Cesta
Cormac McCarthy
Na vyprahnutú zem sa zniesla ďalšia vrstva prachu a popola. Kýpte stromov sa striedajú s ruinami civilizácie. Mŕtvi nemo svedčia o bolesti a bezmocnosti, poslední živí sa nezastavia pred ničím, ani pred kanibalizmom. Sivé nebo so sivým slnkom čoraz častejšie prekrýva čierny studený dážď. Jediná možnosť uniknúť smrti je cesta – na juh. Desivá realita postapokalyptického románu Cormaca McCarthyho o putovaní otca a syna krajinou spustošenou kataklizmou. McCarthy s majstrovskou jednoduchosťou predstavuje svet, v ktorom prestali platiť hodnoty civilizácie a cenu má len to, čo pomôže prežiť ďalší deň. Uprostred nepriateľskej krajiny sa rozvíja nádherný ľudský cit, krehké, a pritom pevné puto medzi otcom a synom. Románový príbeh o láske, obetavosti a nádeji, ktorý stvorili nemilosrdne drsné podmienky, získal roku 2007 Pulitzerovou cenu.... celý text
Knihu jsem málem v polovině odložil, ale nakonec mi to nedalo a přeskakováním jsem jí dokončil. Hlavní vztah otce se synem mi přišel nerealistický, jejich komunikace nereálně nefunkční. Místy je to alespoň proložené realistickými událostmi, když například otec zakáže synovi něco kvůli jeho bezpečí a je to docela dojemné. Vesměs je to ale taková spíše temná divná kniha. Sice s dobrým koncem, ale to mě nějak neuchvátilo, je to spíš takový americký dobrý konec, chybí mu hloubka, ostatně jako celé knize. Nejvíc mě vadily nechutné zrůdnosti vložené z ničeho nic do textu. Běží nějaká scénka a najednou malý kluk zničehonic vidí uříznutou hnijící hlavu ležící u nákupního vozíku a podobně. Těchto věcí je tam hodně. Autor je umí podat tak, že jsou opravdu nechutné, šokující a vetřou se čtenáři do jeho představivosti a už nechtějí zmizet. V tom je autorovo hlavní umění. Pokud ale po takových nechutnostech netoužíte, nevidím důvod knihu číst.
Well nebylo to špatný, ale něco mi tam chybělo, přišlo mi to nedotažený. Ale třeba k maturitě bych doporučila, čte se to dobře a je to poměrně krátké. Mám pocit, že je i filmové zpracování
Za mě trochu zklamání, sice jsem knížku přečetla rychle, protože jsem chtěla vědět, co bude dál, ale spíše z důvodu, co se vlastně stalo. Rozumím, že je to hlavně o přežití, lidské dobrotě, ale nějak ty emoce tady nefungovaly a prostě mi chybělo proč.
Knížku jsem četla jako bonusovku s knižním klubem na ČBDB a že bych z ní byla nějak nadšená se vážně nedá říct…
Ale představa takového světa je pěkně hnusná…
Ta kniha mě zníčila. Myslela jsem, že ji přečtu za dva dny, ale musela jsem si ji dávkovat po malých kouskách, protože ta beznaděj a nekonečná cesta bez jediného střípku štěstí, mě pohlcovala. Je až neuvěřitelné, jak bolestný příběh se dá napsat jednoduchým jazykem z pohledu dvou bezejmených lidí, kteří se plahočí světem obaleným popelem. Skvěle napsané.
"Chci být s tebou. - Nejde to. - Prosím. - Nemůžeš. Musíš dál nýst oheň. - Neumím to. - Ale umíš. - Je opravdickej? Ten oheň? - Je. - A kde je? Nevím, kde je. - Ale víš. Máš ho v sobě. Vždycky jsi měl. Já ho tam vidím."
Jsi tam ? Spatřím tě v poslední chvíli ? Máš vůbec krk, aby tě šlo uškrtit ? Máš srdce ? Buď na věky proklet.. Spílání "bohu" a těžká cesta někam na jih... Jsem rád, že jako první jsem viděl film, celou cestu v knize jsem měl před očima ty dva vyhublé a špinavé herce.. Přečteno velmi rychle, depresivní,napínavé,smutné.. Přesto na konci naděje... Úchvatná knížka..
Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.
Musíme jít. Je mi zima. Mně taky. Jdeme. Tak jo. Pořád je mi zima. Tak jo. Umřeme? Ne. Opravdu? Jo. Tak jo. Tak jdeme.
Spolu s dvojicí otce a syna (jména se za celou knihu nedozvíme) putujeme krajinou Severní Ameriky, která je zdevastovaná blíže nespecifikovaným kataklyzmatem. Ovzduší vládne prach, popel a blížící se zima, před kterou ústřední dvojice prchá. Kromě zimy musí ústřední dvojice řešit problémy, které s sebou nese rozpad civilizace - hlad, absenci morálky, stihomam aj. Na necelých dvou stovkách stran dokázal McCarthy představit několik charakterů, které skvěle vystihly možný osobní vývoj hodnot a způsobu života osob zasažených apokalypsou - kanibalismus nehrubšího zrna, otroctví, sektářství, samota, ztráta smyslu života a především strach ze všude číhající smrti.
Samotná smrt je nosným pilířem celého díla. Náhled na smrt sledujeme především prostřednictvím malého chlapce, jenž stále neztratil své dětské ideály a nemůže pochopit chování svého otce. Když chlapec odhodí otcem vyřezanou píšťalu, je jasné, že dochází k jeho přerodu v dospěle smýšlejícího člověka; pro děti není v takovém světě místo.
