Chirurg

Chirurg
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534261/bmid_chirurg-65f1f8bb9273d.jpg 4 2970 2970

Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text

Yunnx
28.12.2020 4 z 5

Oddechovka, ale ne nic stupidního a povrchního. Hlavní postava mi sedla, uměla jsem se do něj vcítit. Inteligentní a velmi lidský lékař, který si však prochází životní krizí a dělá ne vždy šťastná rozhodnutí.
Velmi oceňuji pohled do prostřední příhraniční nemocnice, všechny ty záležitosti (profesní, etické) se kterými se lékař musí potýkat, byrokratické vyzobrazení prostředí, které má sloužit k pomoci a záchraně života. Krásný pohled za oponu.

Kikca.97
28.12.2020 5 z 5

Nemůžu jinak než dát plný počet. Kniha je tak chytlavá, že jsem ji přečetla prakticky během jednoho dne, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Od autorky jsem četla i Vrány, které mě taky chytly za srdce, ale úplně jiným způsobem... Doporučuju všemi deseti!

Ankarabus
27.12.2020

Velmi chytlavé, byla jsem schopna zhltnout to za dvě odpoledne. Pěkně psané, postavy jsou autentické a tak se i chovají, děj není předvídatelný, několikrát se zvrátí někam, kam bych to vůbec nečekala. Prostředí je perfektně popsané, uvěřitelné, snad jako kdyby autorka sama byla hlavní postavou a děj sama prožila.
Skvělé dílo!

Zdero
26.12.2020 3 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio, oddechovka.
Hlavní postava mi nebyla sympatická, vzhledem ke stylu psaní bych asi neměla chuť knihu číst.

Ziriath
24.12.2020

Kdyby se vypustily všechny myšlenkové pochody a ponechala jen přímá řeč a to, jak se svým okolím jedná, asi by dr. Bono nepůsobil takovým dojmem beznadějnýho vyhořelýho zoufalce. Jenomže, jak tady někdo napsal, nemá zřejmě žádnýho kamaráda a zanedbává svoje děcka, tak asi takový opravdu je.
Jenomže být vylitej nebo se zbytkáčem při operaci, pro to není omluva a myslím že by nebyla ani v případě, kdybychom se dozvěděli, proč vlastně začal chlastat poprvé.
S použitým stylem psaní bych tak problém neměla, jenže toho bylo prostě nějak moc. Někdy v půlce už jsem se začala těšit na nějakou knížku, která je psaná normálně spisovně.

Zorka
21.12.2020 3 z 5

Po Vránách jsem čekala nějaké velké WOW. Chirurg je ale trochu "román pro ženy", nic extra překvapivého, nicméně čtivé.

Lenoulinka
14.12.2020 5 z 5

Za mě další povedené dílo od Petry Dvořákové. Život Hynka pro jeho pracovní i osobní problémy nebyl jednoduchý. Přešlapy se našly. Hlavní bylo, že si je dokázal uvědomit a nespadl až na samé dno.

Kajami
07.12.2020 3 z 5

Hezky psaná kniha, která člověka vnese do problematiky, kterou řeší lékaři. Mrzelo mne, že kniha má otevřený konec. Každopádně se kniha pěkně četla, taková oddechovka.

Dominika13
06.12.2020 5 z 5

Četla jsem jedním dechem. Výborně popsané lékařské prostředí z hlediska odbornosti, reálnosti, povah lidí, každodennosti této práce. Autorka zkrátka vzala událost, která rodinu může relativně běžně potkat v jejich každodenním stereotypu a zařadila ji do prostředí, které dobře zná. A vznikl neobyčejně obyčejný krásný příběh, který by mohl být dost dobře pravdivý téměř od začátku až do konce.

Annannas
02.12.2020 4 z 5

Dobře napsaný příběh z uspěchané současnosti.

