Ostrov s vůní čerstvého chleba
Jenny Colgan
Čerstvý chléb série
1. díl >
Někdy se stane, že žijete celé roky s přítelem, s nímž máte vlastní prosperující podnik, bydlíte v luxusním manažerském bytě v Plymouthu, chodíte do vybrané společnosti, a zdá se, že jinak to ani být nemůže. A pak přijde bankrot, váš vztah to zničí a najednou nemáte nic. Chce to velkou odvahu začít znova. Třicetiletá Polly to dokázala. Bez prostředků, bez přátel se ocitla na přílivovém ostrově v Cornwallu. A po práci v designérském studiu začala péct chleba a zjistila, že hníst těsto rukama je pro její bolavou duši zázračný lék. Elitní společnost plymouthských podnikatelů vyměnila za rybáře, vyjíždějící každý večer na moře za úlovkem. Nebylo lehké bydlet v nehostinné krajině, kdy je třeba přizpůsobit život přílivům, jež odříznou ostrov od okolního světa, a kde bouře přináší smrt i těsné přátelství. Zpočátku byl jejím jediným kamarádem papuchalk, který náhodou vlétl dírou ve střeše k ní do domu. Chtěla zde zůstat jen tak dlouho, než se zase postaví na nohy, ale nakonec zjistila, že tenhle kouzelný ostrov jí zcela učaroval.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Little Beach Street Bakery, 2014
Moje první kniha od Jenny Colgan a líbila se mi. Taková oddechovka. Půjčila jsem si i druhý díl, tak doufám, že nezklame. Krásně popsané prostředí ostrova a asi se budu opakovat, ale papuchalka Neila bych chtěla doma. :)
Je to takové to holčičí čtení no... Ale bylo to moc milé, ostrovní prostředí zajímavé a papuchalka bych chtěla domů taky :-D
Ne tak dobré jako jiné knihy autorky, ale i přesto docela příjemná oddychovka. A papuchalk Neil je k sežrání :)
Moja prvá kniha od autorky a určite nie posledná. Bol to taký pekný príbeh s prostredia, s akým som sa ešte nestretla. Zaujímavý dej, aj ľudia a príjemný príbeh lásky. Bolo to veľmi fajn.
Kniha se četla sama. Krásný příběh z romantického a přesto drsného prostředí, sympatická hlavní hrdinka a všudypřítomná vůně čerstvého chleba. Ano, tadle kniha se vážně povedla!
Prave jsem docetla. Dlouho jsem otalela s koupi knihy, moji prvni od autorky. Precetla jsem si recenze, ktere byly takove neutralni. Moc jsem tedy od knihy neocekavala. Jedna z recenzi rikala ze kniha je zdlouhava a nudna... nic z toho jsem nepocitovala. Pribeh se cetl snadno, byl plny emoci. Dej mne natolik vzal ze jsem si i parkrat pobrecela. Nadchl mne pribeh z pekarskeho prostredi. Urcite si koupim i dalsi dily.
Příjemné počtení na povzbuzení a dobrou náladu.
Papuchalk je skvělý (vzpomněla jsem si na tučňáka z knihy Co mě naučil tučńák).
Pěkný příběh s hezkým posláním, každý má někde to své místo, každý se pro něco narodil, každý něco umí dobře, jen to místo a to své poslání najít. Chvilkami to trošku drhlo, svatba - no podle mě hnus a občas mi přišlo, že hlavní postavy se chovají jak malé nedozrálé děti, tedy častěji ty mužské, ale to jsem tak měla i u předchozí knihy od této autorky:-) No nejlepší mužská postava je Neil....Ale knížka určitě pěkná, která stojí za přečtení. A vždy mě naladí moc pěkná obálka knihy.
Já to četla omylem od druhého dílu a musím říct, že ten první mě celkem zklamal - čte se dobře, ale je to prostě jen obyčejná červená knihovna typu - on si myslí něco, co já tak nemyslím a já si myslím totéž o něm a neumíme si to říct.
Od knížky jsem nic moc nečekala a mile mě překvapila. Příběh pěkně odsýpal. Pro mě moc pěkné oddechové čtení, u kterého nemusíte nějak moc přemýšlet.
Další krásně napsaná kniha od Jenny Colgan. Miluji její knihy a jako ostatní se i tato velmi dobře četla. Vždy se do jejich příběhu dokáži vžít.
