Dallas 63

Dallas 63
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140275/bmid_dallas-63-sNm-140275.jpg 5 1841 1841

Dne 22. listopadu 1963 otřásly Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Kdybyste měli možnost změnit dějiny, udělali byste to? Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Hlavní hrdina knihy se vydá zpět časem, aby se pokusil vraždě zabránit. Jake Epping, pětatřicetiletý učitel angličtiny, dostane od studenta Harryho slohovou práci pochmurný drásavý příběh o jisté noci před padesáti lety, kdy se jeho otec vrátil domů a kladivem zabil matku, sestru a bratra... Jake se vydá na šílenou misi, při níž se má pokusit změnit běh událostí. A tak začne Jakeův nový život, porušující všechna běžná pravidla času.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský

11/22/63, 2011

3DD!3
15.01.2013 5 z 5

Přelom 50-tých a 60-tých let byl v USA zlatou érou, dobou rozvoje ve které stál benzín pár šupů, JFK ještě neměl díru v hlavě a všechno vypadalo tak nějak optimističtěji, až do Kubánské jaderné krize samozřejmě. Dějiny jsou křehké, ale neústupné. Co má větší cenu? Zachránit kamaráda? Zachránit prezidenta? Najít lásku?

Místy mě stejně jako Jakea pálily oči. King už dávno nepíše horory, ale silné romanické příběhy, kombinované s napínavým thrillerem, zasazené do nepředstavitelných událostí, které jako v tomto případě mohou změnit minulost. Začít číst Kingovu bichli je emocionální investice. Je to jako vejít do světa, ze kterého se vám nechce pryč a to ani když je občas pekelně desivý. Získáte v tom světě nové kamarády, poznáte s nimi úžasná místa a prožíváte s nimi to dobré i zlé. A když je načase nechat je jít, je to bolestivý proces. Musím říct, že cestování časem strejda Steve vyřešil hodně originálním způsobem, stejně jako konec knihy (který prý vymyslel jeho syn), kdy není ani tak důležité jak to dopadlo, ale co to všechno přineslo a co vzalo hlavnímu hrdinovi. A Temná věž ční i nad tímto románem. Pojďme si zabrnkat na struny reality...

vrzd
13.01.2013 5 z 5

Ten člověk co to napsal je snad z budoucnosti !!!

DJLonely
12.01.2013 4 z 5

To se mi stalo poprvé, abych na konci Kingovy knihy plakal jako děcko. Skvělé.

kingmaker
07.01.2013 4 z 5

Tak tohle je King jako za starých časů. Tedy téměř. Měl jsem problém s jeho novými knížkami, byly příliš dlouhé a vlastně jaksi prázdné. Rozsah nebyl problém, aspoň myslím, vždyť třeba takové To, The Stand, Nezbytné věci, jsem zhltl a ještě jsem litoval, že už je konec. Jenže tyhle knihy byly výjimečné, kdežto v poslední době se stalo sedm set stránek Kingovým standardem. Až teď jsem dostal do ruky Dallas 63 a byla to mňamka. Stačily mi pár hodin a knihu jsem přečetl. Je to čtivé, King se vrací do Derry, ale především se brací do svých milovaných padesátých a šedesátých let a to mu moc svědčí. Čtenáře opravdu zajímá,jak to s atentátem na Kennedyho dopadne, oblíbí si i vedlejší postavy, včetně ženských (a to si myslím, že v popisu ženských charakterů King pokulhává). Prostě fakt dobrý King. Jenže je jen téměř tak dobrý, jako dřív. To „téměř“ spočívá v tom, že se snaží do knihy nacpat své politické názory a to je podle mě to, co jeho nejnovější knížky sráží. Protože King není žádný politický věrozvěst, je to autor po čertech dobré zábavné literatury a takovým měl zůstat. Dumas taky necpal do svých dobrodružných děl současnou politiku.

