Černočerné srdce

Černočerné srdce
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531307/bmid_cernocerne-srdce-65be510462cca.jpg 4 1238 1238

Když do detektivní­ kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok - mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla. "Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít." čtenář z Goodreads "Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí." Guardian... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

The Ink Black Heart, 2022

sBety
12.03.2025 5 z 5

Hrozně mě to chytlo. Chatové konverzace rychle plynuly a autorka bezvadně zachytila naši dobu sociálních sítí. Anomii jsem neodhalila a zajímalo by mě kolik z vas jo.:)
Cormoran a Robin jsou ňu. Jeden z nej dílů série.

capricorn__
11.03.2025 4.5 z 5

Posledních cca dvě stě stran jsem už musel přečíst na jeden zátah, protože jsem potřeboval znát pachatele. V tomto případě jsem ho netipnul vůbec, proto jsem byl velmi překvapený - ačkoliv to samozřejmě dávalo všechno smysl. Jediná škoda, že jsem pochopil cca až na straně 400, jak se čtou chatové místnosti. :D

Potenciálním čtenářům bych poradil, aby se délky knihy nebáli: spousta stran jsou chaty, tweety, blogy... takže formát úplně neodpovídá reálnému čtení. Také bych doporučil dělat si poznámky o postavách; v knize je jich opravdu hodně, některé z nich mají i přezdívky ve virtuálním prostoru.

TeraBla
03.03.2025 5 z 5

Další skvělý detektivní román. Četlo se to samo, zajímavá zápletka, napětí tak akorát, osobní vztahy tak akorát. Zajímavé dialogy z herního chatu a twitteru. Tohle je prostě záruka příjemného čtenářského zážitku.

Elapheg
01.03.2025 5 z 5

Možný spoiler:
Měl jsem čas i náladu, na Roberta Galbraitha a došlo na nepřečtený díl: Černočerné srdce. Vím, že autorka touto knihou některé uživatele příjemně překvapila a jiné odradila i právě tím internetovým prostředím. Já se nakonec řadím k těm příjemně překvapeným fanouškům. Ano kniha je rozsáhlá, obsahuje spoustu postav a hlavně informací a vzájemných návazností, kdo kdy o kom, co řekl a jaký byl, což ještě neznamená, že to tak bylo. Toto každý za sebe řekne jinak a je z toho spousta informací z podání každé hlavní postavy. Vždy si u knihy dělám zápisky, ale u tohohle dílu, je to kniha, kde jsem zatím zapisoval nejvíc. Tento díl, ač náročný na množství informací, se mi přesto velmi líbil. Do agentury Cormorana Strika a Robin Ellacottové přijde Edie Ledwellová autorka seriálu Černočerné srdce s tím, že jí pronásleduje na internetu v Drekově hře uživatel Anomie. Robin ví, že jejich agentura se zatím kyberzločinností nikdy nezabývala a tak Edie poradí, at se obrátí na někoho jiného. Za pár dní se Robin dočte v novinách, že Edie Ledwellovou našli zavražděnou na Highgatském hřbitově, kde se shodou okolností seriál Černočerné srdce odehrává. Nedlouho nato agentura Cormorana a Robin dostávají případ Edie Ledwellové oficiálně a začíná velký závod o tom, zjistit, co seriál vlastně prezentuje a kdo na Edie Ledwellovou útočil jako Anomie a internetový průzkum chatů, které Edie vedla. Je zde velká spousta přepisů chatů, kde osoby vystupují pod různými přezdívkami a mají různé mailové a twiteerové účty. Pokud se rozhodnete číst tuto knihu, doporučuji ji číst v době, kdy máte čas a pokud nejste géniové, budete asi taky potřebovat různé informace zapsat. Prokousával jsem se touto knihou 10 dní, což je dobrý výkon na mne. Bavila mne, napětí je dávkováno postupně, Cormoran a Robin se rovněž budou muset prokousat hromadou chatů a ani tak není vůbec jisté, jestli zjistí, kdo se na internetu prezentuje jako Anomie. Byl to informacemi nejnabušenější díl, ale přesto mě bavil a jednoznačně dávám pět hvězdiček a velké doporučení. Podaří se Cormovi a Robin zjistit, kdo a proč Edie Ledwellovou zavraždil? Přesto mne kniha velmi bavila a na ten obrovský rozsah stránek, to zase tolik slabších míst nemělo. Autorka píše velmi poutavě a smekám před ní, vytvořit tak mamutí detektivku, aby byla i s popisy soukromého života vyšetřovatelů, velmi poutavá. Soukromý život Robin a Cormorana je mi velmi sympatický. Robin a Cormoran jsou pro mě prima dvojka. Detektivkáři, máte rádi velmi poutavá a komplikovaná vyšetřování pachatelů vražd? Pak zkuste tuhle sérii. Věřím, že nebudete zklamáni. Můj tip na pachatele mi nevyšel, což je dobře. V knize nám autorka nasérvíruje pár zvratů a zvláště ke konci mě chytla na udičku, která byla čtenáři nahozena se záměrem, zmást ho. Tady jsem autorce návnadu sežral i s navijákem. Skvělá detektivka. :-)

