Dalajlámova mačka
David Michie
Dalajlamova kočka série
1. díl >
Malinkého mačiatka, ktorému hrozí nešťastný osud, sa ujme samotný dalajláma. V jeho prítomnosti múdre zvieratko zisťuje, ako naplniť dve základné túžby všetkých živých tvorov: byť šťastný a vyhnúť sa utrpeniu. Postupne sa himalájske mačiatko učí, ako sa nenechať ovládať emóciami, ako si zachovať bdelú myseľ, ako pristupovať ku každodenným problémom, ako využiť prítomný okamih k vytváraniu lepšej budúcnosti a akú moc majú v našom živote láska a súcit. Zábavný a zaujímavo napísaný román v sebe nesie posolstvo, ktoré môže urobiť šťastnejším každého z nás. Dokazuje, že snaha žiť ako lepšia bytosť prospeje každému – a nie je (len) pre mačku.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2014 , SynergieOriginální název:
The Dalai Lama, 2012
Příjemné, milé a nenásilné seznámení se základními pravdami buddhismu…
Osobně vřele doporučuji.
O knižku Dalajlamova kočka som poprosila Ježiška ešte vlani na vianoce a prečítala som ju - ako sa hovorí - "na jeden dych". Často som sa pri jej čítaní usmievala, či dokonca nahlas smiala alebo len tak súhlasne prikyvovala hlavou. Tiež som milovníčka kočiek, ako spomína Aneleh, a táto knižka zďaleka nie je len o láske k mačkám. Keď som ju prvýkrát prečítala, tiež som ľutovala, podobne ako eL13, že som si nepoznačila úseky alebo myšlienky, ktoré ma najviac oslovili. V týchto dňoch ju čítam znova a na každej stránke, kde sú tie pre mňa "naj" myšlienky, si urobím záložku. Ako tak pozerám, tých záložiek je tam už hodne, a to som ešte len v polovičke. Veľmi milá, vtipná, ľahko sa čítajúca a hlavne múdra a poučná knižka! Teším sa na pokračovanie, neviem či vydržím čakať do najbližšieho Ježiška. :)
Četla jsem na doporučení kamarádky a nelituji. Jen nemusím kočky:-)
"Smyslem buddhismu není obracet lidi na víru, ale poskytnout jim prostředky k tomu, aby mohli být šťastnější. Tedy aby z nich byli šťastnější katolíci, šťastnější ateisté nebo šťastnější buddhisté."
"...Když čelíme svým problémům, máme stejnou volbu. Neříkali jsme si o ně, nestojíme o ně, ale když už jsou tu, záleží na tom, jak se k nim postavíme. Budeme-li moudří, mohou největší problémy vést k těm největším prozřením."
"I kdyby člověk zvítězil nad tisícem válečníků v bitvě, největším bojovníkem je ten, kdo zvítězí sám nad sebou."
"Když skomírá sebedůvěra, i malá klopýtnutí způsobí velký pád."
Nejkrásnější kniha, jakou jsem kdy četla a to nejen proto, že jsem milovnicí koček. Zaujímá přední místo v mé knihovně především pro svoji laskavost, něhu, citlivost a pohlazení, které přináší do našeho až příliš hektického života. Kdybychom všichni žili podle této knihy, nebylo by na světě krutosti, sobeckosti a zla, a to nejen vůči zvířatům, ale i mezi lidmi navzájem.
Zajímavé čtení, místy člověk pokyvuje hlavou, místy ho až mrazí z výstižnosti a pravdivosti některých mouder.... a místy pak hlavou jenom nevěřícně kroutí. Třeba když dalajláma přesvědčuje profesora, že nemá zabíjet škůdce, ovšem kočičce cpe rovnou konzervy Whiskas...
Knížku mi doporučila známá a tak jsem se do ní pustila. Musím říct, že jsem toho od ní moc neočekávala. Avšak styl psaní i jednoduchost příběhu mi brzy učarovaly. K mé radosti se totiž nejednalo o publikaci pro buddhisty, ale spíše o možnost zamyslet se nad tím, jak chceme, aby náš život vypadal a co pro to sami děláme.
Inspirativní, pozitivně laděná a zároveň nijak zbytečně složitá knížka. Osobně se mi velice líbila.
Tuto knihu bych si asi sama nekoupila. Po pravdě řečeno by mě ani nenapadlo si ji koupit.
Dostala jsem jí od kamarádky a za to si zaslouží veliký dík.
