franz s největší pravděpodobností nemohl mít v té době auto ala Knightraider. To se mi nezdá, a že by v té době jim dovezli hromadu tzv. Kanadských žertíků, to mne tam taky neštimulovalo. Das ist ales.
To bylo skvělé! Taky smutné, drásající, ale skvělé!
U někoho jsem tuhle knihu zahlédla, půjčila v knihovně, začetla se. Dva dny skoro v kuse. Nemohla jsem se odtrhnout.
Teď se tady dívám na autora, jo to je tenhle Zdeněk Šmíd! Vždyť jsem četla všechny jeho vodácké knížky, netušila jsem, že napsal i něco takového!
Ten příběh je strhující, život tam plynul víceméně poklidně po generace a podělalo se to s vyhlášením Československa, stačil pak jeden pán s knírkem.
Po válce zas jiní se přičinili; lidé s tím krajem, půdou spjatí byli vyhnáni.
Jak na tom asi byli potomci Čechů a Němek, Němců a Češek, jít, zůstat? Jsem víc Čech, nebo víc Němec?
Na opuštěná místa pak přišly podivné existence bůhví odkud, neměli pouto k domům ani krajině, vybydleli, co mohli, a táhli dál, domy pustly a za 15 let, ano, tak málo stačí, už v kraji po minulém životě nebylo ani památky. A komunisti už to pak jen dorazili, znárodnění, paneláky, JZD…
Jak jinak by vypadalo naše pohraničí, kdyby zůstali? Sama nevím, jak na tuhle část našich dějin nahlížet.
“…bolševik je horší než Němec, Němec zabil, ale pole nevzal…
“Krucifix, tak kdo tu válku vlastně vyhrál?
Velmi vřele doporučuji.
Mimo jiné se mi líbilo, že to nebyla žádná mnohodílná sága, ale stručný průlet dějinami jednoho místa v pohraničí. A přesto postavy byly uvěřitelné a dokázal jsem chápat všechny ty předsudky, nedorozumění, nenávisti osobní i etnické. Je mi z toho smutno.
Zase jedna kniha plná silných příběhů. I když jsou tyto konkrétní smyšlené, vycházejí z historických podkladů a událostí, které v našich dějinách proběhly, a s odlišnostmi se děly. Zpočátku mi trochu trápil styl psaní, ale postupně jsem si zvykla s začal mi k příběhu sedět jak pr.. na hrnec. Hlavní dojem? Bože, vždyť my se nyní máme jak prasata v žitě, a přesto si pořád stěžujeme, že soused má něco lepšího. Ale staré křivdy přežívají přes generace, v našich genech, a kdo může říct, že historie se nebude opakovat?
Moje oblíbené téma, ale ten styl? Kolikrát jsem nevěděla o kom, nebo kdo ke komu mluví. Je potřeba hodně času a soustředění. Kniha mě trápila přes týden. Podruhé už se trápit nenechám, 3/5*.
Kniha z nějakého důvodu zůstala pro mě ukrytá více než dvacet let, přestože téma je mi blízké a autora jsem znal. Ale potom přišlo něco jako satori. První co mě napadlo po dočtení je srovnání se Šikmým kostelem, což je skvěle napsaná kniha, ale po jejím dočtení na mě ještě dlouho zůstával viset pocit zmaru a beznaděje. Cejch je také o stejné době, která nebyl procházkou rajskou zahradou, ale je napsaný s takovým lehounkým nadhledem, který nesnižuje závažnost tématu, ale nenutí vás jít a hodit si smyčku.
Zajímavá kniha o odsunu Němců, poučná. Nečetla se lehce, zvláštní autorův styl psaní bez přímé řeči, velké množství jmen, které jsem si těžko pamatovala. Na druhou stranu velmi vtipné úseky. Celkem hodnotím kladně.
Hezká kniha, poučná, zajímavě popsaný odsun Němců, bohužel jsem se ztrácela ve velkém množství jmen, někdy jsem nechápala, co chtěl autor říct. Na druhou stranu i velmi vtipné pasáže. Celkem hodnotím kladně.
