Čtvrtá opice
Jonathan Dylan Barker
Sam Porter série
1. díl >
Je perfekcionista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Fourth Monkey, 2017
Tak jako za mě pribeh dost zvrácený, ty hlavní postavy všechny taky... pořad se něco deje, určitě to není nic prvoplanoveho, co vím, jak dopadne, už v polovině. Líbilo se mi, jak se tam prolíná víc časových osnov, ale chvílemi to na mě bylo až moc, dokonce jsem par stránek přeskočila. Ale jinak vyborny vypravěčský styl autora, který mě úplně vtáhl do děje, přečtu si určitě i další knihy, kde bude Porter.
Již od Kolumbovské světové výstavy, na které lovil návštěvníky proslulý americký Jack Rozparovač - H.H.Holmes, je známo, že v Bílém městě se dějí věci! Kombinace deníku takové soudržné rodiny, která si žije pro sebe, její členové se k sobě chovají pěkně a otec se synovi věnuje a pomáhá mu zorientovat se v životě a osvojit si klíčové dovednosti, a pracovního života party detektivů, kteří se sice špičkují, ale tak nějak v pohodě a mají se rádi. Celé je to bojovka a hra s překvapením, při které je potřeba hledat a sbírat indicie a dojít k pokladu. Když se ještě autorovi povedlo zvládnout závěr a neudělat z toho nějakou totální hňupinu nebo to odfláknout, tak je z toho velmi originální a zajímavé počtení. Pro mě to tedy rozhodně bylo. Dám si i pokračování.
Čtvrtá opice u mne doplácí na to, že jsem takových knih už několik přečetla. Je to pořád na stejné téma a musím říct, že ty jiné se mi líbily více. Popisy některých scén byly až úchylné a to jsem na ledacos zvyklá, jen mi to už prostě připadá zbytečné, napětí se dá vyvolat i jinak. Kdybych jí četla jako první bylo by to za 4 hvězdy, teď dávám o jednu méně. Nemůžu ale říci, že jsem to nečetla ráda a že nebudu pokračovat. Tak uvidíme, jaká bude další kniha.
Nenechala jsem se zmást zdejším indikátorem spokojenosti, který mě opakovaně svedl k přehnaným očekáváním a následně k úměrnému zklamání. Držela jsem předpoklady přísně u zdi: prostě jen další současný thriller s charakteristickými znaky - lstivý psychopat, extrémní násilí pod drobnohledem, vyšetřovatel s nějakým duševním problémem či odchylkou od normálu. A taky že jo.
Mírnou změnu představoval snad jedině deník (formou spíše novela) o podstatné epizodě z magorova dětství, zvolna doprovázející zápletku o rozplétání zločinů a identitě sériového vraha. Jinak vše šlapalo po osvědčených cestičkách, žádné překvapení, falešné návnady jsem autorovi nespolkla a v Porterově traumatu jsem měla vcelku jasno hned od úvodních kapitol. To je holt tak, když máte nějaký žánr prokouknutý skrz naskrz. No dobrá, v jedné chvíli mi vyletělo obočí až nad hlavu v udiveném "aha, proč mě to nenapadlo?".
Pokud neunesete popis trýznění jiné lidské bytosti, nečtěte “Čtvrtou opici”, pokud vás nezajímá odhalování kořenů zla, nečtěte “Čtvrtou opici”, pokud nesnášíte rychlé střídání jednotlivých linií, nečtěte “Čtvrtou opici”, pokud vás nebaví špičkování týmu detektivů, nečtěte “Čtvrtou opici”.
Já se s Porterem, Nashem a Clair ráda znovu setkám; navzdory jisté nenápadnosti (mnoho o nich čtenář nezjistí) se projevili jako funkční pozvedávače koutků úst. Musím přiznat i mírnou zvědavost, jak ten vyšinutý chudák, co neměl šanci stát se normálním člověkem, bude splétat pavučiny v dalších dílech. Hlavně to nepřekombinovat. Akorát brutalita by nemusela být vystavována tolik na odiv, přestože patřím k otrlé generaci odkojené “Mlčením jehňátek”, kterou nějaká obyčejná, rychlá (fiktivní) vražda vůbec nerozruší... leda by obětí bylo dítě nebo zvířátko. 70-75%
Komentář kap66 je velmi precizní, naprosto souhlasím s jejími postřehy, jen jsem je nevnímala tak palčivě, abych poslala hodnocení do nižších pater.
Na začátku druhého dílu jsem se rozhodla, že sérii ohodnotim až po přečtení všech dílů a dobře jsem udělala. Dily na sebe přímo navazují a mohla by to byt jedna kniha. Všechny díly jsou plné brutality, což nevytykam, to že to není můj šálek čaje je jen můj problém. V prvním díle se dozvídáme jen malinký stripek celého příběhu, vůbec bych bývalá neřekla, kam se to ubere a jak se mě to ve výsledku dotkne. Prvni díl mě zaskočil a zvazovala jsem í možnost, že to nedoctu, připravte se na děsivé scény plne násilí a hnusu. Nicméně styl psaní naznačuje, že autor není žádný blbeček a že to všechno vede k nějakému smyslu. Takže jsem vydržela, i já slabší povaha. Nedoporucim tedy knizku, ale rovnou celou serii.