Kniha je čtivá, vtipná a hlavně pozitivně naladěná. Nikde Vám autor ,,necpe,, žádné budhistické umění, ale krásně to zasadí do děje v podobě myšlenek kočky. Po přečtení jsem litovala, že jsem si nepodtrhala určité úseky, u který se po přečtení opravdu zamyslíte nad hodnotami, které sami v životě preferujete.
nádherná, každý by jí měl mít doma a přečíst si jí, není pro buddhisty, je pro každého člověka
Velmi nežné a citlivé zpracování základů buddhismu. Některým složitějším životním tématům se ovšem autor vyhnul. :-)
Milé a velice laskavé počtení. Pro sympatizanty buddhismu tam žádné nově objevné pravdy nejsou, ale šíření dharmy v jakékoliv podobě je jednoznačně vždy plus a z tohoto důvodu knížku hodnotím kladně.
Pro milovníky koček je to pohlazení a vhled do duše těchto čtyřnohých potvůrek.
Žádnou kočku jsem nikdy neměla, ani nejsem jejich milovníkem, ani necítím nutkání si kočku pořídit, když jsem tuto knížku přečetla........, ale to asi není podstatou této knihy, stejně tak by se mohla jmenovat třeba Dalajlámova kozička, ty jsou taky moudré.....:-))))). Nicméně knížka je to pěkná, taková optimistická, prozářená, pohlazující, uklidňující, stojí za přečtení, probírá ta stejná moudra, tedy lásku k životu, k živému, úmění se rozdávat, pomáhat, myslet na druhé, nebát se změn, nebát se nových rozhodnutí, věřit si, nesoustředit se na sebe.........to co si najdeme a přečteme v mnoha dalších knihách s podobným zaměřením a je vlastně jedno zda-li je čistě křesťanská, filozofická, budhistická, či populárně-naučná, pořád je to vlastně o tomtéž.
Můžeme však přečíst třeba vagóny takovýchto knih, přesto pokud je nezačneme důsledně aplikovat do života, což je tvrdá dřina, pak je to jen další cár papíru, který nemá smysl kupovat či řadit do své knihovny.
Neobyčejně jemné, až něžné vyprávění. Osud málem zahubené kočky v duchovním rozměru. Myslím, že celou knihou se vine vstřícnost a láska, která by neměla chybět nikomu z nás. Ale co mě nadchlo je závěr románu. Nenucené seznámení, které jakoby mimochodem dává příběhu autentičnost, realitu a naději, že každý z nás může najít toho pravého člověka v životě. Prostředí popisované v knize se jeví až přespříliš růžové, možná až idealistické. Ale zřejmě tam nahoře v Himalájích se opravdu vede tak poklidný život, o jakém se nám obyčejným lidem z šílené Evropy může jen zdát.
Četlo se to sice pěkně, ale... Myšlenky buddhismu mi nikdy nebyly blízké, ale nečekala jsem, že mi to bude autor cpát horem spodem. Taky dobře znám kočky a tato kniha rozhodně není o "pravých" kočkách. Prostě zklamání, bohužel.
Každá věta mě doslova hladila po duši a občas vtipem zašimrala v žaludku. Tahle kniha léčí a dělá dobře únikem do světa, kde všechny bytosti jsou šťastny a úspěšně se vyhýbají všemu utrpení :) Skvělá oddechovka pro všechny milovníky koček a východních filozofií. PS: Já preferuji kočky, protože ty vám narozdíl od "budhistů" nemůžou zkazit půlku života...
Knížka, která mě mnohokrát donutila přestat číst a popřemýšlet o tom, co se v ní píše. Nejsem vyznavačem žádného náboženství a ani k Dalajlamovi jsem dosud neshlížel s nějakým velkým obdivem ale po přečtení téhle knížky se mi zdá, že je to výjimečný člověk. A líbí se mi, že má rád kočky stejně jako já.
Neuvěřitelné vyprávění, které otevře oči snad každému. Krásné příběhy toho, jak lidé dokáží najít štěstí. Knihu bez zamýšlení doporučuji!
kočky buddhismus životní styl dalajláma vypráví kočka
2013 | Dalajlamova kočka |
2014 | Dalajlamova kočka a umění příst |
2015 | Kouzelník ze Lhasy |
2016 | Dalajlamova kočka a síla meditace |
2017 | Pes Jejího Veličenstva a jeho mise |
tato kniha mi změnila pohled na svět :) citáty v ní dokážou přimět každého k zamyšlení osobně určitě doporučuji :)