Četl jsem asi 14 dní, což je na mne dlouhá doba. A moc se mi nechtělo vracet ke knize. A vůbec nevím proč. Zřejmě styl vyprávění, ale příběh velmi zajímavý.
Román Cejch od Zdeňka Šmída, vydaný poprvé už v roce 1992, letos v říjnu opět ožívá a dostává se ke čtenářům ve formě čtvrtého upraveného vydání z nakladatelství MOBA (v tomto nakladatelství jako vydání první).
Dle anotace jsem původně očekávala „klasický“ historický román z období 20. století, který mě provede drsným krušnohorským krajem a seznámí mě s osudy jeho obyvatel.
Autorův poutavý styl vyprávění mě pohltil už od prvních stránek knihy. Mezi líčení krás tamního kraje a charakteristik postav ale začala sem tam nenápadně probleskovat nějaká vtipná nebo cynická průpovídka. Říkala jsem si, že se mi to nejspíš jen zdá, že je to přece historický román a tak tady asi nebude úplně cílem mě pobavit. Nicméně s dalšími přečtenými stránkami začaly přibývat i podobné zkazky a mně došlo, že kromě krásného jazyka, kterým je román napsán, je i humor nedílnou součástí autorského rukopisu.
Úvod a poslední kapitolu knihy spojuje obraz postavy Josefa, který se snaží obnovit život ve svém rodišti, které už dávno pohltil les. Mezi první a poslední kapitolou knihy pak uplyne ve vyprávění neuvěřitelných 5 století (což je na třísetstránkovou knihu obdivuhodné). S okolím Bachu v Krušných horách se totiž poprvé setkáváme v patnáctém století a opouštíme ho v druhé polovině století dvacátého.
Ve vyprávění se s historickými událostmi prolínají také osobní spory a nevraživost mezi rodinou Schmelzerů a Vogelů, které se v každé z rodin snad dědí spolu s geny. Tyto konflikty dokreslují historický kontext a vtipně komentují sousedské a mezilidské vztahy obecně.
Jakýmsi tajemným, nehmatatelným prvkem v příběhu je také neznámé zvíře, které obývá okolí místního Poledního kamene, a které nikdo z obyvatel dosud nespatřil.
Celkově hodnotím jako jedno velmi milé knižní překvapení a ráda doporučuji dál. Humorné podání nelehkých časů je umění :).
Sudety a příběh jedné německé rodiny propletený s osudy dalších žijících na konci světa.Autor používá zvláštní jazyk vyprávění s absenci přímé řeči .
Zajímavá kniha o osudech česko-německých obyvatel krušných hor, aneb jak šla historie v sudetech. Před nedávnem jsem četl knihu Sudetský dům, kde se autor tímto tématem také velmi podrobně zabýval a tak tato kniha byla vhodným rozšířením a zase jiným úhlem pohledu. Autorovi se povedlo výborně poukázat, že být Němcem nutně nemuselo znamenat být špatný a naopak, že by Češi byli nějací šlechetní, nevinní a stateční hrdinové. Válečná a těsně poválečná doba byla v Sudetech opravdu šílená a je dobré, že jsou autoři jako pan Šmíd, kteří se k těm ožehavým otázkám a historickým událostem a také i křivdám a bezpráví v té době páchaným ve jménu nacionalismu (ať jedné nebo druhé strany), vracejí a přinášejí svědectví všem mladším čtenářům, kteří nic z toho nemuseli zažít. Rozhodně kniha stojí za přečtení a velmi výrazně rozšiřuje obzory
první světová válka (1914–1918) druhá světová válka (1939–1945) Krušné hory, Krušnohoří česko-německé vztahy sudetští Němci Sudety pohraničí vysídlení Němců Češi a Němci osidlování pohraničí
Dvakrát odloženo, potřetí dočteno. Těžký styl psaní, místy zmatené, že se musíte vracet. Samozřejmě popsané události v knize, nic veselého. Nelehká kniha, ale stojí za přečtení.