Cudzinka

Cudzinka
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468876/bmid_cizinka-9X1-468876.png 4 2433 2433

Cizinka / Outlander série

Príbeh o láske, ktorá prekročila hranice času. Píše sa rok 1945 a Claire Randallová, ktorá slúžila počas vojny v armáde ako zdravotná sestra, sa po nastolení mieru znova pokúša dať dohromady svoj život a neveľmi šťastné manželstvo. Keď sa s manželom vyberie na miesto, kde sa konajú starobylé rituály druidov, neznáme sily ju vrátia do minulosti – do roku 1743, do divokého Škótska, kde muži bojujú o prežitie a ženy sú pre nich často iba bezmocnou korisťou. Claire nechápe, čo sa s ňou stalo, kde sa ocitla a či sa odtiaľ ešte niekedy vráti. Padla do zajatia škótskeho klanu a každý ju podozrieva, že je vyzvedačka v službách Angličanov. Ako si v tejto situácii poradí žena zvyknutá na prísnu racionálnosť dvadsiateho storočia? Nebezpečenstvo striehne na každom kroku – dokonca aj na jej srdce. Claire stretne Jamesa Frasera, muža, ktorý je od nej mladší, ale zažil toho oveľa viac ako ona. Jamie, hrdý a ušľachtilý, jej dá lásku, akú dosiaľ nespoznala. Môže žena milovať dvoch mužov, každého v inom čase? Dokáže si vybojovať šťastie a neublížiť tým, na ktorých jej najviac záleží?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Zelený Kocúr

Outlander, 1991

Dáduše
16.06.2017 4 z 5

Knihu jsem popadla úplně náhodou, aniž bych tušila, co je zač. Zhltla jsem 90 stran jako nic a poté už nešlo skončit:) Jen nebylo co číst. Rozjezd byl pomalý, ale už jsem v životě Claire až po uši:) Trochu mi vadily časté překlepy a nedostatky téměř na každé straně. Otázka zní, přečíst vše?

Kris@
14.06.2017 5 z 5

Cizinka je příjemné čtení, které vás chytne a do poslední strany nepustí. Romantické knihy moc nemusím, ale tahle mi sedla (konečně další autorka, co umí psát! ). Trochu mi vadilo, že čím vším nechala autorka Jamieho projít, myslím, že mohla trochu ubrat. Postavy jsou propracované a sympatické, líbí se mi styl psaní i doba, ve které se kniha odehrává. Dost mi vadily chyby v textu, za což ale Diana G. nemůže.

Nebudu už psát nic víc, ostatní se tu rozepsali dostatečně. Těším se na další díl, dobrá práce, Diano!

malamicka
13.06.2017 4 z 5

Ačkoliv nemám ráda historii jako takovou, po pár stranách jsem se začetla zřejmě díky promyšlené zápletce. Jediné co mi chybělo bylo to, že autorka nebrala v potaz, že by doba "Franka" neubíhala vůbec a prostě se zastavila. Stále počítá s tím, že za tak dlouhou dobu už ji musí hledat atd..
Tak jako tak byla poutavá a rychle jsem ji přečetla.

Janík61
06.06.2017 5 z 5

Moc pěkné čtení

Eorin
29.05.2017 3 z 5

Byla jsem od knihy odrazována a přesto (nebo právě proto?) jsem se do čtení pustila.
Zpočátku to bylo sympatické, hodně se toho dělo, byly tam pro mě sympatické zajímavosti z historie, ale už mě trošku začínala štvát hlavní hrdinka. Přesto to bylo vcelku příjemné a svižné čtení a říkala jsem si, že proč ne?
Pak ale přišla "svatba" a po ní s prominutím kecy Jamieho - pochybuji, že by kdy sebeméně "znalý" muž něco takového kdy řekl. A někdy to až hraničilo s tím, co by spíš paní autorka "chtěla slyšet" a nebrala příliš v potaz uvěřitelnější realitu. A Claire? Štvala mě tak nějak pořád stejně. I děj mi mnohdy přišel takový nastavovaný, aby se vůbec něco dělo, ale ve výsledku mi to příliš promyšlené nepřišlo a autorka už se ani nezaobírala rozvíjením charakterům, jako spíše tím, kde a jak nechat Claire s Jamiem "samotné".. a mnohdy se ani o tu samotu nesnažila.
No, jediná věc, která mě donutila se nad knihou pozastavit a zamyslet, byla časová rovina příběhu. Respektive, jak samotný čas v knize funguje. Claire doba se mohla "zastavit" ve chvíli, kdy prošla kamenem, koneckonců cestovala zpátky v čase. Ona ale byla skálopevně přesvědčená, že "její doba" plyne dál i bez ní.. Ano, proč ne? Jen mi to přijde zvláštní. Nebylo tam ani jednou, že by se zamyslela i nad tím a trochu mi to vadilo.
Pak příběh s čarodějnicí - škoda, mohl být promyšlenější a zasahovat do děje více, či delší dobu. Takhle to byl zajímavý výkřik, pouze výkřik, nic víc. Odezněl a zmizel. Škoda.
Další díly číst nebudu, stačila mi anotace a je mi jasné, co se bude dít...

