Cestou špendlíků nebo jehel - Zuzana Říhová | Databáze knih

Cestou špendlíků nebo jehel

Cestou špendlíků nebo jehel
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464136/bmid_cestou-spendliku-nebo-jehel-KcS-464136.png 3 154 154

Manželský pár, Bohumil a Bohumila, se společně s mentálně postiženým synem přestěhuje z Prahy do malé vesnice v pohraničí, aby vyřešil svou manželskou krizi. V horkém létě se pokoušejí zapadnout mezi místní, drobná nedorozumění přisuzují nejprve své odlišnosti a neschopnosti pochopit venkovské prostředí. Avšak malých i velkých lží, podivných náhod a nepříjemných incidentů přibývá a pocit ohrožení sílí. Tušení, že jejich chalupu na dně rokle každou noc obchází velké zvíře, podivně koresponduje se záhadnými letáky s pohádkou o vlkovi, které nacházejí v místní nálevně. Jedné noci se Bohumil a Bohumila vracejí do prázdné chalupy – kluk zmizel. Podivné události vyvrcholí třetí den po chlapcově zmizení, kdy se před chalupou manželů shromáždí všichni vesničané ve slavnostních úborech. Převrátila se bizarní hra místních vidláků v jakousi zvrácenou podobu moderního folkloru? Jde jim o život? A co se stalo s klukem? Vesnický román, který chcete číst v bezpečí města.... celý text

Šebestová3
16.07.2021 5 z 5

Wow! Neobvyklé, skvělé. Taková ta kniha, co chytne a nepustí. A ještě dlouho zůstává v hlavě.

IreneP
26.06.2021 4 z 5

Knížka, na kterou člověk myslí ještě dlouho potom, co ji dočetl. Psychologický, temný, až hororový příběh podkreslený určitým folklorem a variacemi na Červenou Karkulku. Současná vesnice Podlesí je vše, jen ne obyčejná díra. A lidé v ní jsou všelijací, jen ne přátelští. Doporučuji všem, kdo mají rádi zvláštní příběhy a nevadí jim /na papíře/ trocha násilí, deprese a krve.

Folofus
22.06.2021 5 z 5

Knize se dá dle mého vytknout pramálo, snad jen že vyprávění v přítomném čase je občas ožehavé, ale autorka ho zvládla ukočírovat, až na maličké momenty, bravurně.

Nevím, zda-li bych tvrdil, že jména protagonistů jsou úsměvným vtipem/narážkou na postmoderní literaturou, hlavně na Lolitu a Humberta Humberta. Protože jak Bohumila, tak Bohumil prochází dost podobnou a velmi těžkou životní situací, každý však po svém a pokud se odvážím říci, odchylky v problémech značí i koncovky jmen. Problémy žen a mužů, které však člověka drtí stejně.
Postavy vesnice jsou až děsivě realistické. Každý, kdo na takovéto vesnici vyrůstal určitě pozná některé z nich a vybaví se mu reálný člověk – za to poklona.

A bylo by hříchem nezmínit autorčinu práci "s prameny". Intertextualita, využívání textu pro svůj text, již není ničím novým, ale vidět ji využitou takto mě zahřálo u srdce a dovolím si konstatovat, že takovou aktualizaci si v české literatuře zasloužila.
Ale co čekat od autorky tak zběhlé v literatuře.

Knížku moc doporučuju a snad nejsem jediný, kdo se nemůže dočkat čehokoliv dalšího.

arebours
31.05.2021 5 z 5

Neobvyklá, ale skvělá kniha. Odvážnou žánrová koláž bravurně drží pohromadě autorčino suverénní zacházení s jazykem, v české próze nevídané. Zuzanu Říhovou si dávám do hledáčku, zvědav na její další knihy.