Cikánský tábor
Zaharia Stancu
Román je jakousi odyseou 20. století, bohatýrským eposem, který čtenáře přenáší do exotického světa snědých lidí žijících v izolaci, díky které si zachovali specifické formy soužití. Román podává barvitý obraz života v tomto společenství, jehož existenční podmínkou je kočovný způsob života - neustálé hledání nového prostoru, útěk před okolním světem a před ponížením. Jediným právem členů tohoto společenství je právo na život a volba směru další pouti. Když jsou o toto své právo připraveni, odcházejí do vyhnanství a pomalu se blíží k zániku společenství. Úloha kolektivní oběti jim byla přisouzena válkou a fašistickou zvůlí.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1973 , Československý spisovatelOriginální název:
Satra, 1969
Moc pěkné vyprávění o životě kočovných cikánů za 2. světové války, poutavě a čtivě napsané, zajímavé, i když trochu idealizované. 85%, 25.7.2018.
Četla jsem jako patnáctiletá a teď po letech znovu. Knížka, kterou si pamatujete celý život pro její nevšední téma a způsob vyprávění.
rumunská literatura Romové, cikáni
1973 | Cikánský tábor |
1964 | Bosý |
1978 | Šílený les |
1968 | Hra se smrtí |
1966 | Costandina |
Ako to napísať? Pre mňa to bolo na mnohých miestach odporné čítanie, pretože vykreslilo ľudí bez príkras spoločenských zásad. Život vo svojej surovosti. Som vychovaný v nejakom duchu a neviem teraz poprieť svoje zásady, a pochopiť v plnej miere tie, ktoré boli vlastné postavám tohto príbehu. Oni síce pochopili "prežitie", no pre mňa ostávajú odpornými. Práve preto však hodnotím plnou.