Kniha mě zaujala anotací a obálkou. Příběh se hezky vyvíjel, ale měl skončit v polovině knihy, pak už to bylo jen zbytečné natahování příběhu do počtu stran a mlácení prázdné slámy. Zpočátku se Polly jevila jako sympatická, ovšem v druhé polovině knihy nechápu její změnu v jednání a celkově se příběh už vleče. Ten konec už jsem víceméně přeskakovala, nedalo se to číst a zakončení knihy - svatba Kerensy to už bylo vaření z vody a navíc ještě rádoby ve stylu hollywoodských filmů ( Colgan asi chtěla uplatit svůj talent jako komička, ale nepodařilo se ). V knize oceňuji popis místa, Cornwall, moře a to je asi tak jediné pozitivum této knihy. Jinak červená knihovna. Bohužel jsem si neprozřetelně koupila po přečtení pár stránek knihy, kdy jsem se nadchla popisem místa i dějem ( velká chyba ! ) druhý díl a to jsem neměla dělat - druhá kniha je o ničem. Ještě k překladu - hrozný - usrkla čaj, jahodově blonďaté vlasy - takový odstín opravdu existuje ? No ještě drobné plus - recepty na konci knihy.
Tato knížka je moje první od autorky a děsně jsem si zamilovala obálku a především námět knížky. Čekala jsem trochu slátaninu, ale příběh mě velmi rychle vtáhl a já jsem zhltla knížku během 3 dní s radostí. Líbí se mi motiv, kdy žena odejde z rozpadajícího se vztahu, odstěhuje se do zapadákova a začne dělat to co jí celý život baví. Škoda jen že se tam velmi promítá život bohatých, který bych i z knížky zcela vyškrtla. Přesto už se těším na druhý díl a určitě bych doporučila jako nenáročnou četbu na dovolenou.
Po předchozí knížce s krámkem s čokoládou a bonbony toto hodnotím jako slabší odvar. Méně sympatická hrdinka, ještě méně sympatická nejlepší kamarádka, jediná záporná postava k politování, milostné zápletky amatérské, "temná" minulost milovaného po odhalení skoro trapná, nesnesitelný milionář...., od půlky už jsem jen listovala.
Stále zdůrazňovaný protiklady - město/vesnice, práce/podnikání, umělá krása/prostá krása... Domácí mazlíček byl naopak k pomilování, úplně jsem ho viděla cákat se v tom dřezu.
A navíc, musím pořád něco jíst, když to čtu, jak tam líčí vůni chleba a ty "svačinky" v podobě dřevorubeckých obložených chlebů :-))
Oddechovka do práce na noční. Není to zlé, lepší než ty samé mrtvoly, co jsem četla v posl.době.
Jdu na pojízdný krámek s knihami, ale víc sladkobolu už asi nesnesu. Čekám stejný scénář.
Parádní oddechová četba, vtipná a rázná hlavní hrdinka, celý děj provoněný vůní chleba a čerstvého pečiva. Mám jediné dvě výtky - pro hlavní hrdinku by se mi líbilo jiné jméno (Polly mi jaksi evokuje holčičku, co češe poníka) a přespříliš romantiky v závěru (ale to už je záležitost mého osobního vkusu). Knížku jsem si užila, moc vám ji doporučuji!
Knižka ma veľmi bavila. Bola pekná, oddychová, opisy prostredia Mount Polbearne, pekárne a bytíku, lde žila Polly, ale aj napríklad chalúpky, kde žil Huckle, tie sa mi náramne páčili. More, more a príroda, láska a pečenie, vôňa čerstvého chleba❤️. Vďaka knihe som upiekla aj svoj prvý chlieb a bola to veru dobrota.
Knižke by som dala aj 5 z 5, ale mám nejaké výhrady na pár hluchých miest, ktoré neboli pre mňa dotiahnuté , no knižka mi v tomto momente sadla a k tomuto počasiu, aké máme teraz, na jar, sa veľmi hodila. Teším sa na voľné pokračovanie, keď sa zas presuniem na tento krásny ostrov.
Jenny Colgan píše příjemné oddychové knihy. Líbí se mi občas vzít do ruky knihu s jednoduchým příběhem, ždibíčkem napětí a pohádkovým koncem.
Lehké odpočinkové čtení - ta vůně čerstvého chleba mne přilákala...
Vyprávění o osamělé ženě, která odchází z města na pobřeží Corwallu, aby zde opustila smutek a začala nový život...
A naopak - ten nápad s papuchalkem se mi líbil, zvířátko dokáže potěšit v osamění ...
Polly se nakonec dokáže sžít s místní komunitou - z knihy dýchá pohoda a sdělení, že dobré lidi najdeš všude - jen se pozorně dívat...
pro ženy ostrovy chléb nový začátek Cornwall pekaři, pekařky
2018 | Pojízdný krámek snů |
2014 | Báječný krámek s čokoládou |
2016 | Ostrov s vůní čerstvého chleba |
2021 | Knihkupectví u jezera |
2015 | Rosiin sladký krámek snů |
Má třetí kniha od této autorky a už je mi patrný její rukopis :) Místy přeslazené, místy neuvěřitelné, zasazené do na první pohled neatraktivního prostředí, které se pak ale ukáže jako to nejkrásnější možné místo na světě. Na počátku nějaký ten kotrmelec, který hrdinku svalí na dno a ona pak z ničeho vybuduje neuvěřitelně a neuvěřitelný nový dokonalý život :) Ale není tohle přesně to, co si čas od času chceme každá číst? :))