Černobílý svět
Kathryn Stockett
Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.Ukázka z textu„Aibileen, mám pro vás překvapení. Rozhodli jsme se s panem Leefoltem, že budete mít vlastní toaletu.“ Paní Leefoltová plácne rukama a vystrčí na mě bradu. „Je tamhle v garáži.“ „Ano, paní.“ Ona si snad myslí, že jsem tu celou tu dobu nebyla? „Takže odteď nepoužívejte koupelnu pro hosty, ale tu dole. Není to výborné?“ „Ano, paní.“ Dál žehlím. Pořád tam stojí a kouká na mě. „Takže budete používat tu v garáži, jasné?“ Nedívám se na ni. Nesnažím se dělat potíže, ale už mi přece řekla všechno, co chtěla. „Nechcete si vzít papír a jít to tam vyzkoušet?“ „Já teď zrovna nepotřebuju.“ Paní Leefoltová na sobě má spoustu makeupu. Má ten žlutej makeup i na rtech, takže skoro není vidět, jestli vůbec má nějakou pusu. Řeknu to, co ode mě chce slyšet: „Odteď budu používat koupelnu pro barevný. A pak půjdu a vydezinfikuju i tu pro bílý.“ „No, žádný spěch. Udělejte to, až budete mít čas.“ Ale jak tam stojí a hraje si s prstýnkem, je vidět, že chce, abych to udělala hned. Pomalu odložím žehličku a cítím, jak mi to hořký semínko narůstá v hrudníku. Nevím, co jí říct. Jen vím, že to neřeknu. A vím, že ona taky neřekne to, co mi chce říct, a děje se tu něco zvláštního, protože nikdo nic neříká a stejně mezi náma probíhá rozhovor.„Kathryn Stockettová napsala zázračný román. Budete uchváceni příběhem z časů, kdy ženy měly v životě jen málo možností, ale jejich sny o budoucnosti byly bez hranic.“... celý text
![Teraka Teraka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Lehce čtivá kniha s neotřepaným tématem nabízí pohled tří rozdílných žen na stejnou komunitu a podtrhuje jejich rozdíly v postavení i soukromém životě. Jednu hvězdu ubírám za neúplnost. Něco mi na konci prostě chybělo...
![otula otula](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28686/otula-7YH.jpg?v=1540933436)
Tuhle knihu jsem si chtěl přečíst, jenže v knihovně stále nebyla dostupná. A když jsem ji potom jednou uviděl v prodejně knih, nahlédnul jsem do ní ... a chuť mne přešla. Proč musí někdo zprznit knihu tím, že ji celou přeloží do středočeské pamluvy? Rád se podívám na hezká děvčata, ale koukat na hezký děvčata fakt nemusím...
![Kate.S Kate.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26490/26490-bpy.jpg?v=1472400126)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Na tuto knihu jsem se chystala už delší dobu, ale byla v knihovně neustále zabraná. Byla jsem proto ohromně ráda, že jsem ji pro sebe dokázala mezi ostatními čtenáři ulovit. Musím říct, že některé části tohoto příběhu doslova šokovaly a po poslední stránce jsem o knize hodně dlouho uvažovala. Řekla bych, že mi změnila pohled na to, co se dělo mezi černými a bílými. A nejhorší na tom všem je, že takové předsudky budou stále přetrvávat. Kniha je opravdu strhující, plná pravd a bravurně vykreslených postav. Ze začátku mi trochu vadil Aibileenin slang, kterým je kniha vyprávěna, ale postupem času jsem si zvykla. Pochválila bych také obálku, která se mi opravdu líbí. S těmi obálkami v dnešní době je to totiž stále horší a horší. Dále jsem také po přečtení ihned shlédla filmové zpracování a byla jsem opět taktéž nadšená. Možná i o trochu více. Myslím si, že Černobílý svět není jen ledajaká kniha a opravdu si zaslouží místo mezi top nejlepšími knihami.