Věro
27.02.2025 5 z 5

Cormoran prostě nemá chybu....teda jednu má. Nechce si připustit k tělu svoji skvělou partnerku Robin. Těším se na další případy.

bosorka@
22.02.2025

Odskok do mainstreamu (od rozectenych dopisů Olze a dějin světla). Knihy o Harry Potterovi mi přijdou i něčím dobré. Tato detektivní série je ale založená na třech nejodpornejsich klišé dnešní doby. Prvním je kriminálka ( neustálé sledování mrtvol, sériových vrahů a detailů odporných zločinů, které vyřeší charismatický detektiv a tím pro nas zachraňuje svět od těch všech špatných lidí, zde pro uplnou jistotu se stigmatem a pohnutym osobním životem a
vojenskou minulosti za kterou by uronil slzu nejenom každý uvedomely Američan. Druhým je vztah s charismatickou kolegyní nenaplneny tak dlouho, dokud je třeba udržet závislost na kupování dalších dílů citově vyprahlymi čtenáři , třetím je aura celebrit (našeho moderního božstva ateistickoho světa) , se kterými je hl. hrdina spojený, svým původem i vztahem, tito bohové mu obcas hystericky vyjadřují náklonnost a on jimi bolestivé pohrda jakožto zivotem zoceleny zastánce našich morálních hodnot. Vážím si více knih, nebo díla, které moc lidí nečte nebo nechápe, které se podobají skutečnému životu a které se často špatně ctou a přihlásí
se ke čtenáři třeba s větší časovým odstupem, ale zásadně. Mám ale ráda i pohádky a přes všechny výhrady uznávám že autorka má i ve svých dílech nějaký další rozměr pro který je nelze úplně odsoudit jen na úroveň mentality výherních automatů. Je to myslim způsob podrobnejsi pravdy o našem světě (tedy o tom ktery všude převládá). Prijde mi ze dost nepovrchne charakterizuje poměrně povrchni postavy. Nejvíc se mi líbila tahle zápletka a
pak ta první o vraždě modelky. Obě z předchozího důvodu, tedy když se autorka pustí do nejvíce povrchního prostředí a "klišé" (jako je oblast
topmodelingu nebo společenského života na internetu) je z toho ne úplně povrchní záležitost a 'klišé". Přesto mam stále dojem, že neštěstí našeho světa spočívá v tom, že zcela pomijime skutečnost , že hranice mezi autorem čehokoli a jeho dílem je zásadní a nepřekonatelná a hranice mezi detektivem a jeho zlocincem je naproti tomu opravdu tenká.

jiri7673
18.02.2025 3.5 z 5

Plusy
- Zajímavé prostředí online světa
- Zajímavý pohled na naprosto pošahané fanoušky úspěšných autorů (tady jistě měla Rowlingová z čeho čerpat)
Mínusy
- Autorčiny detektivky jsou vždy hodně komplikované a plné postav. Tady je to ještě umocněné tím, že různé postavy mají ještě různé nicky ve hře a my nevíme kdo je kdo. Je nemožné se v nich orientovat.

tessa.mik
16.02.2025 3 z 5

Standartní scénář jako u celé této série. Příběh rozběhnut na několik úrovní – několik vedlejších příběhů s jednou hlavní linkou, a navíc linka soukromého vztahu hlavních postav.
Tentokrát mě, ale příběh nevtáhl tak jako u minulých dílů, možná to bylo online prostředím, ve kterém nikdo neví, kdo je kdo. Hromady chatů a twettů trochu unavovaly. Nebo tím, že mě tentokrát pachatel napadl hodně brzo, takže nebyl moment překvapení, jako u minulých dílů.

