Chlorid sodný
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Carl Mørck a oddělení Q se vrací s již devátým případem. Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem Mørckem nad případem, který na něj hluboce zapůsobil. Zaměstnancům oddělení Q začne růst pod rukama nepříjemná spleť případů. Zvláštní úkol donutí Carla, Asada, Rose a Gordona, aby se semkli pevně dohromady. Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která byla zatím považována za sebevraždy nebo neštěstí, odhalí v nich daleko horší vzorec jednání a vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Aby zabránili kruté smrti, pustí se v obtížné době proticovidových opatření s typickou dávkou humoru a soudržnosti do zavilého boje o čas. Jenže mezitím se z Carlovy minulosti jako had, který konečně zavětřil svou kořist, vynoří docela jiný případ.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno:Originální název:
Natrium chlorid, 2021
![Jančislava Jančislava](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35896/jancislava-aK8.jpg?v=1540907723)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Člověk tak dlouho čeká na další díl a pak je hned pryč. Já jsem spokojená, sice by mě zajímalo jak to bylo s tím velbloudim stádem a oslem dál, ale jinak moc pěkné. Obešla bych se bez případu kolem Carla, raději mám klasické staré případy a ne tyhle zamotanice. No a teď zase čekat na další díl.
![Titas9001 Titas9001](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Adler-Olsen je pro mě povinná četba a Chlorid sodný nepřinesl žádný šok a já se od doby Nesmírného zase dočkala toho, co je pro autora charakteristické. Úzká skupina našich oblíbených nesourodých vyšetřovatelů a zajímavý případ dokonale vyšinutého pachatele. Asad je prostě nepřekonatelná postava a celkem trefně je poznamenáno, že pokud bude chybět v dánštině slovo pro jistý význam, tak Asad to jistě dá do pořádku. Carla pořád ještě pronásleduje to, co je zahaleno tajemstvím po celou sérii, co ho připravilo o klid a snad se někdy dočkáme rozuzlení. Na Gordona si začínám zvykat. Bavilo mě to, a proto doporučuji.
![Evelin2506 Evelin2506](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Začátek pro mě byl dost chaoticky a nějak jsem se nemohla začíst. Nicméně zápletka zajímavá. A ten konec je jasný začátek dalšího dílu. Moc se těším.
![PéEm PéEm](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opět poutavé, zajímavé čtení. I když je znám pachatel, musíte číst dál. Ale ten konec...
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Oddělení Q řeší další případ. Tentokrát se zdá, že někdo rafinovaně a promyšleně už léta vraždí, aniž by si toho policie všimla. Jediná stopa, kterou neznámý vrah po sobě zanechává, je sůl. A nebyl by to skvělý, byť dost nestandardní tým Carla Mørcka, aby zločince neprokoukl...
Tentokrát se případ dlouho odehrává kolem odhalování podezřelých úmrtí v minulosti a pořádné grády nastanou až v okamžiku, kdy je potřeba vraha dopadnout. A věc se komplikuje. Samotný Carl se ocitá v hledáčku policejních kolegů...Je našlápnuto na pokračování.
Jak říká Asad: "No jo, zpátky na velblouda...!"
Určitě doporučuji.
![lalela lalela](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58430/m_58430-aHj.jpg?v=1459854939)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělá napínavá detektivka, sice je od půl knížky jasné, kdo je vrah, ale nic neubírá tomu, že musíte prostě číst dál, protože chcete vědět proč a jak. Jednu hvězdičku ubírám za covid, ten mi tam neseděl, možná to bude zajímavé, až to někdo bude číst za deset let. Jinak doporučuji, nemohla jsem se odtrhnout.
![FilipHaring FilipHaring](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Chlorid sodný nás ubezpečil že určite bude pokračovanie ale už sa iste blížime ku koncu. Motív knihy bol v skutku zaujímavý ale koniec ľahko čitelný. Autor sice zahrnul aktualnie dianie do knihy ale akosi sa vyčerpal pred koncom.
![Aligator805 Aligator805](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/199570/m_aligator805-TyN.jpg?v=1687692960)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zase super čtení a další parádní případ oddělení Q. A Assadovy vtipy o velbloudech nemají chybu.
![iveta3689 iveta3689](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/120147/m_120147.jpg?v=1459855105)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Prima čtení. Není tam žádný nečekaný zvrat, všechno rozumně plyne, ale neubírá to na napínavosti.
![astroweb astroweb](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/8912/m_astroweb.jpg?v=1733471217)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autor, který mě nikdy nezklamal. Poutavé a napínavé čtení psané skvěle čtivým literárním jazykem.
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Oddělení Q je vždycky zážitek. Tentokrát případ "anděla smrti", Carl vyšetřující na útěku, koronavirová doba v pozadí a nový význam rčení "sůl nad zlato". A jako vždy otázka k zamyšlení - když jsem bez viny, mám/ mohu/ musím hodit kamenem? Případně mám právo organizovat kamenující a velet jim? Kdo určí míru viny toho druhého? A kdo té mojí?
![knihomolka525 knihomolka525](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
jsem opět nadšená že jsem se dostala k dalšímu příběhu v řadě .Jen co mi byla kniha doručena okamžitě jsem vařila kávu a četla a četla.....Spokojenost o to větší, že pokud jste viděli filmy s Morckem tak v knihách dostaly postavy tváře.Při čtení jako by mi běžel před očima film.Parááááda.Tato kniha má v podstatě schéma typické pro Sever a Olsena =prolíná se minulost s přítomností té které postavy.Doporučuji
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
Opět brilantní:) tato čtveřice vyšetřovatelů je parádní a skvěle baví , plus navíc skvělý příběh, takže co víc si přát:) Snad jen další díl :D