Dallas 63 přehled

Dallas 63
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140275/bmid_dallas-63-sNm-140275.jpg 5 1841 1841

Dne 22. listopadu 1963 otřásly Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Kdybyste měli možnost změnit dějiny, udělali byste to? Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže... Hlavní hrdina knihy se vydá zpět časem, aby se pokusil vraždě zabránit. Jake Epping, pětatřicetiletý učitel angličtiny, dostane od studenta Harryho slohovou práci pochmurný drásavý příběh o jisté noci před padesáti lety, kdy se jeho otec vrátil domů a kladivem zabil matku, sestru a bratra... Jake se vydá na šílenou misi, při níž se má pokusit změnit běh událostí. A tak začne Jakeův nový život, porušující všechna běžná pravidla času.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský

11/22/63, 2011

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dallas 63. Přihlašte se a napište ho.

Margherita_N
26.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Jak jsem od Kinga zvyklá na špičkově napsaný knížky, kde není ani jedno slovo navíc, tak tady jich bylo navíc dost. Ze začátku se příběh úžasně rozjíždí, když jsem došla k pasáži, kde se dozvíme, kam Al mizí, nemohla jsem se od čtení odtrhnout, hltala jsem Jakeovy první kroky v minulosti a jeho plány pro příští velkolepý návrat. A pak když se dostal do Derry těsně po ději románu To a potkal tam Bev a Richieho a mluvil s nimi? Wow. Jenže když Jack opustil šílené Derry a vydal se do Texasu, román se začal vléct a ztratil napětí. Celou dobu jsem si říkala, proč King zvolil vstup do minulosti celých pět let před atentátem na Kennedyho? To nemohl Jack vylézt u fabriky o dva roky později, aby se v minulosti plácal a čekal na svou hlavní akci třeba jen tři roky? Protože jeho život na texaském maloměstě, učitelování, organizování školního divadla a románek s běžnou texaskou ženou nebyly žádná velká zábava. Téma knihy je fakt zajímavé, cesty do minulosti mě hodně baví číst a nevzpomínám si, že bych někdy četla něco podobného, kdy se hrdina pokusí zvrátit zpětně historickou událost. A příběh je úžasně rozehraný a napínavý, jenže pak přežívání hlavního hrdiny v Texasu a občasná kontrola budoucího pachatele, jestli ještě žije, knihu trochu zabíjí. Aby nakonec přišla epická akce v poslední minutě. Úplný závěr, kdy Jake propadl nebezpečnému kouzlu zdánlivě neškodných resetů minulosti, kdy se přece dá snadno všechno napravit, přestože ho muž s oranžovou kartou důrazně varoval, hodně připomíná jinou Kingovu postavu, otce že Řbitova zviřátek. Vždyť se to přece dá všechno napravit, že jo, sice už to minule tak úplně nevyšlo a vesmír mu dává najevo, že to, co dělá, není správně, ale když tady je ta možnost, tak ji přece ještě jednou využiju, jenom jednou, vždyť jde o člověka, kterého miluju a který nesmí takhle skončit. Ve Řbitově to bylo dítě, v Dallasu žena. Tohle jsou strašně působivý momenty, který může King klidně psát pořád dokola, protože v tom je mistr.

leonessa
15.09.2024 5 z 5

King se mi nečte úplně dobře, ale nakonec se mi kniha velmi libila.

WopiMK
07.09.2024 5 z 5

Cesty časem miluju. A když to navíc napíše King, jsem spokojen.

Knižní novinky (4. týden)

24.01.2021

Knižní novinky (27. 11. - 4. 12.)

26.11.2012

Tohle byl závod, který jsem hodlal vyhrát. Byl jsem Jake Epping, středoškolský učitel. Byl jsem George Amberson, budoucí romanopisec. Byl jsem Jimla, který každým krokem, jejž dělal, ohrožoval celý svět.

Když všechno selže, vzdej to a jdi do knihovny.

Ocenění knihy (3)

2012 - International Thriller Writers Awards (Best Hard Cover Novel)
2011 - Goodreads Choice Awards (Best Science Fiction)
2011 - Los Angeles Times Book Prize (Mystery/Thriller)

Kniha Dallas 63 v seznamech

v Přečtených2 309x