Alizon
19.05.2017 2 z 5

Mozna kdyby kniha nebyla oznacena jako "Literatura svetova, Romany, Historie" a bylo tam rovnou i "Pro zeny" necekalo by me takove rozcarovani - ale moje chyba, mela jsem si napred poradne precist anotaci a komentare nez jsem si ji koupila. Z knihy mam opravdu rozporuplne pocity, zacatek nebyl spatny, ale dej me nijak zvlast nevtahl, po strane 250 (svatba) jsem mela nekolikrat chut knihu odlozit (a asi bych to udelala nemit ji koupenou). Ne, nemam nic proti sexu v knize, ale pokud se dej na asi 40 stranach zredukuje (krome jedne bitky a popojizdeni sem a tam) na asi 6 sexualnich scen nejak me to prestava bavit. Kdyby alespon staly za to, ale napred je clovek rozpacity z chichotani se a myslenkovych pochodu protagonistu aby nasledne autorka dosla k nazoru, ze nevinnosti bylo moc a tak by to chtelo trochu (ano taky me to napadlo) padesati odstinu sedi v historickem havu. Zhruba na strane 400 uz me dej zacal bavit (konecne se tam resilo i neco jineho nez vztah dvou hrdinu). Kladem knihy byly zajimave postrehy ze zivota Skotu, nektere epizody (pribeh s carodejnici - zrovna ten ale mohla autorka vice rozvinout a odpustit si nejake to miliskovani, leceni nemocnych - dobre vymysleno, ze je Claire zdravotni sestra a muze se tak i v 18 stoleti dobre uchytit, boje mezi klany - i kdyz jen natuknute). Zapory - krome vyse uvedeneho nekdy autorce trochu nesedi casove udaje - zacatek knihy se odehrava v kvetnu, 2 světová valka tedy sotva skoncila a uz je vsude blahobyt, v obchodech dostatek zbozi, domy nove opraveny - opravdu? Jinde v knize se dozvidame, ze je Claire v minulosti 4 mesice, o par stran dal necele 2 mesice (kdyz secteme dobu pred a po svatbe). Nekdy me chovani hrdinu prislo ponekud podivne a rekla bych, ze i Claire by musela Jamieho (pokud by nebyl tak pohledny a nebyl s nim tak dobry sex ... pardon ona to byla laska) profackovat a ne mu po chvilce jeho chovani odpustit. Chybela mi trocha te avizovane historie, protoze cele 18 stoleti mi prislo jen jako takova kulisa aby obcas nekdo mohl nekoho beztrestne zbicovat. Nekde v polovine knihy jsem chtela dat 2 hvezdicky, dal uz me kniha zacala bavit vic (pominu Jamie X kapitan Randall na konci - to melo byt jako co?) takze davam 3 (EDIT - po case menim zpet na 2), a dalsi dily si s klidem odpustim. Od knihy tak hodne ctene a casto doporucovane jsem opravdu ocekavala vic.
Ps. A na osloveni "Saxonko" jsem byla vylozene alergicka, stejne tak "devce" - v 18 stoleti .... devce co ma 27 let? (Ale nekdo tu uz psal ze to muze byt jen otazka prekladu specifickeho skotskeho vyrazu)

harena
05.05.2017 3 z 5

Asi nejsem cílová čtenářská skupina. Očekávala jsem víc, než kniha dává. Prostě konverzační románek šmrncnutý padesáti odstíny, jak píše Hakuka. Na další díly se rozhodně nechystám.

pronikita
04.05.2017 5 z 5

Tak krásný příběh z historického Skotska jsem dlouho nečetla. A proč jsem ho začala číst je jen zásluhou TV seriálu. Náhodou jsem shlédla 5. díl seriálu ( nic jiného totiž nedávali :-) ) a tím to začalo. :-D Hned jsem zkoukla 1. řadu seriálu a na to 2. řadu seriálu. Poté jsem si přečetla Cizinku a jsem v pasti. Čtu Vážku v jantaru a vůbec mi nevadí, že už jsem viděla všech 13 dílů. To co nebylo v seriálu je velmi čtivě, poutavě popsáno v knize. Málo kdy se mi stává, aby se mi film líbil víc než kniha, tady se rozhodnout fakt nemohu. Stal se ze mě fanatic :-) Claire i Jamie jsou super pár i charakterově úžasný. Popis jejich vztahu, vztahů s ostatními i překážek je do detailů promyšlen a ani jedinou chvilku jsem se nenudila. Vtipné pasáže tomu jen přidají. Dobrý nápad spisovatelky o přesunu mě někdy nutí přemýšlet, co bych já v té chvíli dělala a nebo jak bych se zachovala. :-D Za mě mohu jenom doporučit knihu i seriál, protože hlavní hrdinové jsou prostě super.

michaela7087
02.05.2017 5 z 5

Krásný historický román. Claire a Jemieho jsem si úplně zamilovala. Těším se na pokračování.

