Chlorid sodný
Jussi Adler-Olsen
Případy oddělení Q série
Carl Mørck a oddělení Q se vrací s již devátým případem. Šéf oddělení vražd Marcus Jacobsen se setkává se svým nejlepším vyšetřovatelem Carlem Mørckem nad případem, který na něj hluboce zapůsobil. Zaměstnancům oddělení Q začne růst pod rukama nepříjemná spleť případů. Zvláštní úkol donutí Carla, Asada, Rose a Gordona, aby se semkli pevně dohromady. Poté co se oddělení Q ponoří do vyšetřování úmrtí výrazných osobností, která byla zatím považována za sebevraždy nebo neštěstí, odhalí v nich daleko horší vzorec jednání a vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Aby zabránili kruté smrti, pustí se v obtížné době proticovidových opatření s typickou dávkou humoru a soudržnosti do zavilého boje o čas. Jenže mezitím se z Carlovy minulosti jako had, který konečně zavětřil svou kořist, vynoří docela jiný případ.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno:Originální název:
Natrium chlorid, 2021

Musím se přiznat, že mi trvalo, než jsem se pořádně začetla. Poslední knihu o oddělení Q jsem četla v roce 2019. Proto mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a udělala si obrázek o jejich životě. Samozřejmě Asad a jeho přísloví s velbloudy byla opět poučná.
,,Však víte, když mají v zoologické zahradě porazit velblouda, natáhne si flekatou kůži a schová se mezi žirafy."
Bylo mi líto Carla. Nečekala jsem, že se mu něco takového může stát. Doufám, že se to vyřeší v jeho prospěch v dalším díle. Určitě mu jeho tým pomůže, tak jako vždycky.

Opět brilantní:) tato čtveřice vyšetřovatelů je parádní a skvěle baví , plus navíc skvělý příběh, takže co víc si přát:) Snad jen další díl :D

Člověk tak dlouho čeká na další díl a pak je hned pryč. Já jsem spokojená, sice by mě zajímalo jak to bylo s tím velbloudim stádem a oslem dál, ale jinak moc pěkné. Obešla bych se bez případu kolem Carla, raději mám klasické staré případy a ne tyhle zamotanice. No a teď zase čekat na další díl.

Adler-Olsen je pro mě povinná četba a Chlorid sodný nepřinesl žádný šok a já se od doby Nesmírného zase dočkala toho, co je pro autora charakteristické. Úzká skupina našich oblíbených nesourodých vyšetřovatelů a zajímavý případ dokonale vyšinutého pachatele. Asad je prostě nepřekonatelná postava a celkem trefně je poznamenáno, že pokud bude chybět v dánštině slovo pro jistý význam, tak Asad to jistě dá do pořádku. Carla pořád ještě pronásleduje to, co je zahaleno tajemstvím po celou sérii, co ho připravilo o klid a snad se někdy dočkáme rozuzlení. Na Gordona si začínám zvykat. Bavilo mě to, a proto doporučuji.

Začátek pro mě byl dost chaoticky a nějak jsem se nemohla začíst. Nicméně zápletka zajímavá. A ten konec je jasný začátek dalšího dílu. Moc se těším.

Opět poutavé, zajímavé čtení. I když je znám pachatel, musíte číst dál. Ale ten konec...

Oddělení Q řeší další případ. Tentokrát se zdá, že někdo rafinovaně a promyšleně už léta vraždí, aniž by si toho policie všimla. Jediná stopa, kterou neznámý vrah po sobě zanechává, je sůl. A nebyl by to skvělý, byť dost nestandardní tým Carla Mørcka, aby zločince neprokoukl...
Tentokrát se případ dlouho odehrává kolem odhalování podezřelých úmrtí v minulosti a pořádné grády nastanou až v okamžiku, kdy je potřeba vraha dopadnout. A věc se komplikuje. Samotný Carl se ocitá v hledáčku policejních kolegů...Je našlápnuto na pokračování.
Jak říká Asad: "No jo, zpátky na velblouda...!"
Určitě doporučuji.

Skvělá napínavá detektivka, sice je od půl knížky jasné, kdo je vrah, ale nic neubírá tomu, že musíte prostě číst dál, protože chcete vědět proč a jak. Jednu hvězdičku ubírám za covid, ten mi tam neseděl, možná to bude zajímavé, až to někdo bude číst za deset let. Jinak doporučuji, nemohla jsem se odtrhnout.

Chlorid sodný nás ubezpečil že určite bude pokračovanie ale už sa iste blížime ku koncu. Motív knihy bol v skutku zaujímavý ale koniec ľahko čitelný. Autor sice zahrnul aktualnie dianie do knihy ale akosi sa vyčerpal pred koncom.

Zase super čtení a další parádní případ oddělení Q. A Assadovy vtipy o velbloudech nemají chybu.

Prima čtení. Není tam žádný nečekaný zvrat, všechno rozumně plyne, ale neubírá to na napínavosti.

Autor, který mě nikdy nezklamal. Poutavé a napínavé čtení psané skvěle čtivým literárním jazykem.

Oddělení Q je vždycky zážitek. Tentokrát případ "anděla smrti", Carl vyšetřující na útěku, koronavirová doba v pozadí a nový význam rčení "sůl nad zlato". A jako vždy otázka k zamyšlení - když jsem bez viny, mám/ mohu/ musím hodit kamenem? Případně mám právo organizovat kamenující a velet jim? Kdo určí míru viny toho druhého? A kdo té mojí?

jsem opět nadšená že jsem se dostala k dalšímu příběhu v řadě .Jen co mi byla kniha doručena okamžitě jsem vařila kávu a četla a četla.....Spokojenost o to větší, že pokud jste viděli filmy s Morckem tak v knihách dostaly postavy tváře.Při čtení jako by mi běžel před očima film.Parááááda.Tato kniha má v podstatě schéma typické pro Sever a Olsena =prolíná se minulost s přítomností té které postavy.Doporučuji
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
Skvělé čtení. život Carla Morcka se dostal do normálu, Rose je zpátky, Gordon jako obvykle a osud Asada i když se relativně stabilizoval, je neustále plný rodinných problémů. Nový případ oddělení Q zaměstnává v době Covidu naplno. Celý příběh mi připadá oproti ostatním takový "klidnější", nicméně děj srší napětím a žene Vás do neustálého pokračování ve čtení. Konec knihy postavený na obvinění Carla slibuje zajímavé pokračování.