Léčebna
Helen Fields
Connie Woolwine série
< 2. díl
V přísně střeženém ústavu pro ty nejhorší zločince dojde k vraždě zdravotní sestry. A pohřešuje se i její novorozeně. Únosce žádá výkupné, čas neúprosně běží. Forenzní psycholožka Connie Woolwineová dokáže proniknout do mysli pachatele jako nikdo jiný, a tak se v utajení vydává mezi vyšinuté sériové vrahy. K nalezení dítěte má pět dní, déle kojenec nemůže přežít. Connie v ústavu narazí nejen na zlo v čiré podobě, ale také na hranice vlastní příčetnosti. Splní svůj úkol dřív, než se jí zmocní šílenství?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Institution, 2023
SPOILER!
Předem říkám, že knihy Helen Fields mám ráda - série s Lucem a Avou mě nadchla. Dvojka Connie a Baarda už bohužel tolik ne. Špičková profilerka se nechá oblbnout týpkem, který je tak přátelský a bezelstný, že to od začátku bije do očí. Následně špatně vyhodnotí i jednoho z "hostů". Padoucha v personálu jsem taky tipla na první dobrou. Baarda tam jen bezdůvodně statuje, protože je tak utajený, že vlastně nemá prostor nijak zasáhnout. Celá zápletka s únosem a kryptoměnou hodně překombinovaná. A Conniini duchové minulosti, kteří z ní málem udělají dalšího kandidáta na celu v Léčebně, její profesionální způsobilosti nijak nepřidali. Takže nemít kliku a průvan ve skříni, bůh ví, jak to skončilo.
Chcete poznat psychopaty a vrahy? Žádný problém. Nechte se s hrdinkou Connie a hrdinou Baardou zavřít do psychiatrické léčebny. On jako tajemný pacient armády s vysokým stupněm tajemství a ona jeho terapeutka. Zároveň vyšetřují záhadnou brutální a odpornou vraždu ženy a zároveň pátrají po novorozenci.
Je vrah a vrah, je psychopat a psychopat. Hlavně Connie zde dostane psychicky i profesionálně zabrat.
Kniha není pro slabé nátury, ani ne tak na žaludek, jako na nervy. Tenhle příběh má rozhodně grády. Knihu doporučuji.
Začátek byl velmi slibný, ale čekala jsem popravdě více. O psychopatických sériových vrazích tam toho napsáno moc nebylo a čekala jsem, že do děje zasáhnou daleko více. Klasický konec, kdy Connie bojuje sama a zraněná proti přesile a vyhrává mě lehce zklamal. Ale abych pouze nehanila: námět dobrý, napínavé a čtivé.
Mrazivé, smutné konce v léčebně, ať už se jedná o ,,hosty,, nebo zaměstnanců... interpretace p.Zahálky nemá chybu...
Doktorka Connie se v rámci vyšetřování tentokrát nechá fiktivně zaměstnat v léčebně pro pachatele nejzávažnějších trestných činů. Na uzavřeném oddělení pro sériové vrahy došlo k vraždě jedné z ošetřujících sester. Connie na klienty zařízení i své dočasné kolegy uplatňuje psychoanalýzu a profilování. V rámci toho se postupně dovídáme podrobnosti o jednotlivých svěřencích oddělení. Vylíčení hrůzného zabíjení a týrání mi tady připadalo trochu prvoplánové. Mnozí zaměstnanci léčebny mají taky pohnutý osud, takže bláznů a podezřelých pod jednou střechou je víc než dost. Jak je Connie vlastní, používá svérázné metody a nakonec nasazuje i vlastní život, aby odhalila viníky a našla malou Auroru. Na můj vkus tam bylo až moc zbytečného riskování a postupů, kterým se dalo těžko věřit. První díl se mi líbil víc, i protože Baarda měl víc prostoru.
Velmi napínavý děj se odehrává v ponurém prostředí Léčebny, kde se léčí ti nejhorší zločinci. Je zde spáchán krutý trestný čin – brutální vražda zdejší zdravotní sestry, která byla ve vysokém stupni těhotenství a násilný císařský porod, po kterém novorozená holčička zmizela. To vše chce vyřešit v utajení forenzní psycholožka Connie Wolwine, která se nechá dobrovolně zavřít do léčebny. Oceňuji to, že se autorka věnuje i jednotlivým vrahům a zkoumá důvody jejich otřesných činů. Na vyřešení případu, kde se novorozená Aurora nachází je pouze 5 dnů, protože delší dobu nemůže přežít. Poslechnuto jako audio skvěle namluvené Martinem Zahálkou. Doporučuji všem, kteří si chtějí poslechnout skvělý thriller.
