Chlapec v pruhovaném pyžamu
John Boyne
Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen vysoký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo – i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2017 , Slovart (ČR)Originální název:
The Boy in the Striped Pyjamas, 2006
Jedna z nej knih. Určitě zůstane v mé knihovně. Byla jsem vtažena do děje od začátku až do konce. Velmi citové a smutné...
Dětskýma očima vidět krutý osud Židů, je těžko popsatelné. Ale autor to zvládl velmi citlivě a knížka si zaslouží plný počet hvězdiček.
Silný příběh, který mně citově zasáhl a opět nutil k zamyšlení na "tou" dobou tehdy.
Konec nečekaně krutý, dlouho ve mně rezonoval velký smutek.
Celý tento příběh je velmi silný, nejvíc asi ten konec. Divila jsem se, že některé věci Brunovi docházely celkem pomalu, i přesto, že mu bylo pouhých devět let. Jinak mi přišel jako poměrně veselý kluk z bohaté rodiny. Jeho otec byl dost nesympatický a v některých situacích až moc přísný. Přátelství Bruna se Šmuelem se zdálo opravdové, i přes nepřízeň okolností. Po přečtení knihy jsem i zhlédla film a asi nedokážu posoudit co bylo lepší. Film se v některých detailech lišil, ale pointa příběhu zůstala, obojí mělo špatný konec.
Asi mi úplně nesedlo vyprávění ze strany extrémně naivního Bruna, každopádně mi kniha přišla poněkud prvoplánová.
A jsem nespokojena spoustou otázek, které se mi honí hlavou - spala matka s devatenáctiletým poručíkem Slizákem? Zabil Slizák Pavla? Kdo byla Marie? Herr Komandant tatínek svému “poslání” opravdu věřil nebo co, protože mi úplně mimo nepřišel, i když mnoho prostoru nedostal. Atakdále.
Kdyby konec nebyl tím, kterým byl, dala bych hvězdičky tři.
Nechala jsem se zlákat...ale na plný počet nedosáhla, něco tomu chybělo...závěr ne...přátelé na život a na smrt.
Dítěti bych to číst nedala, vzalo by si příklad z Bruna a chovalo se podobně pitomě jako on.
Jediné, co mělo váhu, bylo takové dětské nedorozumění ohledně názvů a terminologie. Tyhle věci děti fakt komolí, ale jinak si nemyslím, že se běžně chovají tak hloupě a nevšímavě.
I když možná že děti nacistů byly k takové nevšímavosti přímo vedeny? To by tak odpovídalo.
Z toho důvodu knihu nedokážu ocenit a dětští hrdinové jsou strašně na facku.
Konec je nejsilnější. Ironie :). Říkáte si, jestli to nakonec nebyl tak trochu plán.
Film se mi také nijak extra nelíbil, i když byl možná o chlup lepší než kniha.
Jako spousta čtenářů zde jsem nejdříve viděla film. Věděla jsem tedy o čem kniha je, ale i tak jsem si přála jiný konec,který se samozřejmě nekonal.
Film i kniha jsou velice silná díla.
Konec vás opravdu dostane.
Dočteno. Přemýšlím, co napsat. Nejdřív jsem si přečetla komentáře čtenářů. A... máte pravdu. Možný spoiler: Bruno je jen malý 9letý chlapec a nemůže tušit, ani si představit, co se děje za vysokým ostnatým plotem. Je kouzelný, milounce naivní, čistý, tak jak malý kluk umí být. Že by si ho nikdo několik měsíců u plotu nevšiml, je nereálné a že by Šmuel neutekl? Ale dobře. A jestli to můžu takhle napsat, kniha byla krásná, dojemná, a...ach ne.... ten konec, ale dalo se čekat , že se něco stane. Vůbec by nebylo špatné, dát to do povinné četby.
Nejspíš jako většina přispěvatelů zde i já nejdříve potkal filmovou verzi, která se ale velmi přesně drží předlohy, která nabízí náhled na "Fírovo" řešení finální židovské otázky očima dvou chlapců z obou stran zdí v "Oušici". Přes velkou míru naivity v nevědomosti obou klučíků, se jedná o povedený, silný námět o pár stranách, který si zaslouží přečtění - 80 %
Nejprve jsem před časem viděla film, proto jsem s velkým očekáváním sáhla i po knize.ze začatku mne možná rušil fakt,že vím,jak kniha dopadne.poté mne už ale příběh zcela pohltil a četla jsem stránku za stránkou.smutný a silný krátký příběh malého chlapce,o přátelství na život a na smrt, dvou na první pohled zcela odlišných světů. O dětské naivitě a zkresleném vnímání reality na jedné straně a o kruté a nespravedlivé realitě na straně druhé. Kniha se četla lehce a stoprocentně nechám i děti,aby si ji přečetly.
Málo uvěřitelné a dost naivní, skutečně příběh pro děti, které se teprve s touto tématikou seznamují.
Znala jsem film a tak to bylo jenom čekání jestli se osud naplní, nebo se děj odkloní jinam. Nutno říci, že moc nevěřím, že by se podobný příběh mohl ve skutečnosti odehrát. A tak mě to tolik nezasáhlo. Nevěřím totiž, že by se tak pravidelně a tak dlouho mohl někdo scházet s někým u plotu, aniž si toho někdo nevšimnul. Od autora bylo necitelné, že byl Bruno tak hodný, tak naivní a tak hloupoučký. Bylo mi ho opravdu líto. Ale byla to balada pro děti. Michal Zelenka se k četbě dětí velmi hodil a přispěl k celkovému zážitku.
Drsný ale pravdivý příběh, pri kterém až mrazí... knihu mi doporučila ke čtení moje dcera a stalo to za to.
Příběh Bruna, 9ti letého chlapce z Berlína, který se musí kvůli převelení otce, vysoce postaveného německého velitele, odstěhovat do Aušicu. Celá rodina se tak ocitne na nevlídném místě, kde není nikdo jiný než spousty vojáků a na dohled za plotem spousty lidí v pruhovaném pyžamu.
Smutný příběh je vyprávěn očima malého chlapce, který se uprostřed ničeho skamarádí s malým Šmuelem a je to prátelství na život i na smrt. Dojemná knížka, která Vás vezme u srdce.
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) přátelství děti zfilmováno děti a válka holokaust, holocaust pro děti od 10 let
2017 | Chlapec na vrcholu hory |
2020 | Můj brácha se jmenuje Jessica |
2020 | Chlapec v pruhovaném pyžamu |
2019 | Skrytá zuřivost srdce |
2017 | Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa |
Přečteno celkem rychle.moc hezky napsané,dost mne to chytlo