Chrochtík a Kvikalka

Chrochtík a Kvikalka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124002/chrochtik-a-kvilkalka-124002.jpg 4 64 18

Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem je nadčasová a srozumitelná pohádka s poselstvím, ve které nechybí humor, napětí ani láska. Výpravné poetické ilustrace plné zvířátek jsou ozvláštněny komiksovými bublinami a podpořeny dynamickou grafickou úpravou. Strukturovanost textu a odlišení jednotlivých rolí přivede ke čtení i začínající čtenáře, probudí chuť ke čtení.... celý text

Přidat komentář

marti7729
24.03.2024 4 z 5

Docela pěkná knížka pro nejmenší. Pěkně ilustrovaná a napsaná i pro ty nejmenší děti. Trochu se mi nelíbily ty stereotypy v knize. I děti se mě ptaly, jaktože prasátko chrochtík sedí na gauči, zatímco Kvikalka je zobrazená v zápřahu. Musela jsem vysvětlovat, že každý to má doma zkrátja jinak. Co se příběhu týče byl skvělý a dětem se moc líbil.

potesenicist
27.11.2023 1 z 5

V průběhu čtení jsem si říkala, že určitě na konci Kvikalka ocení Chrochtíka a jeho zlaté srdce a na zlaté prasátko zapomene, takže závěr mě dost zklamal. Chudák nedoceněný muž. Dcerám se ilustrace nelíbily.


Titina
24.05.2023 5 z 5

Za mě je to báječná knížka.
Čte se krásně, snadno se do ní ponořím i s mou dcerkou (3 roky).
Je psaná tak, že jde dikci a změně hlasu naproti.
Ilustrace jsou originální. Pro ty, co z nich unešeni nejsou - i tak je dobré, když děti poznají různé druhy ilustrací a grafiky.
Poselství knihy je dojemné (ano, plakala jsem).

iLuciferie
01.03.2023 2 z 5

Knížka je psaná tak, že se mi vlastně moc dobře nepředčítala - co má autorka proti spojkám? A zároveň se mi moc nelíbily ilustrace - ty koláže mi tam často přišly dost na sílu, ale chápu, že ne každý dokáže ocenit každý umělecký počin.. Takže za mě vlastně plusové body hlavně za poselství příběhu.

tatjana1737
22.01.2023 4 z 5

Když jsem k Vánocům pořizovala knížky Ester Staré, padl můj zrak i na Chrochtíka a Kvikalku. Nakonec jsem kvůli úspoře peněz posečkala a knížku půjčila v knihovně. Příběh se mi líbil moc, oceňuji i vtípky v ilustracích a jazyk vyprávění, které - zejména u jednotlivých zvířátek (sova, vlk, potkan, ...) přímo svádí ke kouzlení slovy a úplně jinému hlasovému projevu. Bohužel výtvarný projev Martiny Matlovičové, nakolik chválím využití koláže, mne nezaujaly tolik jako ten Milana Starého a podezírám svoje děti, že i když se u některých obrázků válely smíchy, tolik odvařené z nich taky nebyly.

Při přemýšlení, jestli knihu koupit, jsem myslela hlavně na pětiletou dcerku a musím říct, že ji četba bavila zaručeně nejvíc, i když tříleťák i osmileťák (jinak starý cynik) poslouchali taky a ani nedutali. Nedokážu říct, čím to je, ale jazyk vyprávění Ester Staré je prostě mým dětem blízký.

Na poselství knížky byli ještě všichni tři moc malí, ale hledání blýskavého prasátka se jim moc líbilo a spekulovali, co to bude. Jak se můj nejstarší identifikoval s Šedíkem, holčička je jasná Kvikalka (už druhý rok - nevím proč - skutečně kvíká) a nejmladší je Chrochtík (a ne jen proto, že od malička v noci hrozně chrápe). Zcela vážně přemýšlím, že už jen kvůli tomu příběhu knížku nakonec domů stejně pořídím.

Briv
19.01.2023 3 z 5

Na knížku jsem natrefila na webových stránkách - celé česko čte dětem. Trošku problém vidím v tom, že je v kategorii 0 - 4 roky. Myslím, že více zaujme trošku starší děti. Ponaučení z příběhu je pěkné, ale nezaujaly mě ilustrace. Věřím ale, že své čtenáře si najde.

kask
22.10.2022 5 z 5

Moc hezká dětská knížka s originálními zábavnými ilustracemi, komiksovými prvky, které pobaví i dospělého a poselstvím, které zahřeje u srdce. Kdo rád čte dětem nahlas, ocení i dialogy, při kterých se může hlasově vyřádit. Já osobně jsem jako vnučka švadleny pozitivně vnímala i koláže z krejčovských střihů, které se na pár stránkách objevily.

