Cudzinka
Diana Gabaldon
Cizinka / Outlander série
Claire Randallová slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra a po nastolení mieru sa znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. James, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Zelený KocúrOriginální název:
Outlander, 1991
Knihu jsem četla na doporučení a příjemně mě překvapila.Historicky laděné sladkobolné příběhy většinou odkládám,ale přes nezáživný začátek jsem se prokousala a s chutí dočetla do konce.Čekala jsem sice nějaké větší rozuzlení příběhu,ale když jsem zjistila,že je to spíš seriál tak už to chápu.Jen se obávám,aby další knihy nebyly jen ohřívanou nastavovanou kaší.
Miluju knihy ktery ve vas dokaz vzbudit vseljake pocity.U Cizinky jsem kolikrat od srdce zasmala
:-D
dost casto i pobrecela protoze se zivot s Clare a Jamiem nemazlil.Dost se mi libilo jak jak se s tema situacema poprali.
Jak už jsem napsala v recenzi na blogu i pro nakladatelství Omega, jak už jsem nesčetněkrát řekla svým přátelům a prohlásila, kdykoliv se to hodilo, tahle knížka, potažmo série, je skvělá a úžasná a já se jen těším na další díly. :) ♥
Nejdříve jsem se nemohla pořádně začíst, ale pak mě kniha pohltila neskutečným způsobem. Knihu bych doporučila i lidem, kteří příliš nemají rádi historii, zde tvoří příjemné pozadí příběhu a přitom nenudí. Zápletka mě naprosto uchvátila a milostné dilema jakbysmet. Seriál jsem neviděla, takže nemůžu porovnat. Za mě má tahle kniha ale každopádně palec nahoru.
Na tuhle knihu jsem se těšila vážně dost dlouho, a když mi konečně dorazila, dočetla jsem jinou knihu a pak se vrhla na Cizinku a... začátek s Frankem mi připadal slabší, ale když se v ději konečně objevil Jamie a Claire se posunula časem nazpátek, knihu jsem si zamilovala. Je sice pravda, že jsem pořád nějak doufala, že na mě ještě cosi vykoukne, nějaké překvapení, ale mohu říct, že se mi kniha velmi dobře četla. :)
(A už se můžu s čistým svědomím vrhnout na seriál.)
Na tuto knížku jsem se celkem těšila, protože jsem na ni ze zahraničí slyšela dobré recenze a vykukovala na mě z skoro každého knihkupectví. A musím říct, předčila veškeré mé očekávání. Je to nejlepší román, který jsem četla za poslední 1,5 roku a to je co říct. Málo kdy se stane že mě knížka upoutá hned od začátku. Většinou mě pohltí až po pár kapitolách, tady se stalo hned v první a to se mi nikdy nestalo. 18. století z pohledu ženy, která pochází ze století 20. bych úžasný. A nejoblíbenější postava? Jde nemilovat Jamieho? :-)
Čekala jsem asi něco jako pseudohistorický román, a tak jsem byla chvilku rozčarovaná, že vlastně čtu normální červenou knihovnu, ale když jsem si zvykla, musím říct - na červenou knihovnu dost dobré. Čtivé, napínavé a v rámci žánru originální. Pravda, osobně bych nemusela konzumovat feministické názory hlavní hrdinky v tak vysoké koncentraci, ale krom tohoto po obsahové stránce příjemná oddychovka, skvělé čtení ke kojení. Jen vám kniha nesmí upadnout na dítě :-)
Uff. Nemám ráda knihy, které jsou hodně tlusté a téměř o ničem a tohle je přesně jedna z nich. Hlavní hrdinové mě nijak neuchvátili. Jediné proč dávám tři hvězdičky je, že se dobře četla. Kdyby autorka knihu zkrátila na polovinu a držela se pouze zásadních momentů, tak by se mi kniha líbila víc.
Jsem teď někde v polovině knihy a moc mě baví. Ze seriálu jsem viděla asi 6 dílů, ale na mě byl seriál maličko brutální :D tak jsem ráda, že si to můžu přečíst - tady je to vyloženě na mé fantazii :-) Každopádně jsem nadšená, nemůžu se od ní odtrhnout :)
Už jsem četla lepší porno.
