Ostrov s vůní čerstvého chleba
Jenny Colgan
Čerstvý chléb série
1. díl >
Někdy se stane, že žijete celé roky s přítelem, s nímž máte vlastní prosperující podnik, bydlíte v luxusním manažerském bytě v Plymouthu, chodíte do vybrané společnosti, a zdá se, že jinak to ani být nemůže. A pak přijde bankrot, váš vztah to zničí a najednou nemáte nic. Chce to velkou odvahu začít znova. Třicetiletá Polly to dokázala. Bez prostředků, bez přátel se ocitla na přílivovém ostrově v Cornwallu. A po práci v designérském studiu začala péct chleba a zjistila, že hníst těsto rukama je pro její bolavou duši zázračný lék. Elitní společnost plymouthských podnikatelů vyměnila za rybáře, vyjíždějící každý večer na moře za úlovkem. Nebylo lehké bydlet v nehostinné krajině, kdy je třeba přizpůsobit život přílivům, jež odříznou ostrov od okolního světa, a kde bouře přináší smrt i těsné přátelství. Zpočátku byl jejím jediným kamarádem papuchalk, který náhodou vlétl dírou ve střeše k ní do domu. Chtěla zde zůstat jen tak dlouho, než se zase postaví na nohy, ale nakonec zjistila, že tenhle kouzelný ostrov jí zcela učaroval.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Little Beach Street Bakery, 2014
Za rok asi nebudu vědět, o čem kniha byla a možná si ani podle anotace nevzpomenu, že jsem ji už někdy četla.. Ale po všech těch Hanách, Světlech, která nevidíme a Vypravěčkách, byl tenhle lehký a laskavý román pohlazení.
I když je celý příběh těžko uvěřitelný a našla jsem pár nesmyslů (třeba nevím, od kdy ptáci zvrací - pokud jsem to pochopila správně - a pokud ne, tak fuj :D), nijak mě to při čtení nerušilo.
Příběh je tak nějak jako to moře v něm - člověk si čas od času rád sedne a pokochá se, ale do paměti se mu ten výjev nijak extrémně nevryje. Kniha je prostě ono "neurazí, nenadchne", je to hodně odpočinkové, ovšem někdy dost iritující a značně přehnané. "Jahodových blond vlasů" tam není tolik, aby to štvalo, ovšem přímé řeči v kapitálkách tam je až příliš, stejně jako překlepů a překladatelských chyb. Když toto pominu a soustředím se jen na děj samotný.. bylo mi upřímně jedno, co se s Polly děje i jak to celé dopadne. Nebyla mi sympatická a její "vztahy" založené na sexu mi také neseděly, stejně jako přehnané a poměrně hloupé dialogy.
Na knihu jsem se těšila, doufala jsem v příjemné odreagování a relax, ale dostala jsem spíše plytkost a znechucení. Nevím, zkrátka mi nesedla.
Vesničku na pobřeží, pekárnu a její atmosféru ovšem hodnotím kladně a jako jediné plus této knihy.
Skvělá kniha na povzbuzení duševní rovnováhy. Moc se mi líbila. Ten papuchalk je úžasný, jako celá kniha.
Plný souhlas se SBH. Na jahodově blond vlasy a na to, jak drbe papuchalka za ušima už jsem byla alergická. Dějové linie jakoby nedokončené, všechno povrchní, nelíbilo se mi...
Jediné plus za pekárnu a popis prostředí přístavního městečka.
Nejhorší romantický příběh všech dob. Hrdinka socialistické práce Polly svou činorodostí způsobí konjunkturu ospalého městečka na ostrově. Zápletka s rybářem působila uměle a kýčovitě. Huckle zvítězil v soutěži o největšího fňukala vesmíru. Jedno klišé bylo následováno druhým, a navíc se dílo tvářilo jako hlubokomyslná literatura. Hrdinům jsem nefandila, deset stránek před koncem mě kniha už vůbec nebavila a nezajímalo mě, jak dopadne.
Vrcholně špatný dojem umocňoval opravdu mizerný překlad a četné stylistické zádrhele, jako například SLOVA psaná NEPŘÍJEMNĚ často KAPITÁLKAMI, nesrozumitelné dialogy (překladatelka : autorka zřejmě 1: 1). Od šampaňského přes pivo až po kávu postavy vesměs nápoje SRKALY (no vážně?). No a jahodově blonďaté vlasy nasadily všemu korunu. Knihu zahazuji a dalšímu dílu J. Colganové se vyhnu obloukem.
