Dalajlámova mačka

Dalajlámova mačka
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222097/mid_dalajlamova-macka-222097.png 4 1455 1455

Dalajlamova kočka série

1. díl >

Malinkého mačiatka, ktorému hrozí nešťastný osud, sa ujme samotný dalajláma. V jeho prítomnosti múdre zvieratko zisťuje, ako naplniť dve základné túžby všetkých živých tvorov: byť šťastný a vyhnúť sa utrpeniu. Postupne sa himalájske mačiatko učí, ako sa nenechať ovládať emóciami, ako si zachovať bdelú myseľ, ako pristupovať ku každodenným problémom, ako využiť prítomný okamih k vytváraniu lepšej budúcnosti a akú moc majú v našom živote láska a súcit. Zábavný a zaujímavo napísaný román v sebe nesie posolstvo, ktoré môže urobiť šťastnejším každého z nás. Dokazuje, že snaha žiť ako lepšia bytosť prospeje každému – a nie je (len) pre mačku.... celý text

Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: , Synergie

The Dalai Lama, 2012

May
01.12.2015 4 z 5

Začala jsem druhým dílem "kočky" a pod vlivem dojmu z ní, jsem začala číst díl první .... Jsem ráda, že tomu tak bylo, protože podle mého je druhý díl lepší .... Obě knihy jsou velmi hezké, ale na můj vkus je v prvním díle příliš budhismu, je to pravda poučné a zajímavé, ale je toho o chlup více než by mi bylo příjemné ....

narcisonanis
25.11.2015 5 z 5

Proč tu všichni už dávno nejsme budhisté? Tak milé a ve své jednoduchosti velice sympatické „náboženství“ (ani nevím, jestli se to dá tak nazvat, možná je lepší slovo vyznání) aby člověk pohledal. Já to tedy aspoň sežral i s navijákem! Nejednou jsem se musel na popud jisté situace v knize zamyslet nad vlastním životem či nad svým chováním. Nejednou jsem také leckterou myšlenku z knihy šířil dál mezi své kamarády a přátelé. Přitom všechno, co v knize zazní, je hrozně přirozené a tak nějak lehce pochopitelné.
Stačilo by už jen to, pokud by se všichni řídili zákonem karmy – nečiň to, co nechceš, aby ti činili druzí. No nebylo by nám pak všem mnohem lépe? :)
Spojení filozofie budhismu s hlavní vypravěčkou kočkou se mi i jako milovníkovi předoucích chlupatých čtyřnožců zdálo na první pohled ztřeštěné, ale musím uznat, že to šlapalo skvěle. Klobouk dolů, všem doporučuji! :)

Hawkey
15.11.2015 5 z 5

Nejsem kočičí.. nemám ráda jejich manýry, ale malou Sněžnou lvici jsem si docela oblíbila.. tedy pokud je tak uvědomělá,jak se tváří..;) Autorovi se nenásilnou formou povedlo na čtenáře skrz kočičí vyprávění aplikovat budh.myšlenky. Je to milé a oddychové.

lištice
14.11.2015 5 z 5

Pohodová knížka budhismus očima kočky .

Nifredil
04.11.2015 5 z 5

Budhismus v kostce, ale moc milým způsobem podaný. Je to takové trochu zenové, nejde to do nějakých hloubek, ale je to velice milé počtení a pohlazení. A ti, co by se chtěli na budhismus podívat trochu blíže, určitě najdou v textu i pár tipů na další literaturu - překvapivě je to zakomponováno do celého příběhu.

JsmeJedním
26.10.2015 5 z 5

Velice pěkné počtení, příběh je zajímavý a pohladí na duši, člověk nahlédne na život z pohledu kočky a nalezne inspiraci v myšlenkách Buddhismu.

Pistácie
23.10.2015 4 z 5

Příběh se mi líbil. Musela jsem si zvykat, že je vyprávěn z pohledu kočky, která se chová, jedná a myslí, skoro jako člověk. Ale nakonec jsem se přes tento bod přenesla a dočetla do konce. Je to spíše oddechové čtení. Nesmíte od toho čekat tolik. Spíše se uvolnit a nechat unášet četbou. Byly zde opravdu zajímavé a zamýšlení hodné pasáže. Ale považuji to hlavně za relaxační četbu :) ale moc povedenou.