Marika Vanova
28.11.2020 2 z 5

Kniha Chirurg mě lehce zklamala, těšila jsem se na ni, ale pro mě to nedopadlo dobře, kdybych ji nečetla, nic by se nestalo. Osud tohoto lékaře mi k srdci nepřirostl, chování postav v tomto příběhu mě neoslovili.

Arsi007
25.11.2020 5 z 5

Na knihách P. Dvořákové neskonale obdivuji tu lehkost, se kterou jsou psané, reálnost příběhů a všednost, díky které se dokáže čtenář vcítit do hlavních postav a vidí v nich kus sebe sama. Nejinak tomu bylo i tady.

IG: @hanybooks

domihruzkova
23.11.2020 4 z 5

Příběh je docela depresivní, ale takový život občas je. A tohle je příběh ze života. Když se daří, tak se daří, a když se něco se*e, tak všechno najednou. Kdo zná, pochopí.
Hvězdičku strhávám za vulgarismy, ale věřím, že tam jsou docela oprávněně, přece jen ve stresu jde často slušná mluva stranou.

Jannienka
17.11.2020 1 z 5

Po Utrpení mladého Werthera je to nejdepresivnější kniha, kterou jsem četla. A nedočetla, protože to člověku nic jiného než negativní pohled hlavní postavy na manželku, děti, práci, milenku, rodiče a vůbec celý svět nedá.

attila1
15.11.2020 4 z 5

Kniha z lékařského prostředí,kde pan doktor má problém s alkoholem. Dobře se četlo,jednu hvězdičku uberu za pro mě zbytečně vulgární výrazy

Janča089
11.11.2020 3 z 5

V knize je dobře vidět, že i lékař je jen člověk.
A také, že i tato práce může být pro lékaře někdy až stereotypní a neosobní, jako každé jiné ("obyčejné") zaměstnání.

amanek
04.11.2020 5 z 5

Nejprve mě příběh bavil tak na půl. Přišlo mi, že se nic moc neděje. Nakonec mě to ale chytlo a moc se mi to líbilo.
Jsem ráda, za relativně dobrý konec.

Acner80
03.11.2020

Obsah nemůžu hodnotit, nedočetla jsem a asi nikdy nedočtu. Snad první kniha, kterou jsem odložila kvůli slovníku. Zbytečné vulgarismy a slovo "kompl", to mi prostě nešlo přes oči. Vlastně ani dějově to nestojí za moc, alespoň těch prvních cca 100 stran

eva3992
01.11.2020 4 z 5

Příběh Hynka Grábla, chirurga, který nemá život jednoduchý. V jedné nemocnici si zavřel dveře kvůli alkoholu. Nyní je na malém městě, doma má věčně nespokojenou manželku, problémy s dětmi a v práci to taky není vždy ideální. Co mu život ještě přinese? A bude mít Hynek sílu to všechno zvládnout?

Knihy Petry Dvořákové mám moc ráda a i tentokrát jsem spokojená. Kniha je neskutečně čtivá, má spád a můžeme se snadno vžít do Hynka, ale i do ostatních postav. Mile mě překvapilo, že autorka píše knihu pohledem muže a myslím si, že se jí to velice povedlo. Oceňuji, jak jsou zde vykresleny všechny operace a vyšetření. Tohle mě moc bavilo a určitě se musím poohlédnout po další knize z lékařského prostředí.

Ač hlavní hrdina není úplný klaďas, tak mi byl neskutečně sympatický a přála jsem mu, ať mu to v životě všechno dobře dopadne.

Příjemná oddechovka, která by Vás neměla minout. Kdo má rád knihy ze života a o životě, tak rozhodně doporučuji.

Pivísek
01.11.2020 4 z 5

Kniha se četla dobře, měla spád a byla jsem zvědavá, co bude dál a dál. Ubírám hvězdičku za "pražský přízvuk", v tomto směru mám problémy se všemi knihami, které jsou takto napsané, bohužel.