Čtyři schody k bohatství
Josef Klíma
Miliardář Pavel Wolf zahyne při pokusu o překonání rychlostního rekordu na otevřené dálnici. Kdo vlastně byl? A o co se snažil? A může být vůbec u nás miliardář čestný a poctivý? Tyhle všechny otázky otevírá vzpomínání jeho nejbližší osoby: fyzioterapeutky Martiny, která mu celý život pomáhala snášet útrapy po úrazu z dětství. Jediná chudá ve společenství nejbohatší smetánky, která ji vidí zevnitř a zároveň kritickýma očima. Josef Klíma stejně jako v předchozí knize „Sedm schodů k moci“, inspirovanou kauzou bývalého premiéra Petra Nečase a jeho osudové ženy Jany Nagyové, v sobě nezapřel novináře a provedl hluboký průzkum toho, jak se u nás rodili po roce 1989 miliardáři. Většina historek, které vypráví, má pravdivý základ, i když některé zní stejně neuvěřitelně, jako byla celá 90. léta. Příběh Pavla Wolfa a fyzioterapeutky Martiny je vlastně jakousi epopejí o dějinách tohoto státu za poslední půlstoletí, viděnou přes skrytý svět těch, kterým většina národa závidí. A také otevřenou otázkou: máme jim co závidět?... celý text
Ano, klobouk dolů před panem Klímou. Moc pěkný. Už jsem četla/viděla spoustu věcí, kde byly tyhle devadesátkové záležitosti, které si jako dítě prostě nepamatuji, maximálně si jen něco málo matně vybavuji :) příběh byl super, čtivý, nutí mě teď přemýšlet, které postavy byly skutečné a které smyšlené. S jistotou jsem poznala Andyho a u zbytku bude muset pomoct asi Wiki :) každopádně doporučuji.
Naprosto brilantně napsaná kniha o devadesátkách a divoké době po revoluci, bílých koních, mafii. Je zcela jasné, že autor má vhled do té doby, kdy už působil jako novinář a reportér. Můžu jen smeknout a dát 5 hvězdiček. Po Sedmi schodech k moci další výborná kniha.
No já nevím, mě to přišlo trochu zdlouhavé, hlavně ke konci, který mi přišel překombinovaný. Ano, v devadesátkách se děly věci, na takovéhle příhody si stačí otevřít dobový tisk. Jako beletrie to ujde.
Musím naprosto upřímně a bez přehánění smeknout před panem Klímou. Nejen, že naprosto fantasticky píše, a to tak, že se vám jeho knihy čtou skoro samy, ale zároveň má neuvěřitelný přehled. Sedm schodů k moci je jedna z nejlepších knih, jakou jsem kdy četla, proto jsem byla nadšená, když jsem předevčírem v knihkupectví objevila Čtyři schody k bohatství, které slibovaly podobné počtení, jenom trochu z jiného soudku. I tady autor využil své vědomosti, které má. Tentokrát ani ne tak z oblasti politiky, jako z osmdesátých, devadesátých let a tak nějak o všem, co se točí okolo euforických dob pádu komunismu, kdy si k penězům mohl přičichnout kde kdo a doba byla stejně tak vzrušující, jako nebezpečná. Přiznám se, že jako ročník 94 jsem některým věcem úplně nerozuměla, ale knize to na líbivosti a čtivosti rozhodně neubralo. No a jak jsem (ne)čekala, konec mě zaskočil, překvapil a rozložil. Rozhodně doporučuji ke čtení a doufám, že i z tohoto dílka by mohl vzniknout nějaký krátký seriál :)
2020 | Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou |
2020 | Šarlatán |
2023 | Sedm schodů k moci |
1990 | Brutalita |
2010 | Pravda o Kajínkovi |
Kniha mě naprosto nadchla. Josef Klíma, známý publicista, opět dokázal, že umí skvěle uchopit téma a přenést jej na stránky knihy tak, aby čtenáře nejen zaujal, ale i přiměl k zamyšlení. Stejně jako jeho předchozí kniha Sedm schodů k moci mě i tato zaujala svým realistickým zpracováním a poutavým dějem.
Hlavní postava a zároveň vypravěčka příběhu Martina byla vcelku sympatická. Obdivovala jsem její schopnost pohybovat se ve vyšších kruzích bez toho, aby to negativně ovlivnilo její charakter. Zůstala věrná sama sobě, což jí dodávalo hloubku a autentičnost.
Velmi zajímavou postavou byl také Pavel Wolf. Jeho snaha bohatnout čestně byla sympatická a dělala z něj kladnou postavu, i když ne vždy se mu dařilo udržet morální hranice. Bylo patrné, že rodina a přátelé jsou pro něj prioritou, ale občas se pod vlivem peněz zachoval způsobem, který by u jiných odsoudil. Tato rozpolcenost ho však činila lidským a uvěřitelným.
Snad podle této knihy vznikne seriál, protože by mohl být stejně poutavý jako příběh samotný. A také doufám, že Josef Klíma bude v tomto trendu pokračovat a napíše další dílo založené na reálném základu. Jeho schopnost kombinovat fakta a fikci je totiž jedinečná.