Hakuka00
01.05.2017 2 z 5

Ta věc je... neuvěřitelná. Nějak jsem od toho zase jednou čekala kdovíco a dostala pořád tu samou porci pout a důtek tentokrát s kiltem all incusive. V čem se to liší od těch pseudohistorických románků, co je snad píše počítač, jak rychle se chrlí do světa? Že je to delší? Že je víc prostoru na nimrání se v pseudopsychologii postav? Takže je to konverzační románek šmrnclý padesáti odstíny? Prostředí je triviální a nedotažené, realie jen kulisy. Hlavní postava ufňukaná husa, co ji ten manžel v budoucnosti nějak moc neštve. Zato svého něžného barbara plísní, jen se na jinou podívá? Když z ní barbar málem vymlátí duši, stačí si o tom popovídat? Stačí říct, že jeho přece taky celý život bijou, takže je to cajk? A aby se pak z autorky dostalo morální puzení, že by se tak k holce chovat neměl, pro jistotu stráví zbytek knihy tím, že ho budou řezat ostošest, bude se léčit, a pak ho budou zas řezat? Ne, na tohle nemám.

crazyslunicko
25.04.2017 5 z 5

Velice obsáhlá a barvitě napsaná kniha, kde se prolíná v jeden okamžik přítomnost a minulost. V popředí milostný příběh, který překonává těžké překážky a uniká před smrtí. Příběh, který lze prožít napříč staletími.

michaela0885
17.04.2017 3 z 5

Knihu jsem začala číst díky seriálu, avšak nutila jsem se do čtení :( Vůbec mě to nebavilo a kolikrát jsem musela uznat, že v seriálu (asi poprvé) to vymysleli lépe než v knize. Druhou knihu jsem ani nedočetla.

Miruš
16.04.2017 5 z 5

Hodně zajímavý děj, jsem zvědavá na další knihy...

mariva
13.04.2017 5 z 5

Výborný historický román ze skotské historie. Dost mi to připomínalo romány mé oblíbené Barbary Erskinové, která s oblibou přenáší své hrdinky ze současnosti do středověkého Skotska, ale přiznám se, že její romány mě baví mnohem víc než tato kniha. I tak jsem ale už zvědavá na pokračování.

Enessis
09.04.2017 5 z 5

Příběh mě úplně pohltil :) fandím hrdinům, aby došli šťastného konce. Knížka je velmi čtivá , líbí se mi časový přesun. Děj odehrávající se ve Skotsku s popisem historických událostí je pecka :)
Pro mě je to jeden z nejlepších historických románů s dávkou romantiky...

TheMelorry
06.04.2017 5 z 5

Úžasný historický román ze skotského prostředí. Skvěly popis 18.století, chování lidí v té době, historické události... Příběh o přesunu v čase o 200let je úžasný nápad. Hlavní hrdinka se mi líbila a naprosto jsem si zamilovala Jamieho. Za mě velmi povedená čtivá kniha, i přes vysoký počet stran se mi velmi dobře četla a žádná hluchá, nebo nudná místa jsem nenašla.
Pro milovníky romantických příběhů, s dobrodružnými a historickými prvky je tato kniha ideální.

EvikU.
04.04.2017 5 z 5

Naprosto úchvatná kniha. Vytáhlo mě to do děje . Píše vtipně. Jamieho a Clare jsem si prostě zamilovala. Napínavý, zamilovaný, historický, co víc si přát? Dala bych i více hvězdiček v hodnocení.

hana6090
03.04.2017 5 z 5

Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem milostných románů, ale tenhle příběh mě úplně dostal. Proč, to je asi jasné. Do Jamieho se prostě nejde nezamilovat, na druhou stranu čtenář musí fandit i Frankovi, protože je to takový ten "správňák". Hlavní hrdinka mi od začátku nebyla moc sympatická (není to taková ta prvoplánově napsaná, sympatická, dobrosrdečná a úžasná postava), ale postupně jsem si ji oblíbila. Děj je krásně napsaný, navíc se do určité míry drží historie což je fajn. A čtenáře taky musí napadnout, že spisovatelka má hrozně velký přehled co se týče ornitologie, historie, alternativního léčitelství, lingvistiky a tak dále a tak dále. Je to chytře a čtivě napsané, stejně jako další díly :)

vivalamuff
24.03.2017 5 z 5

Kdybych se já ocitla o 200 let zpátky a potkala takového skotského horala jako je Jamie Fraser, určitě bych se nechtěla vrátit zpátky. I když chudák Frank... Kniha je báječná. Seriál se mi sice líbil víc (svou zásluhu má na to i skvělá hudba), ale nevadí. Na další díl se vrhu co nejdřív...

Barbara182
23.03.2017 3 z 5

Docela nápaditý historický román, ale asi jsem nečekala zase až tolik té romantiky, která někdy od půlky knihy odsouvá všechno ostatní do pozadí :-(