Dalajlámova mačka
David Michie
Dalajlamova kočka série
1. díl >
Malinkého mačiatka, ktorému hrozí nešťastný osud, sa ujme samotný dalajláma. V jeho prítomnosti múdre zvieratko zisťuje, ako naplniť dve základné túžby všetkých živých tvorov: byť šťastný a vyhnúť sa utrpeniu. Postupne sa himalájske mačiatko učí, ako sa nenechať ovládať emóciami, ako si zachovať bdelú myseľ, ako pristupovať ku každodenným problémom, ako využiť prítomný okamih k vytváraniu lepšej budúcnosti a akú moc majú v našom živote láska a súcit. Zábavný a zaujímavo napísaný román v sebe nesie posolstvo, ktoré môže urobiť šťastnejším každého z nás. Dokazuje, že snaha žiť ako lepšia bytosť prospeje každému – a nie je (len) pre mačku.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2014 , SynergieOriginální název:
The Dalai Lama, 2012
Som veľmi rada, že som si knihu kúpila. Presvedčili ma komentáre a kniha rozhodne nesklamala. Som veľká milovníčka mačiek a Dalajlamové múdrosti, pohladili na duši :)
To je tak krásná knížka. Buddhismus mě vždycky přitahoval a malá "Jeska" jej umí krásně podat. Hřejivé prostředí dalajlamova sídla a tibetských chrámů, uliček a kavárny dodávají knížce neopakovatelnou atmosféru klidu. Jsem přesvědčená, že úplně každý si v ní najde něco, co jej přiměje k zamyšlení. Už se moc těším na další díl. :)
Přečteno již před časem, přesto se k ní vracím. Krásně a lehce psaná beletrie s podtextem filosofie a budhismu. Vyprávění kočky nic nikomu nevnucuje a přesto vás nutí k zamyšlení. Dostala jsem ji od kamarádky a má čestné místo v knihovně.
Zvláštní. Obvykle mám pocit, že mi kniha sama přišla pod oko a že je v ní poučení, ale tady najednou je ten pocit slabší. Asi se tu "moc tlačí na pilu", nebo se příliš uzavírám těmto myšlenkám. A přitom mne otázky "Kdo hlídá hlídače?" "Na co myslí myslitel?" "Má pravda pravdu?" napadají. Přesto nelituji. Ale nehodnotím.
Tato kniha se mi náhodou dostala do ruky a jelikož je to taková tenounká, tak jsem si ji hned otevřela. Četla se příjemně a svižně. Kupodivu bylo příjemným oživením číst příběh z pohledu němmé kočičí tváře. Velmi promyšlené. Jak jsem se knihou postupně prokousávala, líbila se čím dám víc. Až jsem narazila na jednu kapitolu, u které jsem zůstala s údivem stát. Byla tam nevinná myšlenka o tom, že se naše kočičí hrdinka "Rimpoče" raději lituje sama v koutě nad svým žalem, místo toho, aby dala šanci novým příležitostem. Asi jsem si něčím podobným procházela, protože mě ta čirá pravda až zabolela. Předtím mě ta myšlenka nenapadla. Pak jsem si dalajlamovu kočku přečetla ještě 3x a pokaždé v ní najdu něco nového. Velká poklona.
Tuhle knihu jsem si vychutnavala jako gurman a zaroven ji zrala :) Opravdu mile cteni vypravene Dalajlamovou kockou. Velmi jemne jsou zde nastineny zakladni principy buddhismu v ruznych zivotnich situacich. Kez by se temito zaklady vsichni ridili. To by bylo na svete hned hezky. Nemusite vyznavat zadnou viru, jako treba ja a presto se nad spoustou veci zamyslite a vlaste zapadnou i do vaseho zivota.
