Cesta na popraviště - Příběhy z českých zemí
Vladimír Šindelář
Cesta na popraviště série
< 3. díl
Práce nás seznamuje s různými druhy soudů na našem území, s nejdůležitějšími právními normami vztahujícími se k trestným činům, vězeňstvím, různými druhy mučení, průběhem poprav a postavením katů ve společnosti. Dále se zde můžeme seznámit se známými a méně známými popravami českých dějin od raného středověku do 2. poloviny 19. století a nechybí ani výčet pražských exekucí. V závěru nalezneme osudy mistrů popravčích. Výkon spravedlnosti ve středověku a novověku ilustrovaný známými hrdelními případy z českých dějin.... celý text
Nečetl jsem sice knihu celou, protože na to nemám povahu, ale našel jsem tam přesně a dobře zformulované informace, které jsem hledal. Nechápu, že je autorovi předhazován jen popularizační záběr a nedostatek odbornosti, když je ke knize (tedy k té, kterou jsem měl v ruce) připojen několikastránkový seznam pramenů a literatury.
čtivé, zajímavé, nepřináší ale žádné nové poznatky nebo všeobecně neznámé skutečnosti, nejedná se o historickou publikaci, spíše populárně naučnou formou pojmout soudní procesy, soudnictví, tresty a atmosféru doby, ve které probíhaly.
Abych pravdu řekl, nejprve jsem knize příliš nevěřil. V Levných knihách za asi 80kč, co to může být za kvalitu. Skutečně se kvalitám díla Dülmena nemůže blížit. Přináší ale přijatelnou formou dějiny hrdelních zločinů a trestů z Českého prostředí. To je samozřejmě důležité. Autor se tomuto tématu věnuje již delší dobu.
Kniha je čtivá. Chybí mi však nějaký podrobnější poznámkový aparát. Přesto mohu širší veřejnosti jen doporučit.
2001 | Cesta na popraviště |
2015 | Kriminální příběhy ze staré Šumavy |
2004 | Paměti pražského kata |
2013 | Cesta na popraviště - Příběhy z Evropy |
2006 | Po bitevních polích Jižních Čech |
Knížka čitelně formuluje historii nejenom poprav, ale taky historii práva útrpného, detaily různých a děsivých rozsudků a nahlíží do života Mistrů ostrého meče, kteří ve společnosti neměli zrovna lehké žití. Rychle přečteno, děsivé. Životopisy některých popravčích hodně zajímavé.