Cestou špendlíků nebo jehel
Zuzana Říhová

Manželský pár, Bohumil a Bohumila, se společně s mentálně postiženým synem přestěhuje z Prahy do malé vesnice v pohraničí, aby vyřešil svou manželskou krizi. V horkém létě se pokoušejí zapadnout mezi místní, drobná nedorozumění přisuzují nejprve své odlišnosti a neschopnosti pochopit venkovské prostředí. Avšak malých i velkých lží, podivných náhod a nepříjemných incidentů přibývá a pocit ohrožení sílí. Tušení, že jejich chalupu na dně rokle každou noc obchází velké zvíře, podivně koresponduje se záhadnými letáky s pohádkou o vlkovi, které nacházejí v místní nálevně. Jedné noci se Bohumil a Bohumila vracejí do prázdné chalupy – kluk zmizel. Podivné události vyvrcholí třetí den po chlapcově zmizení, kdy se před chalupou manželů shromáždí všichni vesničané ve slavnostních úborech. Převrátila se bizarní hra místních vidláků v jakousi zvrácenou podobu moderního folkloru? Jde jim o život? A co se stalo s klukem? Vesnický román, který chcete číst v bezpečí města.... celý text

Knížka, na kterou člověk myslí ještě dlouho potom, co ji dočetl. Psychologický, temný, až hororový příběh podkreslený určitým folklorem a variacemi na Červenou Karkulku. Současná vesnice Podlesí je vše, jen ne obyčejná díra. A lidé v ní jsou všelijací, jen ne přátelští. Doporučuji všem, kdo mají rádi zvláštní příběhy a nevadí jim /na papíře/ trocha násilí, deprese a krve.

Knize se dá dle mého vytknout pramálo, snad jen že vyprávění v přítomném čase je občas ožehavé, ale autorka ho zvládla ukočírovat, až na maličké momenty, bravurně.
Nevím, zda-li bych tvrdil, že jména protagonistů jsou úsměvným vtipem/narážkou na postmoderní literaturou, hlavně na Lolitu a Humberta Humberta. Protože jak Bohumila, tak Bohumil prochází dost podobnou a velmi těžkou životní situací, každý však po svém a pokud se odvážím říci, odchylky v problémech značí i koncovky jmen. Problémy žen a mužů, které však člověka drtí stejně.
Postavy vesnice jsou až děsivě realistické. Každý, kdo na takovéto vesnici vyrůstal určitě pozná některé z nich a vybaví se mu reálný člověk – za to poklona.
A bylo by hříchem nezmínit autorčinu práci "s prameny". Intertextualita, využívání textu pro svůj text, již není ničím novým, ale vidět ji využitou takto mě zahřálo u srdce a dovolím si konstatovat, že takovou aktualizaci si v české literatuře zasloužila.
Ale co čekat od autorky tak zběhlé v literatuře.
Knížku moc doporučuju a snad nejsem jediný, kdo se nemůže dočkat čehokoliv dalšího.

Neobvyklá, ale skvělá kniha. Odvážnou žánrová koláž bravurně drží pohromadě autorčino suverénní zacházení s jazykem, v české próze nevídané. Zuzanu Říhovou si dávám do hledáčku, zvědav na její další knihy.
útěk česká literatura horory česká fantasy magický realismus vesnice léto Červená Karkulka české romány zmizení dětíAutorovy další knížky
2021 | ![]() |
2024 | ![]() |
2018 | ![]() |
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
Wow! Neobvyklé, skvělé. Taková ta kniha, co chytne a nepustí. A ještě dlouho zůstává v hlavě.