KlariN
16.02.2025 4 z 5

Opulentní rozsah vůbec nevadí, hodiny strávené s Robin, Cormoranem a jejich už šestým případem rozhodně nelze považovat za ztracený čas. Autorka výtečně kombinuje kriminální zápletku s pozvolna gradujícím osobním vztahem ústředního dua protagonistů, i poměrně povedeným exkurzem do makrokosmu často toxických fanouškovských komunit. Lehce unavující, nicméně pro příběh zásadně důležité je kvantum internetových komunikací. Transfobii zde nehledejte, ostrakizace spisovatelky je nesmysl. Její postavy nepostrádají lidskost, jež leckdy znamená i sklon k omylům, a tak v jednom místě např. shodně projeví své předsudky a inklinaci k nežádoucímu zobecňování (je dokázáno, že manipulace a násilí na dětech a nedospělých osobách se dominantně nedopouštějí pedofilové). Finální vyústění je excelentní, přítomnost humoru osvěžující a panoptikum různorodých charakterů funkční. Radost se začíst!

uxor
16.02.2025 5 z 5

Miluji bichle, ale na tuhle jsem si netroufla, bála jsem příliš mnoha zbytečných slov.
Počkala jsem si až na filmové zpracování a protože od Volání kukačky uběhla už dlouhá doba, pustila jsem si postupně všechny díly.
A moc jsem si vychutnala všechny případy a vztah Robin a Cormorana.

Celá série C.B.Strike je podle mého názoru jednou z nejzdařilejších knižních adaptací, kterou jsem viděla.
Mohu to posoudit, mimo Černočerného srdce mám všechny příběhy v knižní podobě.

Holliday Grainger a Tom Burke jsou oba v rolích jedineční.

Paní Rowlingová si sama jistě "užívala a užívá" mediální a internetové šikany, úspěch se prostě neodpouští a závist je brutální zbraň.

Už se moc těším na Hladový hrob a ten si nejdřív přečtu.

ipkkk
16.02.2025 3 z 5

Za mě byl tohle slabší díl. Přišlo mi to překombinované, stovky osob, které často měly jméno a k tomu ještě několik přezdívek, takže člověk ani nevěděl, kdo je kdo a jenom jsem si říkala, aha to bude prostě někdo z těch desítek lidí, kdo pracoval na seriálu nebo té hře. Na druhou stranu je tam autenticky vykresleno, jak hnusně se lidi na internetu chovají a byla jsem z toho až zhnusená, což vidím v knize jako plus, protože to byla vlastně první kniha, kterou jsem četla a která se tímto tématem zabývá. Sama jsem před několika dny četla na FB útočné a kritické komentáře pod slečnou, která měla rakovinu, kde nějaká starší paní psala, že je to teda nechutné, jak si dotyčná s rakovinou získává z lidí soucit a že jiný tohle nedělají a měla by se stydět. Hned mě to vrátilo zpět do této knihy, kde je kyberšikana hlavní téma. Vztah Robin s Cormem se vyvíjí šnečím tempem nebo spíš klasicky stagnuje, což na jednu stranu chápu, jinak by asi nebylo o čem psát, na druhou mě to tak trochu deprimuje. I přes to všechno mě tahle dvojice polapila a já se určitě za chvíli pustím do dalšího dílu.

Lagarto
15.02.2025 3.5 z 5

Pro mě nejslabší z příběhů Strika a Robin. Strašně moc postav a přezdívek, a hlavně neustálé prokládání děje chaty mezi postavami, formálně navíc zalomené v několika sloupcích vedle sebe, to se tak špatně četlo... Možná i kvůli tomu mi přišla ta kniha nekonečně dlouhá. Dobře napsaná, jasně, se silnými momenty... Ale celkově mi to prostě tentokrát moc nesedlo, i když jinak mám tuhle sérii moc ráda.

Bla80
07.02.2025 3 z 5

Nerada davam Cormoranovi a Robin tak malo hvezdicek, ale knizka se docela spatne cetla. Postav bylo proste presprilis, do toho milion prezdivek, ty chaty tak rozprostrene... pomerne brzo jsem se ve vsem tom ztratila. A i kdyz ta treti tretina knizky odhalila hodne skutecnych jmen a priradila je prezdivkam, ztracena jsem byla porad. Rozuzleni bylo prekvapive, necekane. Jinak me Galbraithovy pribehy jako celek bavi, ne ze ne, jen nektere se ctou lip a nektere hur. Nezanevru a urcite o dalsi dil poprosim k narozkam nebo klidne az jeziskovi , do moji knihovny patri.