Knížce na tempu trochu ubírá repetetivnost děje, kterou jsem se snažil nastínit úvodem komentáře. Ovšem oproti Kerouacovo nudným vsuvkám nudných příběhů nudných postav jsem měl pocit, že zde skutečně vidím možnou realitu a postavy na ni reagují živě, uvěřitelně a bez apatie.
Z tohohle budu mít ještě dlouho noční můry. Skvělý příběh a fantasticky napsané. Zaujalo mě to tak, že jsem se nemohla odtrhnout. Ale ten příběh sám o sobě je děsivý a depresivní.
(SPOILER) UFF - to byla fakt depresivní cesta plná zmaru, strachu, zoufalství, hladu, zimy, samoty, obavy z toho, co bude zítra. Jediné, co dva hlavní hrdiny drží nad vodou, je přítomnost toho druhého, otcovská láska a odpovědnost, která jim pomáhá den po dni přežívat následky katastrofy, která smetla snad celý svět. Další kniha, která člověka donutí přemýšlet o vlastním životě a určité věci přehodnotit. Vynikající kniha !!
Prázdnota, beznaděj, smutek, osamocení, strach, žádné světlé zítřky. Zajímavý příběh, jehož čtení bylo náročnější. Pořád jsem čekala v nějakou záchranu či obrat k lepšímu.
Tento příbeh je zajímavý tím, že by v našem světě stačilo nejpíš jen málo k tomu, aby se z něj stala skutečnost... Ale to je jen můj názor a jiní to mou vidět úplně odlyšně... Lidskost je vlastnost, kterou máme díky "blahobytu" a jsem si naprosto jistý, že až by došlo na lámání chleba, z většiny lidí by se stali opět zvířata...
Já si pustila film a u scény, kdy našli podzemní kryt jsem zjistila, že je i kniha. Tak jsem film vypla (i když se mi fakt hodně líbil) a řekla si, že to první přečtu. Ale asi tenhle styl není můj šálek. Určitě je to nevšední, originální, zvláštně pojaté dialogy, ale spíš mě to nebavilo. Možná i lituju, že jsem si film neužila do konce. Zapnu si to tam kde jsem skončila a určitě to dokoukám. Za mně jako jeden z mála lepší film nežli kniha.
Cesta je velmi symbolickým dílem, ve kterém si musí člověk spoustu věcí navíc sám domýšlet. Minimálně Ameriku postihla nějaká katastrofa, ale nevíme jaká. Zničenou krajinou putují otec se synem, ale o jejich životě toho moc nevíme, pouze z pár dialogů, potažmo vzpomínek na matku. McCarthy nechává své postavy tradičně trpět a ukazuje nám tak surovost světa, kterou mnozí přehlíží. I přes to všechno chce ale dvojice zůstat těmi dobrými, byť je akce jiných lidí mnohdy tlačí k něčemu jinému. V krátkém rozsahu dokázal McCarthy vybudovat opravdu silný zážitek, který člověka zasáhne při každém čtení.
Kniha Cesta je depresivní kniha o otci a synovi putující zničenou zemí. Autor nám nevysvětluje proč zanikla civilizace a zaměřil se jen na popis cesty troskami měst a spálených plání. Ideální kniha do doby covidové, kdy si čtenář může říct "ještě není tak zle". Ale na nějaké hlubší zamyšlení to není, jen zůstává pocit beznaděje.
Jak rychle se stane z člověka zvíře? Co dělá člověka člověkem? Jak rychle se mění cíle člověka? Tyto a další otázky ve vás vyvolá Cesta a zároveň vás donutí přemýšlet o věcech, které vás dosud nenapadly.
Oproti Malevilům, Trifidům apod. je tohle krutě depresivní postapo, kdy už prakticky vše, co se válelo kolem a stačilo to jen sebrat došlo. Nic neroste, nic se nevyrábí. Zmar a bída převzaly vládu nad světem, kde se otec a syn snaží zůstat těmi hodnými. 100 %
Tohle bylo tak hutné, depresivní a beznadějné, že se mi to prostě muselo líbit. Má to všechny atributy dobrého post-apa. Jednoduchý příběh a minimalistické dialogy mají co říci. Myslím, že mi z paměti jen tak nevymizí.
zfilmováno americká literatura Pulitzerova cena rozhlasové zpracování otcové a synové cesta, roadtrip postapokalyptická sci-fi
2008 | Cesta |
2007 | Tahle země není pro starý |
2009 | Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě |
2009 | Dítě boží |
1995 | Všichni krásní koně |
Příběh je poutavý a napínavý, ale svou podstatou únavný a trochu repetitivní. Oproti sledování filmu dle knižní předlohy lze při čtení knihy daleko lépe pochopit vztah syna a otce, který je ale i tak celkem plochý a mdlý - možná to bylo záměrem autora, který tak chtěl vyjádřit únavu obou postav. Postavy jsou ale popsány celkem realisticky. Atmosféra knihy (ještě více audioverze) je dobrá, místy napínavá. Z knihy je cítit ta úmorná délka cesty na jih, kterou film nikdy nebude schopen věrně ztvárnit. Kniha ve finále bohužel nemá nějakou hlubší myšlenku, snad jen kromě toho, že dobří a zlí lidé mohou být k nerozeznání podobní. Ale asi ani myšlenku mít nemusí. Dobrý příběh stačí. Cíl není to nejdůležitější, hlavní je přece samotná cesta (pun intended).