Eldar80
23.09.2015 3 z 5

Prvních asi 50 stran mi přišlo poněkud infantilních, naivních a sluníčkovských. Odvíjí se příběh koťátka, které se řízením osudu stane kočkou Dalajlamy. Očekával jsem spíš příběh, ale kniha je jakýsi čokomix životního příběhu jedné kočky a budhistických vstupů. Naštěstí se styl knihy zlepšuje a tahle kombinace se stává poněkud méně násilnou. Do příběhu vstupují stále další a další postavy až člověk příběhu trochu propadne. Závěr knihy se mi líbil, protože zajímavým způsobem ukazoval vliv budhismu na lidský život s komentářem kočky, která vše sleduje. Škoda toho začátku, protože kniha se nedá doporučit zájemcům o budhismus, protože se z knihy dozví příliš málo. Kdo má však rád kočky a nebo by chtěl budhistické učení ve velmi přirozené podobě bude asi spokojen. I mě se příběh ke konci líbil. Nedokážu to posoudit, ale možná spíše ženy by to mohlo zaujmout a nebo malé děti, protože příběh je velmi hezký, skoro až pohádkový. 75%

marcela7513
17.09.2015 3 z 5

Velmi rozporuplné pocity. Určitě pozitivní přínos této knihy je šíření myšlenek Buddhismu, respektive myšleneky nenásilí, pomoci druhým atd. Na druhou stranu jsem měla dost silný pocit, že autor prostě zjistil pár informací o dalajlamovi na netu, vybral pár těch nejznámějších buddhistických témat a nějak to slátal dohromady...takže čistě po beletristické stránce se mi nelíbila skoro vůbec (místy mě až rozčilovala některá otřepaná klišé), na druhou stranu musím uznat, že šíření takovýchto témat je určitě záslužné a čtenáři přináší užitek.

barbora.kr
12.09.2015 5 z 5

Dávám 5* a dovoluju si říct, že je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy přečetla. Opravdu čtivá knížka, základy buddhismu jsou zde hezky popsané, že vás to donutí se zamyslet nad svým životem a to vlastně ani nemusíte buddhismus vyznávat. Navíc miluju kočky, takže jsem se do hlavní kočičí hrdinky zamilovala po několika stránkách.

bovinka
01.09.2015 4 z 5

Klidné a milé čtení plné mouder

ElizabethM.
30.08.2015 5 z 5

Tato kniha Vám představí několik myšlenek buddhismu. Když jsem ji viděla v knihkupectví, řekla jsem si:,,To bude asi trochu bez děje". Ale pak jsem si kousíček přečetla a vůbec to tak není. Ale nebudu lhát: děj je jednoduchý, ale díky tomu máte čas popřemýšlet a vstřebat všechny myšlenky, které nám autor v tomto díle předkládá. Kniha se mi velmi líbila a jsem ráda, že jsem nedala na onen první pocit.

Eskandriel
12.08.2015 4 z 5

Krásná oddechovka, která zahřeje na duši. Milovníci koček si přijdou na své, kočka Jeska je tam nádherně zosobněná i když místy se autor nechal trošku unést. Ale za tak milý příběh mu to klidně odpustím. Doporučuju, recenze v záložkách.

Janka7
22.07.2015 5 z 5

Příjemné, milé, oddechové čtení. Letní pohoda s kočkou na klíně aneb základy buddhismu v konkrétních situacích.

Majulinek
20.07.2015 5 z 5

Kniha, která se poutavě četla. U některých částí jsem se dokonce zamyslela.

Majollica
19.07.2015 5 z 5

Přišla ke mně neslyšně, tak jak to umí jen kočky, uvelebila se mi na klíně a po několik večerů mi vyprávěla své příběhy. Poctila mě svým přátelstvím a moudrostí, uklidňovala mě svým předením a předala mi pár krásných a hlubokých pravd. Už teď se těším, až se vrátí a poví mi (nejen) o umění příst ... :o)

aannyy
11.06.2015 4 z 5

Nevěděla jsem, co od téhle knížky čekat, ale moc se mi líbila nejen proto, že miluju kočky.

Absinth_fairy
08.05.2015 5 z 5

Tuto knihu nemohu popsat jinak než slovem: roztomilé! Zní to trochu infantilně- já vím, ale co čekáte od milovnice koček?
Čtivé, vtipné, chytré( a především roztomilé) počtení, které by-, pokud jste trochu jako já- ve vás mohlo vyvolat něhu a přinést jakýsi vnitřní klid. Při čtení jsem si ledacos uvědomila a dovoluji si tvrdit, že někteří by do ní měli někdy alespoň jednou nahlédnout :).

jiri6607
19.04.2015

Přečetl jsem si jí na doporučení a nelitoval jsem. Určitě bych ji sám doporučil. Při jejím čtení člověka obklopuje atmosféra porozumění, harmonie a laskavosti. Myslím si, že je možné jí brát i jako inspiraci pro změnu ve vlastním životě (ne nadarmo ji někdy zařazují do sekce "Osobní rozvoj").

saly
16.04.2015 3 z 5

Pěkný úvod do buddhismu, jako beletrie...