Ani jedna z postav mě nedokázala upoutat - bylo mi celkem jedno, jak to s nimi dopadne i jak dopadne celý příběh.
Tak já vám nevím….podle recenzí tady jsem asi četla jinou knihu než všichni ostatní :-) Mě tedy kniha nijak zvlášť neoslovila. Čekala jsem pecku u které si řeknu wow to byla jízda, nebo tak něco, ale to se opravdu nekonalo. Pro mě zklamání. Vyšetřovací tým Sama Portera se mi líbil a byli mi hned všichni sympatičtí. Z tohoto pohledu se mi kniha líbila, bylo to i místy vtipné, ale deník? Ten mě tedy nechytl a chvilkama i nebavil. Poslední ¼ knihy už stálo za to . Tam jsem četla bez dechu. Za mě 3,5 hvězdy. No nezbývá mi nic jiného, než se pustit do druhé dílu. Snad to bude mít ty správné „koule“ :-)
Panejo.
Fakt thriller promyšlený od začátku až do konce. Mělo to grády od první do poslední strany. Brutalitu a mordor střídají sarkastické a vtipné poznámky Portera, Nashe a Clair.
Vlastně i záporák byl nakonec trochu sympoš.
Zatím nejlepší kniha, co jsem tento rok přečetla!
!Naprostá jízda..luxusni thriller. Mělo to děj s napětím, akci, překvapení a zvraty...hned jdu na další díl!
Naštěstí jsem již po prvních pár stránkách pochopila, že V4O (neboli vrah čtyř opic) nebude matroš pro mou outlocitnou duši. Čím víc krve, tím víc adidas. Hlavně to musí být co nejvíc zvrácené, a nechutné. A je potřeba tam prdnout něco z pošahaného dětství. Deníkovou formou, to zaujme. Jak jsem se dočetla z komentářů (neb jako čtenář samotné knihy jsem se daleko nedostala), nechybí ani osobní tragédie ze života vyšetřovatele a geniální tahy padoucha kontra naprostá neschopnost policie ("Dostanu tě, Fantomasi"). Za mě ne a může to být napsáno sebelíp, sorry.
Příběh se odehrává během pár dní, tedy hledání vývoje postav ve většině případů nemá smysl. U klasické detektivky. Čtvrtá opice je dost dobrá detektivka. Vývoj postav, minimálně dvou, v knize je! V jedné ze tří hlavních linií příběhu dokonce autor předkládá další vývoj - vývoj vraha. Překvapivě se v průběhu vyšetřování tři linie příběhu neobtěžovaly, nezasahovaly si do děje a všechny tři byly zajímavé a napínavé. Gradace napětí mi v knize přišla téměř učebnicová. Členění textu, skladba kapitol, přeskakování v liniích, příjemně zajímavý závěr - za mne kvalitní práce. odpočinkové čtení, které láká číst dál, knihu neodkládat nebo nad ní alespoň přemýšlet. Částečně je to způsobeno i klasickým a ověřeným schématem parťáků poldů, kteří do sebe neustále buší vtípky a jejich vztah je pevný, přátelský. Opravdový. Tím si mne kniha hodně získala, v časech sólo detektivů s napřirozenými schopnostmi nebo love story v pozadí je to moc fajn změna.
Tak tohle byla pecka, nemám slov, do teď jsem myslela, že nic nepředčí autory jako Carter nebo Kepler, ale po přečtení série Sama Portera mám novou nejoblíbenější sérii... Zajímavé, propletené, napínavé, originální, dobře napsané... TOP
Na celou sérii jsem se moc po super recenzích těšila, ale bohužel jsem spíše byla zklamaná.. bez napětí, takové nijaké, deníky mě také moc nebavily..průměr..a přespříliš stran..
škoda,že mi ležela v knihovně asi 2 roky, protože vědět,že je to taková pecka,jdu do ní dřív. Jsem mile prekvapena :)
Bezvadné čtení a napětí. Střídání současnosti a minulosti ještě zvyšovalo napětí. Někdy pěkně ujeté a nechutné. Už jdu na Pátou oběť.
Co napsat... Bylo to boží- přečtena jedním dechem během 24 hodin. Hlavní hrdina se přidal do šiku mých oblíbených detektivů, lehce ironický, se svým tajemstvím. Padouch klasicky vyšinutý a to pořádně + navíc jeden tajný deníček čtvrté opice :-) těším se na další díl, který doufám bude na stejné vlně a stejně výtečný a báječný.
Velice čtivý a místy super zvrácený příběh. Už se těším na další díly. Snad si udrží stejnou úroveň. Doporučuji ;)
vraždy sérioví vrazi psychopatologie deníkové záznamy detektivové prolínání minulosti a současnosti Chicago psychopati, sociopati vyšetřování
2018 | Čtvrtá opice |
2019 | Pátá oběť |
2020 | Šesté dítě |
2020 | Dracul |
2022 | Volající |
Tak to byl nářez:o). Napínavý příběh, který nenechá čtenáře knihu jen tak odložit. Trošku mě nudily pasáže s Emory, ale zajímavé a skvěle se střídající byly kapitoly minulost a současnost. Na můj vkus někdy až moc brutálně popsané mučící techniky, obzvlášť ty s krysama, ale nějak jsem to překousla. Rozhodně si přečtu další díl