Zatracena alergie na kocici chlupy, jinak by nam uz urcite nejaka Rinpoce, Snezna lvice a mi dolce v jednom sedela na parapetu :)
Je to krásná kniha nejen o kočce (což samo sebou pohladí po duši milovníky koček), ale také kniha o všemožných pocitech a buddhistickém pohledu na věc (na pocit). V mém případě mi přišla kniha do cesty v pravý okamžik, kdy jsem opravdu potřebovala oddych a pochopit určité věci, které se mi míchaly jak vajíčka v hlavě. Zajímavé až kouzelné bylo, jak se člověk vcítil do problému daného Dalajlámovo návštěvníka a současně i malé přítelkyně kočky a dokázal si sám přidat nějaký příklad ze své sbírky pocitů. Já jsem z knihy nadšená a četla se velmi rychle. ;)
Nádherné čtení pro milovníky koček a všech, kteří se chtějí něco dozvědět o buddhismu. Opravdu krásná kniha.
Z malého kotěte se postupně stává moudřejší a vzdělanější kočka. Nenápadně je popsáno i budhistické náboženství a jeho základy. Určitě si ráda přečtu i druhy díl. Knížce nechybí vtip ani moudrost. Čte se to samo a vzala jsme si z toho pár užitečných rad. Děkuju, že jsem se k téhle knize mohla vůbec dostat. :)
Jestli mám v knihovně nějaké skvosty, tak tato kniha k nim jistě patří. Velice poučný příběh vyprávěný malou Jeskou si mě naprosto získal. Ani nevím co dál psát, tato kniha se nedá popsat, ani ohodnotit slovy, musí se procítit. Upřímně jsem ještě nezažila v průběhu čtení takový klid jako u této knihy. Hodně jsem si z ní vzala k srdci. Vřele doporučuji :)
Vyposlechnuto ve formě audioknihy. Bylo to velmi příjemné - nenásilnou formou se dozvíte leccos o základech buddhismu a blíže se seznámíte s nástrahami kočičího života :)
Krasny svet z "kociciho" pohledu. Autor v clanku vysvetluje zaklady buddhismu (pro laiky) a vykresluje prijemne prostredi. Jsem zvedava na dalsi knihu. :)
na pozadí lehkého oddechového čtení nenásilnou formou dovede lidi k hlubokým životním moudrům a vlastně celému prožívání reality...pomalu si člověk ani nevšimne, že vstřebal základní principy budhismu...žádné mravoučné kázání, ale naprosto civilní příběhy a lidé z masa a kostí dnešní komerční doby...vždyť všechny bytosti chtějí být šťastné a vyhnout se utrpení a štěstí člověka nezávisí na vnějších podmínkách nebo blahobytu, ale na jeho postoji ke své realitě...
Milá kniha. Líbí se mi styl vyprávění z pohledu kočky, to je hodně originální. Při čtení jsem se pobavila i poučila. Určitě se k ní zase vrátím.
Nádherná kniha. Je plná laskavosti, moudrosti, pohlazení.. Její čtení ve mně navozovalo pocit klidu a míru, prostě moc pěkné a příjemné čtení, které jsem si vychutnávala. Pohled z pohledu kočky je pěkný, knížka příjemnou a zajímavou formou zprostředkuje buddhistické učení. Tuto knížku jsem si koupila a jsem ráda, že už zůstane v mojí knihovně. :)
Pokud někdo čeká odborné pojednání o buddhismu, určitě by se měl knize vyhnout. Pro mne je to však příjemné počtení, které nenásilně zprostředkuje buddhistické učení v praxi. Kniha nenudila, pobavila, ale donutila mě též k zamyšlení a ukázala mi nový pohled na běžné situace ze života nás lidí ze Západu.
kočky buddhismus životní styl dalajláma vypráví kočka
2013 | Dalajlamova kočka |
2014 | Dalajlamova kočka a umění příst |
2015 | Kouzelník ze Lhasy |
2016 | Dalajlamova kočka a síla meditace |
2017 | Pes Jejího Veličenstva a jeho mise |
Miluju kočky a životní moudra, tohle spojení mi tato knížka přinesla a proto 5*.