Ája373
07.02.2025 3.5 z 5

Líbilo se mi internetové protředí detektivky, je to zase trošku něco jiného, než na co jsem zvyklá z jiných detektivek. Dynamiku vztahu Robin a Cormorana prostě žeru, i když se to nemusí na první pohled zdát, jejich vztah se vyvíjí a mně to tempo plně vyhovuje. S každým dílem si jsou blíž a blíž, v tomto díle Cormoran plně dospěl k tomu, co je vlastně Charlotte zač, a co je hlavní, pochopili jsme to i my. Je to úplně něco jiného, než na co jsem zvyklá z jiných děl, a baví mě to. Co mě štvalo víc, byla hromada zbytečných odboček, neříkám, že by neměly být vůbec, naopak, u Rowlingové ai skutečně může na detektiva zahrát i čtenář. Málokterý autor detektivky vám dokáže tak dobře zamotat hlavu, že je skutečně těžké si vybrat toho správného adepta na pachatele. Ale čeho je moc, toho je přílíš. Knihu mám naštěstí v čtečce, takže nějaké těžké bichle (jak tu jiní pláčí) mě vůbec netrápí a naopak si vychutnávám dlouhé příběhy, ale když to k něčemu je, tady mě štvalo stejně jako ostatní zbytečně moc odboček, které příběh neposunují, a až přílši mnoho pláče nad Strikovou protetickou nohou.

Čumilka
05.02.2025 2 z 5

První Strike v knižní podobě, předchozí viděny jako seriál. A zklamání veliké. Ale nepřekvapuje mě to - pokud mohu věřit zdejším recenzím předchozích dílů, je to vlastně stejný model jako u Harryho Pottera. První kniha byla jako zjevení, dobře a uvěřitelně vystavěný svět, svěží styl, karty rozdány. S každým dalším svazkem (když už je čtenář chycen) stále rozvláčnější, nepřehlednější, ke konci série už téměř k nedočtení (o nesmyslnostech a nelogičnostech v ději nemluvě). Příběhy čím dál temnější, vztahové peripetie natahovanější, odbočky v ději zbytečnější a nudnější. A navíc - ta tolik oceňovaná chemie mezi Strikem a Robin, která drží nad vodou seriál, mně v knize vůbec nefungovala. Psychologická drobnokresba totiž taky není Rowlingové silnou stránkou, na tu mají Britové jinačí kádry (třeba mou milovanou Kate Atkinson, které ovšem detektivky i odsejpají, abychom zůstali v žánru). Tedy za mě ne. Možná je paní Rowlingová spisovatelka bestsellerů, ale že by psala nějak extra dobře...

Ru_Vas
28.01.2025 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, takže mi nijak nevadila délka a bavila mě každičká kapitola. Na někoho může být v knize možná příliš "omáčky" okolo, ale já to mám ráda, příjde mi, že to pomáhá lépe dokreslit celý příběh. Díky spletitým zvratům ve vyšetření, pro mě bylo takřka nemožné odhadnout vraha a byla jsem napjatá až do úplného konce. Ten mě možná malinkato zklamal, přišel mi takový nedovysvětlený. I tak to byl další boží, originální a mistrovsky propracovaný díl. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Pavlaj
28.01.2025 4 z 5

Všechny dosavadní díly se mi moc líbily. Tenhle vlastně taky, ale přece jen o trošku míň. Čte se lehce, zápletka je zajímavá a originální. Popis nebezpečí šikany na internetu a závislosti na digitálním životě má přesah nad rámec běžné detektivky.
Po pravdě už jsem ani nečekala, že by se vztah Strikea s Robin někam posunul. Ale i když jsem neměla žádná očekávání, všechna ta zdržení a důvody a argumenty, proč se oba stále míjejí, už mi přišly jako nastavovaná kaše. U Neklidné krve mi velký rozsah nevadil, tady mi poprvé přišlo, že knížka nemusela mít 1200 stran a že kdyby byla o čtvrtinu kratší, byla by lepší. Do dalšího dílu půjdu až za čas.

katerina6016
26.01.2025 5 z 5

Mám hodně ráda detektivky, ale tahle mě překvapila úplně ze všech nejvíc co jsem dosud četla. Bohužel jsem tuhle sérii začala číst právě touto knihou, ale rozhodně si pořídím i ty ostatní i když nepojedu od začátku :) Toto je panečku kulervoucí detektivka, něco úplně jiného než stále stokrát stejný skandinávský styl! Baví mě ty kulturní reference, odkazy na současné dění a hlavně to hodně aktuální téma manipulace, trollingu a hate speech na internetu - lidé si dosud neuvědomují, jak mocnou zbraní to může být v rukou klamavého marketingu, politiků, ale skutečně i kriminálních živlů a teroristů.

azraelka
21.01.2025 5 z 5

Tohle je první Strike, kterého jsem četla podruhé.

jessie01
17.01.2025 5 z 5

Za mě opět velmi povedený a napínavý příběh. Autorčina schopnost psaní a vymýšlení zápletek je prostě obdivuhodná. Už se moc těším na další díl. :-)