České podsvětí Josefa Klímy
Josef Klíma
Kdo jiný by měl vyprávět o zločinech 90. let než Josef Klíma? Legenda investigativní novinařiny se vrací k podcastu České podsvětí a popisuje zásadní kauzy z 90. let: navštívíte s ním Discoland Ivana Jonáka, nahlédnete pod pokličku ruskojazyčných mafií, připomenete si řádění Ivana Roubala či Orlických vrahů a posvítíte si na Radovana Krejčíře i Františka Mrázka. Josef Klíma původní materiál podcastů prohloubil, rozšířil o výpovědi vyšetřovatelů a doplnil obrazovou přílohou.... celý text
Z informačního hlediska je knížka rozhodně super. Přečíst si o nechvalně známých figurách českých devadesátek je zajímavé. I když se přiznám, že občas jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo a kdo s kým a proč a tak dále, a taky bych ocenila, kdyby šel autor víc do hloubky jednotlivých charakterů a zločinů.
Zajímavá kniha, ale styl psaní pana Klímy mi neseděl, zároveň u některých věcí by bylo fajn napsat "stalo se tam a tam v roce" a ne jen "stalo se tam a tam".
Velmi dobře popsané prostředí zločinu po tzv. "sametové". Jsem pamětníkem těchto dob a byl jsem jak se říká také ve "státních službách".
Hodně jsem si i osvěžil paměť.
Pan Klíma podává obraz tehdejší doby velmi objektivně, poutavě a zároveň sděluje jisté poučení vzhledem k budoucnu. Díky za takové publicisty jako je on nebo pan Motl.
Tak jsem si zas jednou dala zločin z našeho českého rybníčku... A i když jsem to už všechno slyšela, viděla i četla už mnohokrát, stejně mě pokaždý zaskočí, jaká to byla v devadesátkách divočina, já jsem se v klidu učila, že "máma mele maso" a Jonák jezdil s kvérem nad hlavou po Praze... :-D
A pokaždý si říkám, jaký měl Klíma a spol. koule, že do toho všeho šťourali a riskovali. Klobouček...
Jinak je to přehledně napsaný, ne až nějak přehnaně detailně, ale pro základní obrázek a představu o situaci to stačí.
Takže jestli vás tyhle témata berou, tak tady to je fajnovka..
Kdo sleduje české gangstery od začátku, nic moc nového se nedozví. Ale kniha je velmi čtivá a je to takové shrnutí příběhů většiny velkých českých gaunerů od roku 1990 doteď.
Josef Klíma je jméno, které je v naší zemi snad každému známé. Jedná se o legendu novinařiny, která se nebojí překračovat hranice. Tato kniha mě zaujala už na podzim, kdy nám byla představena na albatrosácké merendě. Bylo mi jasné, že se bude jednat o skvělý kousek do mé poličky se zločiny!
Zločinolička se mi od minulého roku krásně rozrostla, a já se těším na každou knihu, kterou žánr True crime nabízí. Tahle nebyla výjimkou, i když jsem si nebyla moc jistá stylem Josefa Klímy.
Kniha začíná úvodem, který Vás příjemně navnadí. Pak už je tu patnáct kapitol, každá věnovaná kauze, která se odehrávala v pověstných devadesátkách. Kdo trochu tuhle dobu tušíte, jistě narazíte na známá jména, jako je Roubal, Mrázek nebo Kájínek. Nechybí ani téma Orlické přehrady.
Jako třešnička na dortu je čtenáři nabídnuta barevná fotografická příloha na lesklém papíře, na samém závěru knihy. K fotografiím nechybí ani krátké popisky.
Ani tahle kniha nebyla výjimkou, musela jsem si ji kouskovat. Jednou za čas jeden případ a bylo to akorát. Se stylem, jakým kniha je napsaná jsem malinko bojovala.
Po téhle knize bych se ráda pustila do seriálu Devadesátky, ale rozhodně se podívám i na podcast České podsvětí. Kousek do zločinoličky rozhodně ceněný!
České podsvětí Josefa Klímy, kniha, ke které jsem byla zpočátku trošku skeptická, zda si je přečíst či nikoliv. Později ji moje mamka dostala k Vánocům pod stromeček a byla z dárku nadšená, takže jsem si řekla, proč ji nezkusit!
Tématem devadesátek se poslední dobou zabývá spoustu seriálů, knih či článků. I já jsem do tématu trochu zabředla a začalo mě velmi zajímat. A tato kniha byla skvělým doplněním mých dosavadních znalostí. Klíma o zločinech 90. let hovoří profesionálně a poutavě čili máte za chvilku dočteno. A závěr knihy si ještě zpříjemníte obrazovou přílohou.
Po dočtení mám chuť pustit si seriál Devadesátky (znovu) a asi tak i udělám! Knihu moc doporučuji všem, kteří se o true crime zajímají.
Tuhle knihu nebudu hodnotit hvězdičkami, protože jsem ji zatím nečetla celou. Pohled pana Klímy na devadesátky je určitě zajímavý, byl a je to dobrý novinář. Jenže true crime teď frčí, devadesatkové případy jsou omílané pořád dokola a mě už to prostě nebaví číst, (krimi čtu příležitostně). Tak by jakékoliv moje hodnocení teď nebylo fér. Ke knížce se určitě vrátím, až na ni přijde ta správná nálada a správný čas.
Kniha natolik zajímavá, že mám v plánu si ještě poslechnout i podcasty pana Klímy. Čtení jsem si zpříjemnil seriálem Devadesátky a dohromady to udělalo ucelený obraz podsvětí těch let...
90. léta 20. století české detektivky a krimi organizovaný zločin skutečné kriminální případy podle skutečných událostí
2020 | Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou |
2020 | Šarlatán |
2023 | Sedm schodů k moci |
1990 | Brutalita |
2010 | Pravda o Kajínkovi |
Josefa Klímu netřeba představovat. Dlouholetý a snad v našich luzích a hájích první investigativní novinář.
Poslední jeho kniha je takovým zamýšlením nad vývojem českého podsvětí. A já bych přidal podtitilek: Jak se z veksláků a příživníků stali vrazi a následně vážení podnikatelé.
Kniha jako taková nepřináší nic úplně nového. Pan Klíma v krátkých kapitolách shrnuje nejzlomovější případy české kriminální (a politické a podnikatelé) scény.
Místy společně s duchovním valdické věznice shrnuje známá fakta a zamýšlí se, jak se s dobou měnilo české podsvětí.
Pro čtenáře, který si rád zavzpomíná, co jeden dramatik za pár falešných pozlátek udělal s národem, příjemná vzpomínková kniha.
Pro ty, co čekají nějaké novinky v těchto případech bude kniha zklamáním.