Kniha se na první pohled tváří naprosto fantasticky, úžasně a propracovaně, ale někdy po 150. stránce vám dojde, že je to jenom balamucení. Je to nekonzistentní a zmatený.
Claire je slepice a k Jamiemu sem si nedokázala vytvořit žádný vztah krom toho, že bych ho taky ráda osouložila.
Jako červená knihovna asi dobrý, ale nic víc čtenář nedostane.
Howgh
Zaujal mě první díl seriálu, a tak jsem sáhla po knize. A to jsem neměla dělat. Kniha je plná nelogičností, které mě mátly hned zkraje. Diana Gabaldon se neobtěžovala studiem doby a místa, kam děj své knihy umístila. Například netuší, kdy skončila druhá světová válka - podle ní to byl duben, hrdinka v té době obdivuje obchody plné zboží, i když v Británii byl ještě dlouho po válce přídělový systém. Dále hrdinka se ocitne v 17. století a je únor, načež šest týdnů poté jde ve Skotsku do sadu trhat broskve .... Kameny přenesou člověka o dvě stě let zpátky, ale ona potká ženu z roku 1967, která je tam už dlouho před ní ...
Kniha je plná prázdných, zbytečných dialogů a dějové vaty, autorka se vyžívá v popisu násilí a sexu.
První díl jsem taktak dočetla a o další nemám zájem.
Četla jsem ji bohužel až po shlédnutí seriálu, to ale neměnilo nic na tom, že tato kniha je skvělá. Seriál se velmi držel knihy. Jako většina lidí, jsem si i já oblíbila Jamieho. Diana je skvělá spisovatelka, která se nebála napsat román, ve kterém spojila více žánrů. Moc všem doporučuji :-)
Nejdřív jsem viděla seriál a začala poté pátrat i po předloze. A jsem nadšená, 5. dílů, které vyšly v češtině jsem zhltla hned - už to čtu po třetí.
Před Vánocemi se dotočila poslední klapka druhé sezony - Vážka v jantaru. Moc se těším na jaro, kdy bude premiéra.
Sága není vhodná pro puritány a lidi co nedokáží pochopit život v době poloviny 18. století.
Kniha super. Napnutá jak kšandy, každou chvíli jsem čekala co se stane :-D
Hned po dočtení jsem mrkla na seriál a ty postavy hrůza měla jsem lepší představu.
První polovina knihy nebyla sice o ničem, ale perfektně se četla. Druhá polovina byla křečovitá a jako by k předchozí části ani nepatřila. Dočetla jsem jen ze zvědavosti. Hrůza. Dohromady slabý průměr.
Obvykle býva kniha lepšia ako film, je v nej zachytených viac udalostí i emócií, proste kniha je prvá, film z nej iba vytiahne to najlepšie. Cudzinka je prvá kniha, u ktorej to neplatí.
Všetko to čaro, tá láska, ktorú sme mohli vidieť v každom pohľade Claire a Jamieho v seriáli, mi v knihe chýbala. Akoby tam tá esencia lásky ani nebola, hoci seriál ňou priam prekypoval. Zato mi čítanie často pripomínalo hodiny biológie v siedmej triede, autorka nič neponecháva na fantázii čitateľa a je až naivné, aké veci sa tam často zmieňujú. Hlavní hrdinovia sa pri každom rozhovore šialene hlúpo smejú alebo zo žartu bijú, akoby som čítala literatúru pre dospievajúcu mládež. Pre mňa dosť veľké sklamanie. Hoci seriál ma chytil za srdce a dlho ma držal v očarení, kniha sa ho, žiaľ, ani nedotkla - ako keby som čítala iný príbeh, pre mňa to postrádalo emócie a hĺbku.
zfilmováno 18. století milostné romány cestování časem Skotsko ošetřovatelství jakobité historické romány historické romance zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2010 | Cizinka |
2011 | Vážka v jantaru |
2011 | Mořeplavec |
2013 | Hořící kříž 1 |
2012 | Bubny podzimu |
Stejně úžasná, nebo dokonce lepší než seriál, který miluju :-)