Nadherna kniha,jako vsechny co spisovatelka napsala,kazda kniha je tematicka s jidlem a pri kazde jsem mela chut na to co se v deji odehravalo,doporucuji vsechny knihy od teto spisovatelky
kniha mě zaujala už od samého začátku, úplně cítím vůni upečených dobrot a nejen chleba, je to příjemné odreagování od všudypřítomného stresu
Kdyby příběh skončil tak o sto stran dříve, byla by tahle (jak je tu často zmiňováno) oddechovka jako zástupce svého žánru bezchybná, poté už se příběh příliš táhl, čemuž vydatně napomohl víceméně dementní páreček Kerensa a Reuben. Nové začátky třicátníků jsou ovšem vděčné literární téma a obyvatelům pevniny se při čtení spolehlivě zasteskne po moři. Mohu bez výčitek svědomí doporučit. Pro lepší zážitek se hodí přestat číst ve chvíli, kdy pohřbí rybáře T. (spoiler!)
K svátku jsem dostala knihu Léto s vůní čerstvého chleba a zjistila jsem, že se jedná o volně navazující druhý díl Ostrova. Po přečtení pár recenzí jsem si ho neváhala koupit a neudělala jsem chybu. Dost často čtu odbornou literaturu, nebo sahám k jiným složitějším tématům. A tak mě tato oddychovka velmi nadchla.
Rozhodně nadchne ty, kteří si doma sem tam upečou chleba a potěší vás i recepty na konci knihy. Krom toho, že je to klasický zamilovaný příběh, dala mi kniha možnost rozšířit si slovní zásobu o různé druhy pečiva - bagely, foccacia, ale i další slova - dosud jsem netušila, že plátěné kecky jsou conversky. :)
Kniha za přečtení rozhodně stojí.
Od Jenny Colgan jsem nejprve četla Rosiin sladký krámek snů. Vzhledem k tomu, že jsem tehdy od knihy neměla velká očekávání, byla jsem velice mile překvapená. Tím pádem jsem i od "Ostrova" očekávala něco víc a byla jsem maličko zklamaná. To bylo ale i proto, že jsem nejenže od první stránky čekala jiný (lepší) konec, ale také si ho i přála :) Každopádně účel naprosté oddechovky kniha splnila, navíc se odehrává v krásném prostředí se zajímavýma lidma a já se přidávám k zástupu těch, co mají chuť se po přečtení pustit do pečení chleba!
Skvělá kniha právë na léto.Myslím, že potěší a hlavu příliš nezatíží.Asi začnu péct chleba.
Úžasná to kniha a děkuji za doporučení od Aracely.
Tak krásný a jednoduchý oddechový příběh do kterého se rádi vžijete a hlavně do městečka mno a o chlebu ani nemluvím normálně jsem slintala na obyčejným chlebem že chci taky a hlavně za recepty na konci :-D Příběh je i emotivní takže se vcítíte to dané situace a hlavních hrdinů :-) DOPORUČUJI všema deseti ;-)
Slaďáček neublíží. Úplně z něho byla cítit vůně chleba z pekárny. Kniha, která vás unáší, evokuje představy scenérií, ale žádné zásadní přemýšlení.
Moc hezky napsaná oddechovka, více takových příjemných knih, které jsou jako milé pohlazení. Červená knihovna pro 30+, myšleno v dobrém:-)
Nádherná kniha! Přála bych si více takových...
Život se s Polly zrovna nemazlí a během jednoho dne přijde o práci, o peníze a o muže... A musí začít od začátku. Shodou náhod se jí zalíbí na rybářském ostrově v Cornwallu a pronajme si tam dočasně byt. Brzy má prvního kamaráda a tím je papuchalk. A pečení jí, jak sama pozná zacelí raněnou duši. A to je teprve začátek jejího dobrodružství...
Doporučuji k přečtení!
Tahle knížka se mi líbíla a brzo jsem se do ní začetla a příběh se mi moc líbil. V duchu jsem prožívala všechny šťastné i nešťastné chvíle, zklamání i radost hlavní hrdinky. Byl to hezký příběh o městké dívce, která se našla a vyrovnala s minulostí díky pečení chleba :-)
Moc doporučuju k přečtení a ráda se k téhle knížce za čas vrátím :-)
pro ženy ostrovy chléb nový začátek Cornwall pekaři, pekařky
2018 | Pojízdný krámek snů |
2014 | Báječný krámek s čokoládou |
2016 | Ostrov s vůní čerstvého chleba |
2021 | Knihkupectví u jezera |
2015 | Rosiin sladký krámek snů |
Je to takové lehké čtení. Byla jsem trochu zklamaná, čekala jsem více. Je to dobrá kniha na dovolenou bez přemýšlení.