Christo
29.12.2012 5 z 5

Touto knihou jsem žil a to doslova. Zhlédl tři dokumenty o atentátu na Kennedyho, viděl znovu film JFK, vyhledával veškeré informace na internetu... Tím jsem se sám vracel do roku 1963. A způsobil, že se mi dokonale skloubila realita s fikcí, což měl jistě tento román za cíl a já si to jen bohulibě umocnil. Smekám klobouk (jistě, že texaským) před tak dokonalým a láskyplným dílem.

doktorking
28.12.2012 5 z 5

Přiznám se že jsem zatim četl od Stephena Kinga vše co napsal a konečně se dostal k této knize,která a to mi budete přátelé jistě dávat za pravdu,je mistrovské dílo,celých 730 stran tím člověk opravdu žije,nenašel jsem jedinou hluchou pasáž,skvělý odkaz na DERRY a román TO,hlavního hrdinu Jake alias George máme radi okamžitě,miluju rocknroll takže nápad se 60- tými léty mě nadchnul a že si vybral King asi nejoblíbenějšího prezidenta Amerických dějin mě vubec nepřekvapuje,opět je tu i láska vše skvěle vykreslené zabalené do vypravěčského umu jak už popsal kolega PISTALKA podemnou,takže čtete a čtete čas běží a běží a......tady pozor jak už nekteří fanoušci i kritici uvádějí že u těhle vrcholných a několika set stránkových KINGOVSKÝCH bichlí příchází slabší konce TAK VĚŘTE TADY TOMU TAK NENÍ,KONEC JE TOTIŽ EXCELENTNÍ a já se nedivím že tenhle román sbírá jedno ocenění za druhým,takže MISTŘE OPĚT JSTE MI VYRAZIL DECH A DOKÁZAL ŽE JSTE BEZKONKURENČNÍ.

pistalka
27.12.2012 5 z 5

Mám v knihovně tolik knih Stephena Kinga, že hřbety k sobě zabírají asi dva metry prostoru. Až na to, že ony to místo nezabírají, ony ho jen skromně vyplňují. A já jsem za tolik knih rád, protože nalistovat Kinga je jako vrátit se do míst, která důvěrně znáte a které máte moc rádi. Nutno objektivně přiznat, že z těch dvou metrů mě nudilo jen pár centimetrů, zbytek byl vždy příjemnou zábavou. A bavit se četbou bezchybně napsaných knih, to přece není vůbec špatné, i když jsou mainstreamové, komerční a bez intelektuální hloubky, a jen hlupák by to dobré knize vyčítal.
Dallas 63 mi tedy přinesl dalších pět cenťáků poctivé a kvalitní zábavy. Není to přitom žádná nastavovaná kaše k obdivuhodně rozsáhlé tvorbě: námět románu je poměrně netradiční a v Kingově bibliografii originální. Předpokládaná podobnost s Mrtvou zónou (1979) se nekoná a obě knihy spojuje jen politický námět. Ten je v Dallasu spíše v pozadí (ano, název může klamat), nový Kingův počin bych mnohem spíše bral jako milý a strhující výlet do přelomu padesátých a šedesátých let, do éry Elvise, Hitchcockových filmů. King výborně zachytil náladu společnosti – karibská krize, studená válka, mccarthismus – do které zasadil příběh muže z budoucnosti, snažícího se zabránit atentátu na prezidenta Kennedyho.
Druhou linií příběhu je příběh lásky, což může sklouzávat ke klišé, když se však do sebe zamilují lidé ze dvou rozdílných epoch, vybízí to k množství vtipných a čtenářsky atraktivních situací, které si stejně jako já užijete. Z mnoha předností Stephena Kinga bych chtěl zmínit poutavý vypravěčský styl, který je zkrátka nedostižný.

