Chata vo Švajčiarsku
Julie Caplin
Romantické útěky / Romantické úteky série
Pohodlne sa usaďte do svojho obľúbeného kresla, zababušte sa do deky a pri šálke lahodnej horúcej čokolády sa začítajte do romantického príbehu o zasnežených vrcholkoch švajčiarskych Álp a jednej mimoriadnej láske, ktorá svojou vrúcnosťou dokáže roztopiť ľady a zahriať srdce. Mína je trošku ako neriadená strela, no práve preto ju majú jej priatelia tak radi. O to viac je pre ňu šokujúce, keď ju muž, ktorého miluje, opustí práve pre jej nespútanú povahu. V hĺbke svojej duše však Mína verí, že šálka horúcej čokolády dokáže vyriešiť všetky problémy. A tak sa jedného dňa zbalí a vyrazí za dobrodružstvom do Švajčiarska, pod zasnežené vrcholky Álp. Je odhodlaná dať svojmu životu novú šancu a znova v sebe zapáliť stratenú iskru. V útulnej horskej chate sa rozhodne riadiť jasnými pravidlami: litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže hlava srdcu nerozkáže... Hlavne keď sa na scéne objaví príťažlivý Luke, pri ktorom sa Míne podlamujú kolená...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , CosmopolisOriginální název:
The Little Swiss Ski Chalet, 2021
Od přečtení první knihy Kavárna v Kodani ze série Romantické útěky už uplynul nějaký ten pátek. Její poslední kniha se mnou trávila několik dní a musím říct, že s tou první se to moc nedalo srovnat. Chata ve Švýcarsku nám dá krásné popisy okolí, romantickou linku… Ale doslova nám dala příběh sladký, jako čokoláda, co se nachází na knize. Popravdě Julii Caplin považuji za jednu z nejlepších autorek, která se věnuje staré dobré romantice, takže mi to přeslazení až tak nevadilo. Jediné co mě mrzelo bylo, že jsem to postavám až tolik nevěřila. Ze začátku mi oproti jiným dílů trochu trvalo, než jsem se začetla, ale když jsem se pořádně začetla, začalo to frčet jako po másle. Znovu jsem si více zalíbila vedlejší postavy, než hlavní u Miny mi totiž občas vadilo její smýšlení. Na druhou stranu počítejte s tím, že zase budete chtít mlsat :)!
Příjemná zimní horská romance a dokonale podané místní reálie. Tuhle knížku by mohly cestovní kanceláře rozdávat svým zákaznicím jako reklamu na zájezd do Švýcarska.
Jeden z nejlepších dílů a pro mě ideální novoroční čtení.
Jednoduché, nenáročné čtení tentokrát z prostředí Švýcarska. Je sice velmi předvídatelná, schématická jako ostatní její knihy (spousta pečení, cestování), chvílemi lehce naivní a přeslazená, ale přesně to ve vánočním/zimním období chci číst.
Autorka výborně umí popisovat atmosféru, vždy se přenesu na dané místo a všechno se mi skládá před očima, jako bych tam byla. S hlavními hrdiny jsem se ztotožnit moc nedokázala, ale to mi tentokrát vůbec nevadilo. Četlo se to lehce a téměř samo. A ta obálka? Naprostý skvost :)
Asi to nebude kniha mého života, ale perfektně se mi trefila do nálady a navodila mi tu správnou zimní atmošku. Na knihu Pláž v Chorvatsku sice nemá, ale i tak se mi líbila a rozhodně vám ji můžu doporučit.
(SPOILER)
Chata ve Švýcarsku je první kniha, kterou jsem přečetla z této série. Vtipné, že je to zatím poslední sedmý díl, který je u nás vydaný. Rozhodně se ale vrhnu na další.
Na začátku jsem se dokázala naštvat do běla po tom, jak se k hlavní hrdince zachoval její přítel. To byl fakt ubožák největšího kalibru. Už proto jsem ji pak držela z celého srdce palce.
Muž, který se v příběhu později objevil, mě okouzlil od prvního momentu a čtení jsem si od té chvíle nesmírně užívala. Romantická linka, která zahřeje u srdce.
Líbilo se mi to kouzelné prostředí Švýcarska a měla čím dál větší chuť na čokoládu!! A taky sýry!
Opravdu lepší knihou jsem rok 2021 snad ani zakončit nemohla.
Neskutečně atmosférická knížka. Už jsem procházela internet kdy jet do Švýcarska a až po chvíli mi došlo, že ona tam vlastně Mina s kavárnou a Amélie s hotelem nebude. Pfff.