Audiokniha
Nevlídné drsné prostředí plné psychopatů, a to nejen mezi "klienty". Trochu nevšední vyšetřovací metody, pochybuju, že by to v reálu bylo takto možné, ale je to fikce, takže budiž. Jinak o napětí, překvapení, ponurou atmosféru a zajímavý děj rozhodně není nouze.
(SPOILER)
Tak tohle byla vážně psycho jízda :-D
Connie se nechá s policistou Baardem dobrovolně zavřít do Léčebny mezi samou elitu psychicky narušených vrahů, aby odhalili smrt sestřičky Tary a zmizení jejího nenarozeného dítěte. Brrr..už jen když to píšu, mi opět běhá mráz po zádech jako při čtení této knihy.
Ponuré prostředí a atmosféra na vás dýchá na každé stránce. V průběhu čtení si říkáte, že by tam měli být zavřeni všichni, včetně personálu :-) Tato práce je asi pro silnější povahy a nátury.
Peckovně popsané myšlení vrahů..jejich motiv, postup…taková sonda do jejich hlavy…
Mě to bavilo. Mělo to napětí a grády. Vrah byl slizký had a na mušce jsem ho měla velmi brzo…tedy aspoň jednoho z nich .-)
V psychiatrické léčebně někdo násilně vyjme císařským řezem dítě ze zdravotní sestry Tary. Inkognito do léčebny nastoupí dva policejní spolupracovníci - Connie a Bard. Mají za úkol zhodnotit místní pacienty (sériové vrahy) a personál a zjistit, kdo z nich byl takového činu schopen. Doktorka Connie postupně skrze fingované terapie naslouchá příběhům sériových vrahů a mapuje, kdo z nich se na činu mohl podílet. Jenže mají v tom prsty pouze pacienti?
Za mě velice napínavá audiokniha, baví mě lékařská prostředí i sériový vrazi. Kniha se dá číst / poslouchat samostatně, minulost Connie je zde popisována, takže neunikají souvislosti.
Co bych vytkla, je možná trošičku moc "americký" konec. A také bych více uvítala, když je v hlavní roli žena, aby audioknihy namluvila žena. Poslouchat násilně pisklavý mužský hlas, aby vystihl ženu, je zvláštní :D.
Moc nevím, k čemu byl vlastně v příběhu platný policista Bard...
Skvělé čtení. Já jsem si, oproti Connie a Baardovi, tenhle pobyt v Léčebně báječně užila.
Druhé knížce ze série s psycholožkou Connie a detektivem Baardou dávám už plný počet hvězdiček. V prvním dílu série, Jako stín, jsem si zvykala na nové postavy (ano, Luc a Ava z Dokonalé série mi chybí), na nový styl vyšetřování, ale teď už jsem věděla do čeho jdu. Navíc mi přišel velice zajímavý děj, který se odehrával v odlehlé a velice děsivé léčebně pro brutální a vyšinuté vrahy. Záruka skvělého thrilleru? Úplně děsivé místo, kam se za bouře a větru nikdo zvenčí nedostane, kde vypadává elekřina a kde někdo brutálně vyřezal dítě z břicha mladé sestřičky, která potom zemřela. Connie a Baarda vyšetřují v přestrojení. Connie je i v přestrojení psycholožka, ale Baarda je tady za jednoho z vyšinutých vězňů. Kdo je vrah? Kdo jeho komplic? Trnula jsem strachy o Connie i Baardu a nemohla se odtrhnout.
No za mě by ten rozjezd poněkud pomalejší a těžkopádnější, ale druhá část všechno vynahradila. Bylo to napínavé a dočetla jsem do konce jedním dechem. Za mě motiv psychiatrické léčebny pro vrahy je určitě zajímavý
Souhlasím, začátek trochu pomalejší, ale ten konec. Tak moc jsem fandila Connie a bála se o ní, že jsem tu knihu dočetla ve 2 ráno. Ještě že to bylo v době dovolené. Od druhé půlky jsem knihu neodlozila.
Musím se přiznat,že začátek mě moc nezaujal.Musela jsem se do čtení nutit ,ale knihy neodkládám ,tak jsem četla dál.....2/3 knihy už byla napínavá a od 3/3 knihy jsem se nemohla odtrhnout.Mrazivé čtení a příjemné zamotání.
psychiatrické léčebny napětí psychologické romány psychologické thrillery únosy dětí kriminální thrillery masoví vrazi
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
Léčebna, odříznuta od okolního světa, která střeží ty největší psychopatické vrahy..ale jsou opravdu ti nejnebezpečnější pod zámkem nebo číhá ještě větší zlo v prostorách léčebny? Za mě hodně silné, brutální a ten závěr má sakra grády. Trnula jsem hrůzou jak to dopadne a nemohla jsem přestat číst. Jo je to přitažené za vlasy, ale to vůbec nevadí, protože to bylo prostě ohromující.