V poslední době jsem na databázi zachytil diskuzi k tomu, je-li S. K. oprávněným králem hororu. Dallas 63 horor není, stejně jako jím až na pár vyjímek není cokoliv, co za uplynulých dvacet let napsal. Prokletí Salemu, Řbitov zviřátek nebo To jsou však dostatečné důkazy toho, že King – ať si to fanoušci Cliva Barkera a podobných chtějí nebo nechtějí přiznat – je skutečným králem hororového žánru, kterému pomohl dostat se do povědomí široké veřejnosti více než kdokoliv jiný. Zároveň se však i přes ohromnou oblibu a popularitu dokázal vymámit ze škatulí a stereotypů žánru a přejít na úplně jiný level.
Díky za to, že jsi, Kingu. Ještě hodně centimetrů bych prosil.

Hodnocení: 90%
(6. prosince 2012 – 26. prosince 2012)

yelcin
12.12.2012 5 z 5

Milujem sci-fi literatúru a v tejto knihe S.King naozaj exceluje.
Čo sa týka teórie motýlích krídiel , tak prvý krát to použil v svojej poviedke Ray Bradbury v roku 1952 /"A Sound of Thunder"/. V 80 rokoch som niečo podobné čítal v detskej sci-fi od K.Bullyčova , ale Kingove detailné spracovanie na podklade reálnej historickej udalosti sa u mňa zaraduje na vrchol mojej top sci-fi. Dej ,kde sa stále strieda pohoda s problémom ,dilema života v 60.rokoch, alebo v 21.storočí a ten pre mňa prekvapujúci záver – dojíma.

p.mihoc
12.12.2012 5 z 5

Šest dní spánkové deprivace tížilo mé unavené tělo a mysl, která přesto doslova chrochtala blahem nad nádherným příběhem narvaným emocemi a podmanivou atmosférou. Pokaždé jsem se v jednu ráno bil s nutkavým pocitem knihu zaklapnout a jít spát. Za čtyři hodiny se přece vstává do práce! Ale stránky se otáčely dál..... a pak byl konec a já ještě nechtěl tento strhující výlet do minulosti, prošpikovaný napětím a jenou velkou romancí na pozadí temných událostí roku 63, opouštět.
Určitě se s tebou Jacku alias Georgi někdy v budoucnu zase vrátím do Dávnolendu, odkud možná díky resetu vyvane úplně jiný příběh.
Protože minulost je tvrdošíjná.
Další úchvatné dílo největšího literárního entertainera současnosti.
A teď se jdu konečně pořádně vyspat.

Anitschka
08.09.2012 4 z 5

Nová kniha od Stephena Kinga ma poriadne prekvapila. Vymyká sa všetkému čo som zatiaľ od neho prečítala. Snaha napísať trochu odlišný žáner (niektoré typicky kingovské znaky ostali) sa podľa mňa neveľmi podarila. Úvod, ktorý bol nekonečný, vystriedali strany plné opisov a cestovaní. Pravá zápletka sa podľa mňa rozvinula až v druhej polovici knihy a bola až príliš prostá. A koniec? Ten ma sklamal najviac a priestor, ktorý si tu autor vytvoril viac-menej "zabil". Suma sumárum: Kingove knihy napriek ich dĺžke zhltnem za pár dní a túto som čítala takmer mesiac. Oceňujem síce, že King si dopodrobna naštudoval celú problematiku, niektoré pasáže hodnotím skvelo (napr. 10. apríl apod.) ale neustále mám pocit, že knihe niečo chýbalo. Neviem, možno som posolstvo celej knihy nepochopila a možno je len mimo môj vkus, ale napriek môjmu komentáru si ju prečítajte. Kričí z nej totiž veľká znalosť "kumštu".

Oswald
09.08.2012 5 z 5

Stephen King se touto knihou vrátil na absolutní vrchol své tvorby.