Každopádně neskutečně roztomilá feelgood romantika, která pohladí na srdci i na duši. Akorát chuťové pohárky vás budou až bolet, jak byste si dali dort nebo sýr. A pro horkou čokoládu bych momentálně zabíjela!
3,5*
Na tento nejnovější díl jsem se těšila opravdu hodně. Švýcarsko chci navštívit už dlouho a tuto knihu jsem si nechávala schválně na zimu, až ji budu číst zachumlaná v dece s horkou čokoládou v ruce.
Čtení to bylo opravdu příjemné, opět mě to bavilo. Ale... asi jsem měla až moc vysoká očekávání. A to mě moc mrzí.
Příběh to byl sice milý, ovšem spousta pasáží mi tu prostě neseděla. Už na začátku jsem si říkala, jestli čtu vůbec tu knihu, na kterou jsem se tak moc těšila. Postava Miny mi k srdci tentokrát úplně nepřirostla, to mi byla sympatičtější její kmotra Amélie.
Co se týče závěru, z toho jsem zcela upřímně zklamaná. Působil na mě poněkud kýčovitě.
Popis švýcarských hor jsem si však užila, to mě bavilo.
Pro mě druhá kniha od této autorky, a i když nebyla tak chytlavá jako ta první (Kavárna v Kodani), tak se četla hezky. Navíc jsem zvolila vhodnou část roku pro její četbu, protože číst tuhle knihu a vidět za oknem sníh vážně nemá chybu. Jediné, co mi shází jsou lyže a běžky, to budu muset ještě doladit … Ale zpět ke knize. Julie Caplin píše moc hezky, je to takové romantické čtení, žádné drama, zato krásné popsání přírody a zde tedy hlavně jídla … Asi bych nemohla číst ty knihy hned za sebou, ale jsem si jistá, že za nějakou dobu, zkrátka až přijde vhodná chvíle, sáhnu opět po nějaké další knize z této série. A pokud bych měla použít jedno slovo na popsání knihy, tak u této bych zcela jednoznačně zvolila slovo: MILÁ.
(A celou dobu jsem měla chuť sbalit si věci a vyrazit do hor.)
Pro mě první setkání s autorkou, ale určitě ne poslední. Takhle čtivou a milou knihu jsem už dlouho nečetla. Doporučuji
Nedočteno. Nešlo to. Nemohla jsem se začíst. Četla jsem postupně všechny (samozřejmě s pauzami, protože hned za sebou bych tyto slaďárny fakt nedala). A nejlepší byla dle mého názoru hned ta první - Kavárna v Kodani. Pak se mi líbila v tomto pořadí Čajovna, Pláž, Pekárna. A Cukrárna a Hotýlek mě také moc nebavily, ale alespoň jsem je dočetla. I když Hotýlek po polovině jen tak letem světem. Další díl těchto romantických útěků si už nechám nejspíš ujít.
Švýcarsko. Vesnice Gruyéres se sýrárnou a čokoládovna Maison Cailer v Brocu. To mě v celé knize uchvátilo a připomnělo, jak se mi tam líbilo, jak úžasný sýr tam dělají a jak dokonalou čokoládu jsem tam ochutnala. Kniha se četla lehce, bohužel jsem jen měla čtecí krizi, takže jsem ji četla dlouho. Ale nebylo to tím, že by se mi nelíbila. Líbila se mi, i příběh Miny, hlavní hrdinky této knihy. Její situace, její rozhodování a celková atmosféra knihy.
Oddychové čtení na dovolenou nebo když chcete jen tak relaxovat. Žádná velká dramata, nečekané události nebo překvapivé konce. Milá romantika, která zcela naplňuje své žánrové zařazení.
Z mého pohledu zatím nejslabší kniha v sérii. Její děj se odehrává v zasněžených horách a Mininy zájmy zase okolo čokolády a ani jedno z toho není nic, co bych vyhledávala - takže to bude možná problém u mě :D . U Luka jsem byla celou dobu zvědavá na to jaké má tajemství, ale závěr mě příliš neuspokojil. Přesto je to příjemné oddechové čtení, tak jak jsme od Julie zvyklí.
