Velký pitaval města Písku
Ladislav Beran
Četnická pátračka série
Když před lety písecký emeritní kriminalista Ladislav Beran zjistil, že i ve městě nad Otavou od 1. ledna 1928 působila četnická pátrací stanice, vydal se do Prácheňského muzea, ponořil se do zdejších archivů a dobového tisku a začal vyhledávat případy, které četnická pátračka až do roku 1939 vyšetřovala. Už názvy povídek Podezřelý voňavý anonym, Písecká galerka na lopatkách, Sloní paměť, Nebezpečný moták z Pankráce, Smrt dobře utajené bokovky a další slibují napínavé a pohodové čtení, okořeněné humorem.... celý text
Upřímně, čekala jsem víc. Miluju radu Vacátka a tak jsem doufala, že to bude v podobném čtivém a zábavném duchu. V podobném duchu to bylo - ale mohlo to být čtivější. Krátké kapitolky, slovník i výrazy se opakovaly stálo dokola. Dost mě kniha zklamala.
Jedná se o krátké povídky, které popisují skutečné prvorepublikové kriminálka případy, které řešili členové četnické pátrací stanice v Písku. Nápad to není marný, ale vlastní zpracování je slabší. Postavy tu neprochází žádným vývojem, moc se toho o jejich povaze a pohnutkách člověk nedozví. Připomínalo mi to čtení černé kroniky. Taky mi trochu vadilo, že nebyla dodržená časová posloupnost - v jedné z prvních povídek byla zavražděná šlapka Bobina, aby se následně objevila ještě v minimálně dvou dalších povídkách na konci knihy. Dávám dvě a půl hvězdy alespoň za hantýrku.
Nápad na zpracování regionálních případů četnické pátračky z první republiky je jistě velmi dobrý. Povídková forma je pro čtenáře také víceméně vhodná. Mnohem horší je vlastní literární zpracování povídek. V nich je obsažen pouhý popis událostí navíc formou odpovídající tak průměrnému žáku osmého ročníku ZŠ. V povídkách chybí právě to, co dělá povídku povídkou: pořádné a poutavé vedení dějové linie, alespoň minimální napětí s nápaditým vrcholem děje a pointou (občas i nečekanou). Knihu jsem četl o dovolené, ale mám pocit, že oddech u ní nebyl to pravé dovolenkové ořechové.
detektivní a krimi povídky první republika, 1918-1938 české detektivky a krimi Písek Písecko skutečné kriminální případy pitavalyČást díla
Byl to mord, pane štábní!
Dobrá volba
2015 | I staré dámy umí vraždit |
2005 | Zamčená ústa |
2004 | Četnické povídky ze starého kufru |
2007 | Četnická pátračka versus galérka |
Neurazí, nenadchne. Příjemné povídky z dob četnictva v Písku a mnohdy i trochu vtipné. Ale případy nebyly tak poutavé, jak to pan Beran obvykle umí.