![May May](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/6013/may-vWH.jpg?v=1540820821)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dočteno ..... a můj názor na knihu? Skvěle napsaná, poučná, zajímavá....báječná. O tomto období amerických dějin jsem toho doposud věděla minimum a jsem velmi ráda, že jsem si knihu přečetla. Po přečtení této knihy stejně jako po přečtení Irvingovy knihy V jedné osobě, jsem stále více vděčná svým rodičům, že mě vychovali k toleranci a respektu k lidem bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci nebo výběr literatury jíž si zpříjemňuje život :-)))
![vygum vygum](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14945/14945.jpg?v=1381127953)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Realita rasove segregace na Jihu pred pouhymi padesati lety (!). Vzacny pripad, kdy film je stejne dobry jako kniha
![kiková kiková](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55565/m_55565-PE4.jpeg?v=1459854937)
knizku jsem necetla ale nebylo to i zfilmovane?videla jsem film se stejnym nazvem a moc se mi libil.
![BUBINA1971 BUBINA1971](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17367/17367-uGW.jpg?v=1456072887)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná a hodně zajímavá knížka.O bílých paničkách a jejich černých hospodyních v Mississipy v 60 letech.Moje srdcovka.
,,Jsme jen dva lidé .Zas tolik nás neodděluje.Rozhodně ne tolik,jak jsem čekala"
Doporučuji, nádherná četba.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na první stránce mě uvítal Aibeleenin černošský slang - takhle jako budou mluvit celou dobu, jo? No to se mám na co těšit. Od druhého odstavce už jsem o něm nevěděla a knihu zhltla během 3 dní. Parádní nahlédnutí do "země svobody" a poněkud méně svobodného období její historie. Líbilo se mi, že kniha není o bojovnicích za práva a přesto se člověk třese při pomyšlení, jaké tresty mohou čekat lidi jen za zmínku o tom, že černoši nejsou tolik jiní. Celou knihu vtipně i smutně provází motiv záchodu. Říkám si, že by měl být na přebálce.
![dadako dadako](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45796/dadako-xHo.jpg?v=1540886222)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha. Poslední třetinu jsem přečetl v kuse, což je na mně velkej výkon. Opravdu velmi poutavé čtení.
![Anre3 Anre3](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pěkný, silný příběh. Čtenáře donutí k zamyšlení. Člověk si ani neuvědomí, co vlastně má a že žije ve "svobodné" době.
![pocketka pocketka](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37189/37189.jpg?v=1388950643)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh. Začátek trošku hůře čitelný, ale tak od čtvrtiny knihy už nemůžete přestat číst. Určitě se ke knize ještě někdy vrátím.
![Tiffany Tiffany](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52084/m_52084-7jQ.jpg?v=1522760087)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Film špatný nebyl, ale knížka je knížka. Krásně napsaný příběh, plný citu, pokrytectví a předsudků, kdy "černé" služebné sice nemohly chodit na společnou toaletu, ale prakticky byly matkami "bílých" dětí.
![blanickaa1 blanickaa1](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52147/m_52147-Kdv.jpg?v=1459854935)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná kniha, film už poněkud slabší. Děj nenudí, rozesměje, rozpláče a nutí k zamyšlení. Rozhodně se ke knize ještě vrátím.
![THERISA THERISA](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10667/10667.jpg?v=1381127938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Co napsat o tak krásné knize, co tu ještě nebylo napsáno? Obraz Ameriky v jejím velmi temném období, které má koneckonců každá země. Některé pasáže dojaly k slzám i cynika jako jsem já a to už je co říct.. Aibileen byla úžasná svým překrásným vztahem k dětem, které se přes všechnu její snahu později stávaly podobnými uzurpátory jako jejich rodiče. A Minny, která proti nespravedlnosti bojovala s vařečkou v ruce, to jsou jen některé nezapomenutelné postavy knihy. A jak jednou řekl Josef Čapek –„ Dějiny nejsou jen dějinami pokroku, velkých činů a velkých lidí, ale také lidské hlouposti.“, tak i o tom tahle kniha v jistém smyslu vypráví.
![Alix Alix](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/2475/2475.jpg?v=1381127921)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Selket: Spisovatelka se narodila v hlavním městě Mississippi, Jackson, takže těžko může někdo říct, že neví, o čem píše. A pokud je kniha "zabarvená do růžova", tak já jsem barvoslepá!
Skvělá kniha. Velmi čtivá. Určitě se k ní ještě někdy vrátím. Na konci mi bylo líto, že knížka končí a já se s postavami musím loučit. :)