Cesta slepých vtákov
Ludvík Souček
Cesta slepých ptáků série
Cesta slepých ptáků (SNDK 1964) popisuje nález podivných mimozemských artefaktů na Islandu. Hlavní hrdinové – doktor Kameník, jeho přítelkyně a později manželka Alena a dva Islanďané, lékař Bjelke a horský průvodce Thorgunn – se pokoušejí odhalit všechna tajemství spojená s těmito podivnými nálezy a noří se do hlubin islandských jeskyní stejně jako hrdinové Verneova románu Cesta do středu Země. Hrdinou románu Cesta slepých ptáků je český lékař Jiří Kameník, který společně se svým islandským kolegou zjišťuje, že dosud neprobádané jeskyně pod islandským kráterem Sneffelds skrývají úžasná tajemství. Souček v knížce umně spojuje vzrušující témata mimozemšťanů a dávných Vikingů a zřetelně demonstruje svou lásku ke všemu neprobádanému a záhadnému.... celý text
Zde tuto knihu hodnotím očima kluka, kterou jsem ji objevil v 80. letech v knihovně ZŠ. Kniha byla zajímavá svým nápadem rozpracovat Verneovku do novodobého sci-fi pokračování a proložit to informacemi o světových záhadách. Forma vyprávění příběhu je poutavě zpracovaná a nějakou dobu jsem se dohadoval kolik je na tom příběhu reálného a co je fikce. Mnohem později jsem v antikvariátu zjistil, že je to trilogie a ihned zakoupil.Ovšem tento první díl byl pro mě nejzajímavější.
Zajímavě napsáno formou reportáže a různých rozhovorů. Začátek sice nebyl moc záživný ale zbytek je dobrý. Prvních několik stránek jsem měl problém zjistit, kdo zrovna vypráví a ještě se do toho pletli redakční poznámky. Nápad je dobrý i využití Verna je dobré. Teď jsem se již vrhnul na druhý díl. Doufám, že bude také tak dobrý, zatím to vypadá, že ano.
Dobre sa to čítalo, až na tie (našťastie krátke) prokomunistické politické pasáže. 5 hviezd
Treba povedať, že kniha sa čítala dobre. Ale... a to ale je kľúčové - nebyť pôvodného príbehu majstra Verna, z čoho by Souček vychádzal? O čo by sa opieral? Čím by si pri písaní pomohol?
Měl jsem to rád a určitě je to nejpovedenější Součkova kniha. Závěrečné podkuřování bolševikovi bych mu ještě odpustil, ale v pozdějších dílech už podlézání Rusům překračovalo i tehdejší nutné meze. Za Slepé ptáky dávám pět hvězd.
Krása, prostě paráda. Tohle se tak perfektně čte, že to byla a je má nejoblíbenější kniha z Českých luhů a hájů.
Jedna z nejoblíbenějších knih mého dětství. Možná se mi líbila i proto, že jde o "pokračování" Cesty do středu země Julese Vernea.
Jako dítě jsem na ni narazil v nemocniční knihovně a fakt mě nadchla, domů jsem se vracel dřív než jsem ji stihl přečíst, to se mi podařilo z nostalgie až teď po dvaceti letech a dobrý.
Povedený mechanismus vyprávění stylem reportáže. Max Brooks s jeho stylem Války Z je prostě až druhý :D.
Příběh je výborný a fabulace skutečnosti se Součkovi povedla na jedničku. Jeden po dočtení neví, čemu věřit.
Hvězdička dolů je za nechutně ideologické pozadí příběhu, které ovšem je odrazem doby, ve které se děj odehrává.
Zdravému jedinci se musí v několika momentech zvednout kufr. Ale pokud to překousnete, případně jste zlý rudoch duší i tělem, vyprávění vás chytne a nepustí.
špičková sci-fi od českého autora,to není samozřejmost,tím spíš a o to líp se to čte...Povedené dílo...
Všechny tři díly jsou skvělé, je to jedna z nejlepších sci-fi od českého autora vůbec. Úplně jsem ji hltala, když jsem ji před x lety četla.
skvělá trilogie - skvěle nakreslený komiks od Jozef Schek, zajímavě zpracováno jako rozhlasová hra, co víc si člověk může přát .........může - film, televizní seriál !!!!!!
Naprosto špičková kniha české sci-fi literatury. Formou vyprávění a žurnalistických zpráv odhalujete šokující tajemství a putujete po stopách slepých ptáků a Julese Vernea...víc ale neprozradím, to se musí přečíst.
1979 | Tušení stínu |
1980 | Tušení souvislosti |
1964 | Cesta slepých ptáků |
1983 | Bohové Atlantidy |
1970 | Případ jantarové komnaty |
Po dočtení knihy pana Kariky jem sáhla do knihovny a zase si prolistovala Cesty slepých ptáků - knihy která mne nadchla a pohltila. Takhle má vypadat fikce!