Osice
27.08.2021 5 z 5

Při výběru této knihy měly děti vážně šťastnou ruku. Na první pohled mě zaujaly bezvadně vyšperkované ilustrace Martiny Matlovičové. Opravdu to na nich žije. Kromě hlavních aktérů je na nich spoustu nejrůznějších detailů, které mají hlavně pobavit. Zaujal nás třeba bloudící medvěd s ranečkem, myška, která tajně pouští ryby zpět do vody nebo brouček pochutnávající si na jedovaté tekutině. A mě hodně pobavila předělávka názvu jednoho notoricky známého románu:-) Obrázky jsme s dětmi dlouho prohlíželi a Barča chtěla číst všechny hlášky, které šly zvířátkům v komiksových bublinách od pusy. Četli jsme 2x a pokaždé bylo, co objevovat.

Samotný příběh začíná tradičně, dvě prasátka spolu šťastně žijí, ale jednoho dne se Kvikalka doslechne o blyštivém prasátku a šíleně po něm začne toužit. Prasátka se tedy vydávají na cestu za blyštivým prasátkem. Postupně potkávají jiná zvířátka a vyptávají se na blyštivé prasátko. Při čtení jsem si pomyslela, že tohle už tady bylo tolikrát a že je mi úplně jasné, kam to směřuje. Ale ne. Ester Stará mě svou pointou dostala:-) Z toho, co vypadalo prvoplánově, se vyklubalo zcela něco jiného, originálního. Tahle knížka je fakt dokonalá. DOPORUČUJI.

PS. Ty ilustrace budu muset ještě pořádně prozkoumat:-)

Litocha
08.09.2020 3 z 5

Příběh byl hezký (možná místy lehce zdlouhavý), logopedicky hravý a s krásnou pointou. Obrázky bohužel nejsou podle mého gusta. A asi jsme knížku četli moc brzy, můj zanedlouho pětiletý syn se v záplavě různých rčení a méně obvyklých slov trochu ztrácel (musela jsem hodně vysvětlovat, co které slovní spojení znamená).

Efča59
20.03.2019 4 z 5

Další úžasná kniha od Ester Staré, kterou s dcerou milujeme. Příběh o prasátkách, která se vydala do světa hledat malé blýskavé prasátko. Kniha s úžasnými ilustracemi a o tom, že doma je nejlépe. Šedíka a Bubi nepřekonala, ale i tak výborná dětská kniha.

poetree
09.12.2017 5 z 5

krásné ilustrace i pointa :-)

Siege03
25.10.2017 5 z 5

Kniha plná dobrodružství,zaujmou předevsím poetické ilustrace.Četba i pro tříleté i starší dítě.Doporučuji

Pajalada
03.10.2017 4 z 5

Moc krásný a poučný příběh....člověk si neváží toho co má a až to ztratí, tak to chce zpátky....popravdě ilustrace této knihy nejsou můj šálek kávy, ale i přesto je kniha velmi povedená....

Lzicenka
18.07.2016 5 z 5

Krásný příběh a ještě lepší ilustrace. Při čtení jsme museli pořád čekat, až děti přejdou záchvaty smíchu...

Taťka Hraboš
25.05.2016 5 z 5

Krásná kniha, i děti si ji užily, možná o to více proto, že už viděly její divadelní adaptaci. Výborné jsou i ty nenápadné vtipné komentáře u zvířátek, které na jednotlivých stánkách v ilustracích v podstatě plní role statistů. Až budou děti umět číst, půjčím ji znovu, ať si mohou tyhle třešničky na dortu samy vychutnat.

bibi.r
20.01.2015 5 z 5

Moc pěkná knížka o tom, že někdy musíme jít hodně daleko, abychom zjistili, že nejlépe je to tam odkud jsme vyšli... DOMA :)

TerJac
08.01.2014 5 z 5

Jak již bylo řečeno ... hezké a zajímavé ilustrace a k tomu i příběh s pointou a smyslem ... kniha nad zlato!

Abhors3nka
07.02.2013 4 z 5

Krásně ilustrovaná dětská kniha s poutavým příběhem, který má velmi moudrý závěr, což u dětských knížek moc oceňuji.