Cvrček na krbu
Charles Dickens
Cvrček na krbu je novela jednoho z nejvýznamějších autorů anglické literatury devatenáctého století Charlese Dickense. Jedná se o příběh s lehce vánoční tématikou. Podobně jako novela Zvony zachycuje realitu chudých obyvatel Anglie a na pozadí vánočního času má výrazný sociální podtext. Dokonce i vlastní pointa příběhu, kdy si jeden z hlavních hrdinů, díky zásahu nadpřirozeného jevu (tentokrát je to cvrček a další bytosti), uvědomí svůj omyl a raduje se z krásy a dobroty chudých lidí, je Zvonům velmi podobná.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1998 , Slovart (ČR)Originální název:
The Cricket on the Hearth, 1845
Četla/poslouchala jsem ji jako Eknihu. Nejprve jsem jí vůbec nerozuměla, pak jsem se do ní začetla a začalo mě zajímat rozuzlení. Závěr moc hezký. Odnáším si z toho: raději říct těžkou pravdu než lhát, i když v dobré víře.
Četla jsem v říjnu 2014. Podle mých poznámek:
Útlé, rozděleno do tří částí - o třech rodinách, o lidech a lásce, o prostých lidech.
Hezké, moc hezké.
Pan Spisovatel.
Citát:
"Když nemůžete pochválit, raději mlčte."
Oceňuji záměr knihy - aby si jí rodiny mohly společně předčítat v časech adventních. Příběh je psán archaicky a v košilatých souvětích, až jsem se v některých ztrácela. Je to kniha plná dobroty, pochopení a lásky, což k adventu sedí a díky tomu ji pro sebe řadím do sekce pohádek.
Část díla
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Docela jsem si pěkně počet bylo to zajímavé