Cesta do neznáma
Chris Saunders
Pripojte sa ku krtkovi Vrtkovi na jeho dobrodružnú výpravu do neznáma, ako aj ďalšie zvedavé zvieratká: večne hladná myška, štýlový lišiak, jazvec – milovník čaju, odvážny zajac a najmenší členovia zvieracej družiny – vtáčik červienka a slimák. Všetkým vŕta v hlave jediná otázka: Kamže to krtko vlastne ide? Milý a dojímavý príbeh o vzácnych momentoch, ktoré stoja zato, aby sme ich zdieľali s priateľmi.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2024 , Albatros (SK)Originální název:
Nowhere, 2024
Přečteno najednou a bylo to moc pěkné. Krásné ilustrace doplňuje milý příběh, o kterém se dá dále mluvit a ptát se. Jsem ráda, že tuhle máme v knihovničce, protože ji určitě budeme číst opakovaně.
Takhle novinka z Pikoly mě na první pohled zaujala svými ilustracemi. Co na ní ale opravdu oceňuji je veršované příběh, který dává smysl a má krásnou myšlenku. Přiznejme si totiž, že verše mohou být pro překladatele oříšek a tady se to povedlo opravdu na jedničku.
Pokud hledáte milou dětskou knihu, Cesta je cíl by mohla být pro vás to pravé. Doporučuju zejména pro ty z vás, kteří začínáte s předčítáním a vaše dítě ještě neudrží dlouho pozornost. Díky rozložení textu je podle mě právě na tohle ideální. Přečtete ji do 10 minut a dítě se u poslechu může kochat překrásnými ilustracemi. U nás doma kniha opravdu zabodovala a četly jsme ji s dcerou tři večery po sobě.
Rozhodně doporučuju!
Věkové doporučení je uvedeno 4+, ale nebála bych se knihu pořídit i mladším dětem.
(SPOILER)
Obrázky jsou bezesporu úžasné, bohužel je to ale na celé knížce to nejlepší a samotné ilustrace mi ke štěstí nestačí.
Překlad není nejhorší, některé verše jsou výborné, jiné sklouzávají k laciným rýmům nebo jsou kostrbaté. Samotný příběh je ale odbytý. Rozumím hlavní myšlence, zpracování ale cosi zásadního chybí.
Krtka omrzí jeho usedlý život, tak se vydá na cesty. Postupně se k němu přidávají další náhodná zvířátka, každé s jinou představou o cíli. Nakonec jim krtek řekne, že cestují jen tak, že největším přínosem je, že získal kamarády. Kdy? Jak? To mi kus knížky chybí? O nějakých společně překonaných protivenstvích nebo komunikaci mezi jednotlivými členy výpravy tam nebyla ani zmínka.
Nejlepší tak pro mě z autorových knížek zůstává hned první Králíčkovo přání.
Opět moc milý veršovaný příběh s poselstvím a překrásnými ilustracemi.
S dcerou ilustrace Chrise Saunderse milujeme, jsou opravdu nádherné.
Kraťoulinká, poeticky láskyplná, obrázkomilující kniha. O čem je? No přece... Cesta je cíl.
přátelství příroda sny putování dobrodružství zvířátka verše pro děti od 4 let
2021 | Králíčkovo přání |
2023 | Věř si |
2024 | Cesta je cíl |
„Předávejme poselství: Víc než cíl je přátelství!“
Knížka čtená dětem. Vypůjčila jsem ji, protože jsme od autora četli titul Věř si, který se nám líbil. Opět jsou tu krásné ilustrace, rýmy mi tentokrát připadaly trošku kostrbaté, ale hlavní myšlenku si z toho starší dcera vzala. Příběh mohl být víc propracovanější. "Věř si" se mi osobně líbilo více, a ještě bych chtěla dětem přečíst Králíčkovo přání, ale celkově hodnotím kladně.