Dragon
03.07.2012 5 z 5

O atentáte na prezidenta J.F.Kennedyho vzniklo množstvo konšpiračných teórií, kníh, domnienok, filmov. Čo z toho je pravdivé? Bol Oswald iba obetný baránok? Konal na vlastnú päsť? Išlo o rozsiahle sprisahanie? Tejto témy sa v najnovšom románe zhostil Stephen King a keď sa jeden z najpredávanejších autorov pustí do jednej z najvýraznejších udalostí novodobých amerických dejín, sľubuje to divokú jazdu. Jeho kniha získala na najznámejšom obchodnom portáli Amazon.com takmer 2000 recenzií a vyše 1200 päťhviezdičkových hodnotení. Aká teda je?

Hlavným hrdinom knihy 22.11.1963 je učiteľ Jake Epping. Jedného dňa sa mu dostane do ruky esej žiaka, ktorý popisuje, ako jeho otec v 60.rokoch ubil kladivom k smrti jeho matku a súrodencov. Silná káva aj pre Jakea, ktorého esej rozplače a poriadne ním zamáva. V tom čase zároveň zisťuje, že v miestnej reštaurácii je čosi ako portál, ktorý ho môže preniesť do roku 1958. Objavil ho majiteľ reštaurácie Al, ktorý zasvätil celý život jednej veci: chce zachrániť JFK pred atentátom. Smrť obľúbeného prezidenta podľa neho spôsobila veľa zlého a toto je možnosť urobiť svet lepším.

Al je starý, chorľavý a zomiera. Preto žiada Jakea – slobodného, bezdetného tridsiatnika – aby cestoval v čase a zabránil atentátu na JFK. Jake tak zároveň získava možnsť zachrániť aj život mamy a súrodencov svojho žiaka. Preto sa na čudnú a nebezpečnú cestovateľskú misiu vyberie...
Celá recenzia na: http://buno.blog.sme.sk/c/302518/Zabrani-Stephen-King-atentatu-na-JFK.html

zahadum
01.07.2012 5 z 5

Nová kniha Stephena Kinga mi pripomína slávny Cameronov film : Titanic...pýtate sa prečo ? Loď Titanic bola len taká kulisa na pozadí veľkej lásky ktorá začala na tejto lodi a ako všetci vieme aj skončila. V knihe je touto kulisou John Fitzgerald Kennedy ..konkrétne jeho smrť 22.11.1963. Kingová fantázia znovu stvorila situáciu čo keby ? .... Cestovanie v čase je téma ktorá ma vždy zaujímala a som rád,že sa jej chytil aj môj obľúbený autor...King sa nebojí a púšťa sa do príbehu priamo od prvej stránky ... Napriek tomu koľko má kniha strán jej prečítanie vám nezaberie veľa času...kniha sa číta sama...stále sa niečo deje nie je núdza o veľmi napínavé momenty...King si dôkladne preštudoval reálie doby od roku 1958 do 1963 a je to poznať..ako majster detailov vám zase predkladá dôveryhodný celok...chvíľkami krásne prepadá nostalgiám o starých dobrých časoch .... príbehy o cestovaní v čase majú často problém paradoxom cestovania v čase....nepatrná zmena minulosti môže zmeniť budúcnosť...aj tu majster King všetko premyslel a jeho vyriešenie paradoxov beriem ...je rozumné a logicky spadá do deja....čerešničkou na torte je pre milovníkov Kinga zase prelínanie do minulých Kingových diel....nechcem prezrádzať veľa len podotknem ,že opis mesta Derry s ( nepoviem ) je mrazivý...málokedy písmenka dokážu navodiť smútok..melanchóliu ..tu sa to podarilo....koniec románu ..hmm King máva problémy s ukončením svojich kníh....tu to však neplatí...koniec je jedným slovom kultový !!! áno..používam toto slovo cítiac,že táto kniha sa stane kultom...Najlepší koniec aký som kedy čítal a nielen u Kinga...ale od čias Zelenej míľe aj najdojemnejší...pán King touto knihou ste mi poplietli poradie vašich klenotov...na prvé miesto totižto patrí tento knižný klenot...vystrieda druhý knižní klenot TO...Kniha začína vetou...Nie som plačko....no po dočítaní tejto knihy.....