Celebrity pro Afriku
Helen Fielding
Ve svém prvním románě spojila Helen Fieldingová dvě zdánlivě neslučitelné věci – kult celebrit, jednu ze západních obsesí, a utrpení třetího světa – a s notnou dávkou břitkého humoru vytvořila poutavý příběh, stejně vtipný a přitom inteligentní, jako jsou knihy o Bridget Jonesové. Rosie, zaměstnankyně londýnského nakladatelství, odjíždí v roce 1985 do Afriky pracovat v uprchlickém táboře ve fiktivním státě Nambula, kam ji dovede nespokojenost s vlastním životem včetně problematického vztahu s populárním televizním komentátorem. Čtyři roky práce v čele tábora zásadně změní její postoj k pořadí životních hodnot. V okamžiku, kdy se zdrží zásilka humanitární pomoci a tábor čeká nový příliv uprchlíků, odcházejících ze svých domovů před hrozbou smrti hladem, odlétá Rosie zpět do Londýna, aby ve světě šoubyznysu přesvědčila celebrity o nutnosti angažovat se v pomoci třetímu světu.... celý text
![Knihobolka Knihobolka](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/297097/m_knihobolka-uae.jpg?v=1666865077)
Tato kniha byla velké zklamání. Vzhledem k tomu, že miluji Bridget Jones, tohle bylo zdlouhavé tlachání o ničem. Knihy obvykle dočítám, ale tady jsem měla problém se vůbec dostat do půlky. Když jsem se dostala na poslední stránku, oddychla jsem si. Od této autorky asi dlouho nic nepřečtu.
![Radka_p Radka_p](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75613/m_radka-p-P7i.jpg?v=1540891861)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Príjemná kniha so zaujímavou témou, dej postupne gradoval a najväčšie napätie by som na posledných 15 stranách skutočne nečakala. Trošku škoda, že ak to mal byt sladký román, tak trojuhoník, ktorý "chcel vzniknúť" medzi hlavnou hrdinkou a dvoma mužmi v jej živote, bol zachytený tak...veľmi málo až nijako. A ak to chcel byť príbeh o Afrike tak v knihe mohlo byť viacej opisov, obrazov, vtiahnutia do krajiny, proste viac Afriky. Ale čítalo sa to príjemne.
![martiiinkajjj martiiinkajjj](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64105/m_64105-y6V.jpg?v=1459854942)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla několikrát a pro mě super :) hlavně v době kdy jsem měla pubertu jsem jí hodně žrala (chtěla jsem do Afriky pomáhat jako humanitární pracovnice) takže doporučuju :)
![Firstovka Firstovka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O knize vím už řadu let, ale stále jsem se jí vyhýbala, protože jsem myslela, že je podle názvu nezajímavá! Byla jsem pitomá, knížka je úžasná a moc se mi líbila! Hlavní hrdinka, téma, láska, brečela jsem u ní jako želva.
Pevně věřím tomu, že dnes je jiná situace s pomocí africkým zemím než v době kdy kniha byla napsána.
![kikies kikies](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44976/kikies-HBw.jpg?v=1541006998)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vtipně a poutavě napsané, vtip a hlavní hrdinka alá Bridget, ovšem obohacené osobními zkušenostmi z humanitárních akcí a střetem dvou absolutně neporovnatelných světů. Je to svěží a příjemné čtivo, protože hrdinka sice řeší svůj milostný život, ale k tomu ještě zachraňuje třetí svět a to je příjemná změna.
![Eseter Eseter](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/6271/eseter-zRX.jpg?v=1625071760)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Helen Fielding není nijak geniální spisovatelka, její styl psaní je docela jednoduchý, přesto ale tahle knížka na mě hodně zapůsobila. A to tak, že i když jsem ji četla už velmi dávno, pořád si na ni sem tam vzpomenu. Myslím, že její osobní zkušenost je tu znát a velmi se mi líbil rozvoj a změna myšlení hlavní hrdinky.
![Agi Agi](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ťaživé čítanie o kontrastoch medzi svetom hýčkaných londýnskych mediálnych celebrít a svetom afrických utečeneckých táborov s hladom, chorobami a hromadným umieraním.
1998 | ![]() |
2014 | ![]() |
2004 | ![]() |
2016 | ![]() |
2003 | ![]() |
Jsem ráda, že se mi ji podařilo dočíst...