Já tak nějak nevím, jaký vlastně mám názor na tuto knihu. Na jednu stranu to byla přesně taková odpočinková kniha, jakou jsem očekávala. (Od autorky mám už předchozí dvě knihy) Jenže na druhou stranu je to pořád to samé dokola a děsně předvídatelné. Škoda, kdyby to autorka pojala trochu jinak, mohla to být parádní kniha. Ještě když se jedná o tak nádhernou zemi. :)
3,5*
Chata ve Švýcarsku byla pro mě asi největším zklamáním od Julie Caplin. Já od ní nečekám zázraky, je to čtení pro nenáročné, ale Chata mě ani moc nebavila :/
Jo, prostředí bylo super, jídlo (+ receptík na konci, to je pecka), pití, lyžování, vlaky, čokoláda...ale to je asi tak vše.
Příběh samotný měl sice trochu jiný vývoj, než ostatní autorčiny knihy (hlavně romantická linka), ale i tak to knihu nezachránilo. Love story byla děsně "insta" (instantní), já sice věřím v lásku na první pohled, romantický polibek při prvním setkání, dokáže to zahrát na moji romantickou strunu, ale tady jsem to hlavním hrdinům nevěřila, bohužel.
Taky mi vadilo, že jsem si nedokázala představit samotnou chatu. Jak vypadá zvenku, zevnitř, soukromé bydlení kmotry atd. Autorka to moc nedokázala popsat a to mě mrzí.
Celkově mě mrzí, že kniha nenaplnila má očekávání, už kvůli té přenádherné obálce. Tak nějak mám pocit, že čím víc knih jsem od Julie přečetla, tím slabší dojem na mě dělají, a proto si teď chci přečíst nějakou její starší knihu a budu doufat, že ten pocit vyvrátí.
Moc se mi líbí ten nápad zasadit román pokaždé do jiné země a přiblížit ji - už jen kvůli tomu bych tyhle knihy hodnotila pozitivně. Ale popravdě mě tenhle Švýcarský díl úplně nevtáhl, neměla jsem problém knihu odložit a to jsem si ji hlavně kvůli Švýcarským horám vybrala... Kodaň mě bavila více, uvidíme další díly...
Autorka se ani tentokrát nijak nevychýlila ze svého osvědčeného scénáře - zklamaná žena po rozchodu si utíká zhojit rány do nějakého kouzelného místa, které ji kromě úžasných zážitků přinese i novou lásku. Spolu s hrdinkami vždy poznáváme nějaká nová místa, a právě v tom jsou pro mě tyto knihy atraktivní. Protože co nemůžu autorce upřít, tak to je její schopnost zachytit atmosféru daného místa, proniknout do místní kultury, vzít nás na úžasná místa a v neposlední řadě vzbudit v čtenáři akutní pocit hladu a chuti na něco dobrého. Nicméně musím se přiznat, že jsem si myslela, že budu nadšenější více. Buď už se mi tento scénář začíná okoukávat, nebo byl tento díl opravdu slabší. Nicméně i přesto hodnotím knihu jako fajn oddechovku a nesmírně moc, ale opravdu moc se těším na Domek v Irsku, protože Irsko je má největší srdcovka.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Co mě zarazilo a co jsem nevěděla, že kniha není psána ICH formou. Kvůli tomu jsem knihu četla delší čas a ze začátku jsem se nemohla začíst...
Ovšem...
Wow. Nechápu, že jsem od autorky nečetla nic dřív. Je to krásný romantický příběh. V nádherně popsaném prostředí. ️
Mina byla impulsivní a do všeho šla.hned a naplno. Luk taky a toho se Mina bála. Dokud nezjistila, že i když je Luk stejný jako ona, má vše promyšlené. ️ A bohužel, když na to přišla...bylo pozdě..nebo ne?
Autorka umí nádherně popsat přírodu. Máte pocit že tam jste. A to vás vede k tomu chtít tam být. Mine jsem všechno záviděla! Tu přírodu. Lidi, které tam poznala. Luka.
Zkrátka celé je to úžasná pohádka.
Nejsem fanda “červené knihovny” …, ale série Romantických útěků mě moc baví. Každý příběh se čte sám a víte, že bude mít šťastný konec jako mají pohádky… příběhy jsem četla zatím tři a ani jeden mě nenudil. Skvělé odpočinkové čtení a cestování s fantazii.
2018 | Kavárna v Kodani |
2020 | Hotýlek na Islandu |
2021 | Chata ve Švýcarsku |
2019 | Cukrárna v Paříži |
2019 | Pekárna v Brooklynu |
Za mě zklamání. Knihy z této série netrpělivě očekávám, protože se u nich pobavím a dozvím se něco o cizí kultuře. Tady to ale bylo nějak zacyklené, děj se nikam neposouval a pořád se jenom opakovalo to samé. Už v půlce jsem se modlila, aby byl konec. Zklamání, snad bude další kniha stejně dobrá jako ty předchozí.